Turizam Ivanec

Turizam Ivanec

Turizam

Naselje Ivanec s okolicom, osobito planinom Ivančicom (1060 m) smatra se vrlo privlačnim prostorom. Raznolikost reljefa, biljnog i životinjskog svijeta te bogata hidrografska mreža pogodovali su naseljavanju ovog kraja od najstarijih vremena o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta u okolici, a najstariji nalazi datiraju prije 500.000 godina.

Ivanečko područje je predispozicionirano za razvoj kulturnog i planinskog turizma, dok se umrežavanjem s ostalim destinacijama gravitacijskog područja, otvara mogućnost razvoja raznih oblika turizma, zasnovanim na povijesno - kulturnoj baštini te različitim aktivnostima u prirodi.

Osnova turističkog razvoja u budućnosti treba biti razvoj kontinentalnog turizma, temeljenog na kulturnom nasljeđu te posebno selektivnih oblika turizma: izletničkog, seoskog, lovnog i ribolovnog, sportsko-rekreacijskog, kulturnog, ekološkog, vjerskog i gastronomskog turizma.

Planinarstvo

Ivančica koja dominira sjeverozapadnom Hrvatskom priskrbila je ivanečkom kraju epitet kraja „poleg jedne velke gore“. Ivančica svojom ljepotom privlači brojne planinare, a planinarski pokret je formalno utemeljen daleke 1898. godine osnivanjem HPD „Ivančica“. Planinarski pokret je u Ivancu dobio i kulturološku dimenziju, osobito razvojem umjetničke fotografije koja je dobivala i svjetska priznanja. Planinarstvo se u svijetu smatra posebnim oblikom turizma, a svojim bogatim reljefom, hladom gustih šuma i najvišim vrhom sjeverne Hrvatske, Ivančica je kao stvorena za ugodno planinarenje.

Vrh Ivančice najčešće je odredište planinara koji je posjećuju. Uz Planinarski dom "Pasarićeva kuća", na vrhu Ivančice nalaze se i dva vidikovca. S manjeg vidikovca "Stričevo" pruža se pogled prema Ivancu, Varaždinu i Međimurju. Na najvišoj koti Ivančice sagrađen je vidikovac "Piramida" koji je bez premca po vidiku zbog središnjeg položaja u Zagorju. Do vrha se može stići kroz nekoliko planinarskih putova. Treba spomenuti i važnija zbivanja na Ivančici tijekom godine, a to su Prvosvibanjski izlet, Ivanje i akcija „Kretanje – zdravlje“.

Sportski ribolov

Ivanečki kraj bogat je slatkovodnom ribom. U nadležnosti sportskog ribolovnog društva "Ivanec" je rijeka Bednja od izvora do Završja, dio rijeke Plitvice, cijeli tok rijeke Bistrice, svi ivanečki bajeri i ivanečka Jezera te bajeri u Cerju i Brodarevcu.

Na ovom području može se loviti šaran, amur, smuđ, štuka, linjak, diver, babuška, žutooka, karas, som, pastrvski grgeč i druga riba. Ribički dom u Ivancu smješten je uz bajere, kapaciteta je 60 mjesta i 200 mjesta na vanjskoj natkrivenoj terasi.

Kulturna baština

Od kulturne baštine treba izdvojiti spomeničku cjelinu povijesnog središta Ivanca, koju čine župna crkva Sv. Marije Magdalene i župni dvor, s pripadajućim prostorom na kojem se nalaze temelji Starog grada Ivanca, koji je oštećen za vrijeme Drugog svjetskog rata. Kapelica Sv. Duha iznad Prigorca dominira cijelim krajem, a riječ je o jednobrodnoj gotičkoj građevini sagrađenoj krajem 14. stoljeća. Značajniji kulturno-povijesni i umjetnički spomenici na području grada Ivanca još su crkva Sv. Margarete u Margečanu, kapela Sv. Marije u Radovanu, kapela Sv. Donata, kurija obitelji Faller u Pahinskom, tajanstvena utvrda Gradišče i Pusta Bela.

Od velikog značaja su i brojna arheološka nalazišta, Etno zbirka u Prigorcu, Ivanečko groblje, rudnik Kraševi zviri te oltar kod Kaniže.

 Manifestacije

Od značajnijih običaja i manifestacija valja izdvojiti Međunarodnu utrku Ivanec – Ivančica, proslavu Dana grada Ivanca, Ivanečke rudarske dane, Seoske igre u Salinovcu, kajkavski književni natječaj Draga domača rieč, pjesnički recital Ivonjščica diše za cieli sviet, Ivonjski fašnik, Gljivarijadu, Vincekovo, Jurjevo, Međunarodnu izložbu malih životinja, proslava 1. svibnja na vrhu Ivanščice.

