Novosti

Kud Rudolf Rajter ivanec velikim koncertom obilježio 45. obljetnicu kontinuiranog rada

Ponedjeljak

Posjetitelji koji su u subotu, 5. studenog, do zadnjeg mjesta ispunili Kinodvoranu Ivanec, puna su dva i pol sata uživali u velikom koncertu koji je KUD Rudolf Rajter sa svojim gostima priredio u povodu obilježavanja 45 godina svoga kontinuiranog rada.

Program je otvorio Dječji zbor KUD-a R. Rajter (osnovan u travnju ove godine, a okuplja djecu u dobi od 6 do 10 godina), koji radi pod vodstvom Lucije Šambar i Ane Kolarić.

S par izvedenih skladbi djeca su raznježila publiku i pokazala da zbor ne treba strahovati za svoju budućnost, to više što je evidentno riječ o talentiranoj djeci koja će pod stručnim vodstvom mladih entuzijastkinja postupno pjevački stasati i postati budućnost ivanečkog zbora.

U nastavku programa u dva su navrata na binu izlazili članovi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a R. Rajter te pod ravnanjem Jelene Gotal izveli tematski različit dijapazon skladbi, kojim su pokazali da suvereno plove i zahtjevnim repertoarom.

Svojim izvedbama korala, ali i drugih sakralnih pjesama te obradama zagorskih i stranih skladbi, publiku je oduševio gostujući Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (solist: Kristijano Roginek) te pokazao zbog čega je više puta proglašavan najboljim zborom Grada Zagreba.

Njegov voditelj Josipa Degl'Ivellia domaćinima je, u povodu njihova jubileja, darovao više nosača zvuka i vrijednih glazbenih izdanja.

Svojom pjesmom, također na različite teme – sakralne, narodne, klapske, strane pjesme - večer je uljepšao i Ženski vokalni sastav Zipka KUD-a Novi Marof, pod vodstvom Roberta Štorge.

Zahvaljujući svim prijateljima zborske glazbe koji su se te večeri okupili u Kinu kao i svojim gostima iz Zagreba i Novog Marofa, Ivan Fištrek, predsjednik KUD-a R. Rajter, izrazio je ponos što je i nakon 45 godina zbor i dalje na okupu, čime je sačuvana i ideja njihovih osnivača. Uputio je riječi zahvale svim dosadašnjim voditeljima zbora od koji na žalost, neki više nisu s nama (Mariji Vidoni, Vladimiru Gečeku, Marijanu Zuberu, Sanji Čanžar i Ivanu Kolaru) te svim dosadašnjim predsjednicima i članovima Upravnog odbora KUD-a.

Posebnu zahvalu uputio je donedavnom, dugogodišnjem predsjedniku zbora Darku Stanku, koji ga je ustrajno vodio u teškim vremenima, kada zbor nije imao stalne prostore za rad i u vrijeme COVID-a.

Također, veliku zahvalu uputio je sadašnjoj voditeljici zbora Jeleni Gotal, koja ga je ove godine dovela do prvog zlata na državnoj smotri u Poreču i Vrsaru.

Uručene su zahvalnice članovima koji su svih 45 godina uključeni u njegov rad – Rozaliji Habek Posinovec, Antunu Đukiću i Stjepanu Kušenu.

Čestitke zboru na kraju je, u ime Grada Ivanca i svih njegovih građana, uputio gradonačelnik Milorad Batinić:

-Hvala vam na 45 godina ustrajnog i požrtvovnog rada, tijekom kojih ste svoju ljubav prema zborskoj glazbi ali i ime našega grada pronosili diljem zemlje. Što se tiče zlatne plakete u Poreču, vidim da vas je krenulo! Vjerujem da je to samo početak, nastavite i dalje tako! Želim vjerovati da djelić zasluga za ovakav uspjeh leži i u tome što je Grad zboru osigurao kvalitetan i funkcionalan prostor za rad u bivšem Retru, čime je vaše „beskućništvo“ postalo prošlost. U Gradu ćete i dalje imati partnera i svaku podršku! Veselim se daljnjoj suradnji i novim koncertima! – poručio je gradonačelnik M. Batinić.

Koncertu je nazočio i bivši voditelj zbora Vladimir Geček te neki od njegovih osnivača daleke 1977. godine – Viktorija Harjač, Branko Putarek i Franciska Lančić, dok na žalost, Marija i Zvonko Vidoni te Ivan Zagorščak više nisu s nama.

Program je vodila Ljiljana Vuglač, a završio je veličanstvenom izvedbom pjesme Dobro mi došel, prijatel, koju su na bini zajedno izveli svi izvođači.

print