Novosti

Uz potporu Grada, u Bedencu je održana manifestacija Dijen bedijenske lenčarije

Utorak

U subotu, 12. rujna, u Bedencu je održan Dan bedenske lončarije pod nazivom 2. kelembarska pepijevka. Ovu manifestacija lončarstva, starih zanata i običaja organizirala je mjesna Udruga za šport i kulturu, a održana je kod etnokuće, koju su mjesni entuzijasti godinama gradili uz logističku i novčanu potporu Grada Ivanca. Pomagao je i Ivkom, a ove godine u projekt se uključilo i Ministarstvo kulture pa je objekt dobio priključke vode i struje.

Time su stvorene pretpostavke za organiziranje manifestacije koja, među ostalim, treba pomoći popularizaciji lončarstva te brendiranju Bedenca kao centra tradicionalnog lončarstva širega kraja. To je u svojem obraćanju istaknuo i gradonačelnik Milorad Batinić te najavio i buduću potporu Grada u dovršetku radova u unutrašnjosti etnokuće, na uređenju okoliša te u financiranju programa lončarstva koje provodi ivanečko Pučko otvoreno učilište.

Okupljenima se obratila i članica organizacijskog odbora prof. Draženka Stančić, i sama kći izvornog bedenskog lončara te naglasila da su glina i lončarija neraskidivo vezani uz povijest Bedenca i okolice.  Predsjednik UŠR-a Stjepan Petak prisjetio se da su mjesni entuzijasti prije šest godina s radovima počeli na zapuštenom „tranjiku“, a rezultat njihova rada jest lijepa etnokuća sagrađena od starih „plajnki“, s vinskim podrumom, s prostorijama namještenim „po starinski“ te zahvalio Gradu Ivancu i Ministarstvu kulture na pomoći.

Manifestacija je otvorena na način da su svi okupljeni pozvani da u „pečnicu na žgonje“ (na pečenje) donesu sirove lončarske proizvode. Prethodno ih je izradio i u pećnicu složio najstariji bedenski lončar Dragutin Stančić.

Priređen je i prigodan program u kojemu su nastupila djeca Udruge građana Prigorec i članica UŠR-a Bedenec Tanja Težak. Domaći umjetnik Željko Belač oku posjetitelja predstavio je duboreze i alraunu, Ivan Željezić radio je sa starim kovačkim alatom i mijehom, učenici OŠ Kamenica pokazali su predmete koje izrađuju od rogoza i slame, žene iz Bedenca ispekle su domaće kolače, Stjepan Petak demonstrirao je izradu košara od šibe... Mogli su se kupiti i domaći pčelinji proizvodi, u starinskom kotlu pekla se rakija, prikazano je i piljenje drva, mljevenje kukuruza na starinskom žrvnju te pečenje jabuka i krumpira u „prelu“ pećnice.

Održavanje manifestacije novčano je pomogao Grad Ivanec.

print