FDI - Europe's Leading Ligts 2016./2017.

FDI - Europe's Leading Ligts 2016./2017.

PRIZNANJE BRITANSKIH ANALITIČARA

Ivanec prvi na listi top 10 europskih malih gradova s najboljim strategijama za privlačenje stranih ulaganja

Premda je ivanečki gradski tim priželjkivao da se Ivanec ponovno nađe na rang ljestvici gradova koje će Financial Times (jedan od najautoritativnijih svjetskih časopisa specijaliziranih za biznis), među stotinama europskih gradova i gradića preporučiti kao poželjnu ulagačku destinaciju, nitko se nije nadao da će u konkurenciji gradova do 100.000 stanovnika izdvojiti upravo Ivanec i, štoviše, dodijeliti mu prvo mjesto u skupini 10 top malih gradova iz cijele Europe s najbolje razrađenim strategijama za privlačenje stranih ulaganja.

A dogodilo se upravo to. Ivanec je, dakle, na natječaju Cities and The Regions of The Future 2016./2017. (Gradovi i regije budućnosti 2016./2017.) svrstan na čelnu poziciju 10 najboljih u Europi. Time je Ivanec proglašen jednim od „Europe's Leading Lights“ pa je time na europskoj i planetarnoj razini dobio svakako najveću reklamu u svojoj povijesti.

Ovo je već drugi put u dvije godine što tim ekonomskih analitičara FT-a svrstava Ivanec u popis deset najpoželjnijih ulagačkih destinacija na razini najmanjih europskih  gradova. Podsjećamo, još 2014. je fDi-ev tim prepoznao da Ivanec potencijalnim ulagačima nudi nešto novo na razini tranzicijskih europskih zemalja te ga sa njegovim setom standardiziranih mjera i strategija usmjerenih specifičnim potrebama potencijalnih investitora svrstao na deseto mjesto rang liste.

Ove godine Ivanec je prvi i već to pokazuje da su britanski analitičari nepogrešivo prepoznali dodatni napor koji je gradski tim u međuvremenu uložio u daljnji rad na gradnji imidža Ivanca kao business friendly sredine.

- Ova nagrada potvrda nam je da smo na dobrom putu. Kod nas potencijalni ulagači dobivaju puno više nego drugdje, počevši od cijene komunalno opremljenog zemljišta do raznih beneficija i olakšica za ulaganje. Gradska uprava potencijalnim je ulagačima na raspolaganju od momenta njihova ulaska u Gradsku vijećnicu, odnosno, od trenutka aktiviranja poslovne inicijative do njena završetka. Ulagači ne moraju informacije tražiti od vrata do vrata, kod nas ih sve čeka na jednom mjestu, uključujući i osobu koja prati njihov projekt – naglašava gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

- Ono što smo željeli postići jest da Grad i s Gradom povezane institucije i ustanove funkcioniraju kao one stop shop za investitora, dakle, da na jednom mjestu može dobiti sve informacije i sve potrebne procedure obaviti na lokalnoj razini. Sistem na taj način funkcionira učinkovito, „očišćen“ od nepotrebnih troškova i administriranja, a procedure su znatno olakšane i ubrzane. A to ulagačima štedi vrijeme i novac – ističe direktorica Poslovne zone Ivanec d.o.o. mr. sc. Lana Labaš.

Vijest o uspjehu Ivanca vrlo je pozitivno odjeknula širom Hrvatske i pobudila neviđen interes doslovce, svih državnih, regionalnih i lokalnih elektronskih medija i novina, a o Ivancu su izvijestile i pojedine strane televizije. O tomu su u svojoj reportaži iz Ivanca izvijestili čak i TV i portal Al Jazeere, kao i RTL televizija, HTV, NOVA TV, VTV, Jutarnji list, Večernji list, Slobodna Dalmacija, Varaždinske vijesti, Jutarnji Varaždinski, Radio Ivanec, Radio Megaton, Poslovni.hr, portal NOVE TV i brojni drugi portali, a gradonačelnik Batinić je istim povodom gostovao u emisiji uživo Radio Sljemena te u Međunarodnom programu Glas Hrvatske HRT-a.

U povodu uspjeha Ivanca održana je i tiskovna konferencija u HNS-u u Zagrebu.

print