Koncertni prostori

U Ivancu postoji nekoliko uvjetno koncertnih prostora. Sportska dvorana na tribine može primiti do 1.500 ljudi, a na teren može primiti još 1.500 osoba. Amfiteatar srednje škole pogodan je za održavanje različitih manifestacija, a raspolaže kapacitetom od 153 sjedeća mjesta. Novouređena kino dvorana raspolaže s 180 mjesta, a pogodna je za prikazivanje filmova u 3D produkciji, priređivanje kazališnih priredbi, koncerata, raznih kulturno-glazbenih priredbi djece i odraslih. Župna crkva Sv. Marije Magdalene s Heferovim orguljama izvanredno je akustičan prostor.

Muzej planinarstva Ivanec

Muzej planinarstva smješten u centru grada, na putu prema Prigorcu i planini Ivanščici. Početkom 2017. godine završena je I. faza izgradnje i opremanja Muzeja, čime je sačuvan dio povijesnog objekta stare pučke škole, a uređenjem ovog muzejskog prostora dobiven je prostor primjeren za održavanje književnih susreta, izložbi, kulturnih događanja i drugih skupova društvene namjene.

Sportski objekti

Od sportskih objekata u Ivancu turistički su najznačajnije markirane planinarske staze, koje pripadaju sustavu markiranih planinarskih staza na masivu Ivančice u trajanju 50 sati hoda i preko njega Zagorskom planinarskom putu koji povezuje sve planine Hrvatskog zagorja. Iznad Prigorca nalazi se uređeno skijalište „Jarki“ s stazom dugom 500 metara i vučnicom. Na vrhu Ivančice nalazi se još jedna staza koja nije u funkciji. Značajan sportski objekt je i Sportska dvorana koja je pogodna za rukomet, mali nogomet, košarku i odbojku. U sklopu male dvorane Srednje škole Ivanec djeluje fitness studio koji pruža mogućnost vježbanja pod stručnim vodstvom i izrade prilagođenih programa. U Ivancu djeluje i Tenis centar koji raspolaže s 3 teniska igrališta, od kojih je jedno pod rasvjetom. U zimskim mjesecima podiže se balon. Osim teniskih igrališta, u sklopu Tenis centra nalazi se i igralište za sportove na pijesku te uređeno igralište za djecu.

Ivančica je vrlo popularna za padobransko jedrenje (paragliding) koji na njezinom vrhu ima uređeno uzletište na bivšoj skijaškoj stazi na samom vrhu planine. Usmjerena je na SI-I i vjetrovi tih smjerova su pogodni za letenje. Sletišta se nalaze u selu Prigorec (livade kod sportskog igrališta) ili u Ivancu (livada kod dječjeg vrtića). Konjički klub u Ivancu nudi mogućnosti jahanja i vožnje kočijom, a zimi vožnju saonicama.

Ugostiteljska ponuda

Ugostiteljska ponuda nije prebogata, ali treba izdvojiti Hotel Orion u Horvatskom, restoran BVB, restoran Lipi i pizzeria Oaza u Ivancu. Na vrhu Ivančice nalazi se Planinarski dom „Pasarićeva kuća“. Ugostiteljska ponuda uključuje i brojne caffe barove, bistroe i gostionice na području grada. Treba spomenuti i ugostiteljsku ponudu koju pružaju brojna seljačka domaćinstva i izletišta koja nude uslugu u autentičnom ambijentu uz domaću kuhinju, a posebno možemo izdvojiti izletište Jarki u Prigorcu, izletište Jelenice u Gečkovcu i OPG Levanić u Ivancu.

Atraktivnost šire okolice

Atraktivnosti turističke destinacije Ivanca pridonosi i turistička atraktivnost njene bliže i dalje okolice. Masiv Ivančice je atraktivan na cijelom svojem području, a ne samo na području koji pripada gradu Ivancu. Tu se izdvaja Čevo, kojeg nazivaju i zagorskim Klekom, Ham s livadama na visoravnima Velika Raven i Košenice. Posebnu atraktivnost Ivančice čine ruševine utvrđenih gradova: Pusti Lobor, Oštrcgrad, Belecgrad, Milengrad, Pusta Bela i Grebengrad.

Na udaljenosti manjoj od 10 km nalazi se spomenički kompleks Lepoglava, dvorac Klenovnik i dvorac Maruševec, a nešto dalje dvorci Bela I i Bela II. Na udaljenosti od 20 km nalazi se barokni Varaždin, dvorac Trakošćan, Arboretum Opeka s dvorcem te dvorci Vidovec, Krkanec, Jalkovec i Šaulovec, spilja Vindija, Mačkova pečina, rijeka Drava i planine Ravna gora i Strahinjšćica.

O ljepotama ivanečkog kraja i turističkoj ponudi informirajte se na web stranici Turističke zajednice grada Ivanca: www.ivanec-turizam.hr

print