Novosti

VJEŽBA CIVILNE ZAŠTITE U OŠ Radovan provedena vježba pod pretpostavkom eksplozije plinskog kotla, urušavanja dijela zgrade i požara

Srijeda

U OŠ Metela Ožegovića u Radovanu danas je je održana velika vježba civilne zaštite Grada Ivanca. Uz učenike i djelatnike škole te Stožer CZ Grada Ivanca i Područni ured CZ Varaždin, u vježbi su sudjelovali DVD-ovi Radovan, Ivanec i Margečan, Policijska postaja Ivanec i Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije – Ispostava Ivanec.

Vježbom je rukovodio i koordinirao glavni vatrogasni zapovjednik Ivan Putarek, a pratili su je načelnik Stožera CZ Grada Ivanca Marko Friščić, načelnik Policijske postaje Ivanec Danijel Leskovar, članica gradskog Stožera CZ Petra Videc te predstavnice PU CZ Varaždin. U svojstvu promatrača, pridružili su se i predstavnici HGSS-Stanice Varaždin i GD Crvenog križa Ivanec, a s velikim interesom intervenciju žurnih snaga pratili su i učenici škole Radovan.

Osnovna škola Radovan za vježbu je izabrana upravo zbog lokacije na kojoj se nalazi, a koju karakterizira strmi prilaz, nepogodan za intervencijska vozila, te razvedena arhitektonska struktura građevine.

Vježba se odvijala pod pretpostavkom eksplozije plinskog kotla u školi zbog tehničkog kvara, koji je doveo do urušavanja prostora i izbijanja požara. Cilj je bio da se u vježbi simulira stvarna situacija, kako bi se u praksi provjerilo funkcioniranje Plana evakuacije OŠ Radovan te na licu mjesta uočili potencijalni problemi i „uska grla“ koja bi mogli otežati intervencije žurnih službi i spašavanje unesrećenih osoba.

Vježba je počela točno u 9 sati oglašavanjem sirena. Svi DVD-ovi i ostali uključeni sudionici svoj su posao, što se tiče propisanih vremena dolaska na lice mjesta i izvršenih intervencija, obavili pravodobno i profesionalno.

Nakon vježbe provedena je evaluacija, pri čemu su istaknute pojedine uočene teškoće i problematični momenti, koji bi u stvarnoj situaciji mogli otežati intervenciju. Oni su vezani prvenstveno uz nemogućnost prilaza vatrogasnih ljestava dijelu školske zgrade. Istaknuta je i potreba uređenja novog evakuacijskog puta. O svemu tome u predstojećem vremenu slijede dodatne analize i postupanja.

Na početku evaluacijskog sastanka minutom šutnje odana je počast tragično preminulom vatrogascu Tomislavu Buhinu, članu DVD-a Radovan.

print