Novosti

VJEŽBA CIVILNE ZAŠTITE GRADA IVANCA Visoka razina obučenosti, brzine i intervencijske spremnosti

Srijeda

Intervencijska spremnost operativnih snaga civilne zaštite Grada Ivanca kao i Plan evakuacije Srednje škole Ivanec provjereni su u sveobuhvatnoj vježbi civilne zaštite Grada Ivanca održanoj u utorak, 13. prosinca, u ivanečkoj Srednjoj školi.

Vježba se održala pod pretpostavkom da je Ivanec pogođen razornim potresom, pri čemu je došlo urušavanja zgrade Srednje škole i požara u školskoj kuhinji.

Simulacija stvarne situacije počelo je točno u podne; samo četiri minute nakon potresa oglasile su se sirene, dok su sve žurne službe unutar deset minuta bile na licu mjesta.

Na zbornom mjestu tom je prilikom utvrđeno da nedostaje šest učenika i jedan djelatnik, nakon čega su pripadnici svih DVD-ova koji djeluju u sklopu VZ Ivanec te Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Varaždin uz pomoć potražnog psa krenuli su u potragu za unesrećenima.

Nakon što su pronađeni i izneseni iz grade, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije – Ispostava Ivanec zbrinuli su teže ozlijeđene, a Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec u promptno postavljenom šatoru, na parkiralištu gradske tržnice, saniralo je lakše ozljede i rane unesrećenih.

U vježbi su sudjelovala 294 učenika te svi djelatnici koji su se u vrijeme potresa zatekli na radnom mjestu, a za tako masovnu evakuaciju i u simuliranim uvjetima trebalo je tek sedam minuta.

Cjelokupna intervencija trajala je 47 minuta.

Uz Stožer CZ Grada Ivanca i Područni ured CZ Varaždin, u vježbi su sudjelovali svi DVD-ovi Vatrogasne zajednice Grada Ivanca (Ivanec, Radovan, Margečan, Salinovec, Gačice, Bedenec), Policijska postaja Ivanec, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Varaždin, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije – Ispostava Ivanec i Ivkom d.d.

Po završetku uspješne vježbe, u realnim uvjetima i s pretpostavkom realnih mogućnosti, obavljeno je postrojavanje 50-ak uključenih djelatnika - pripadnika svih žurnih službi.

Njihovu smotru izvršili su gradonačelnik Milorad Batinić (koji, po zakonu, u velikim katastrofama osobno preuzima vođenje operacija) i načelnik Stožera civilne zaštite Marko Friščić, a o provedenoj akciji izvijestio ih je zamjenik načelnika Stožera CZ Ivan Putarek, operativni koordinator.

Vježbu su pratili i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Ivanca Zdenko Đuras, načelnik Policijske postaje Ivanec Danijel Leskovar i dr.

Koordinaciju i organizaciju vježbe u Srednjoj školi vodila je njena ravnateljica Lidija Kozina.

Gradonačelnik M. Batinić na provedenu vježbu osvrnuo se i na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je izjavio da je i više nego iznenađen iznimno visokom razinom obučenosti, stručnosti, profesionalizma i intervencijske spremnosti svih sudionika vježbe CZ, a osobito vatrogasaca, što je samo dodatna potvrda opravdanosti povećanih ulaganja Grada u vatrogastvo.

print