Novosti

DANAS U IVKOM-VODAMA IVANEC Potpisan 54,5 milijuna kuna težak ugovor za projektiranje i izgradnju pročistača otpadnih voda za Aglomeraciju Ivanec

Četvrtak

U poslovnom prostoru Ivkom-voda Ivanec d.o.o. danas je potpisan 54,5 milijuna kuna vrijedan ugovor o projektiranju i izgradnji uređaja za pročišćivanje otpadnih voda (1. faza) na Aglomeraciji Ivanec, koji će pokriti potrebe 11.000 stanovnika s područja grada Ivanca.

Ugovor o izvođenju ovog velikog projekta potpisao je direktor Ivkom-voda Ranko Zbodulja s Markom Škoberneom, direktorom tvrtke Esotech iz Velenja i Slavkom Kišičekom, prokuristom MIPCRO-a iz Ivanca, predstavnicima Zajednice ponuditelja koja je dobila ovaj posao u provedenom postupku javne nabave velike vrijednosti.

Potpisivanju ugovora nazočila je i Karmen Cerar, načelnica Sektora za projekte iz područja vodnog gospodarstva pri Ministarstvu gospodarstva RH, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić te brojni predstavnici izvođača radova na projektu Aglomeracije Ivanec, koji je vrijedan ukupno 216,3 milijuna kuna.

Financiranje iz Kohezijskog fonda u NPO

Izražavajući, s jedne strane, radost što je došlo do zaključivanja ovog, posljednjeg ugovora u golemom projektu Aglomeracije Ivanec, Zbodulja je izrazio i nadu da će se, unatoč aktualnoj situaciji i činjenici da se financiranje ovog projekta iz EU Kohezijskog fonda prebacuje u Nacionalni program oporavka i otpornosti, projektiranje i gradnja pročistača realizirati tijekom idućih 25 mjeseci, što je ugovoren rok izvođenja radova.

Slavko Kišiček, prokurist MIPCO-a, stvari je postavio inženjerski:

-Naša je obveza izraditi projekt pročistača, izgraditi ga te do kraja 2024. godine predati investitoru. Sve što smo, kao Zajednica ponuditelja naveli, spremni smo ispoštivati u roku – izjavio je Kišiček.

U Ivanec stručnjaci s visokim referencama

Istog mišljenja bio je i direktor Esotecha M. Škoberne:

-Mi smo tvrtka s dugogodišnjim velikim iskustvom u realizaciji niza projekata na pročišćivanju otpadnih voda u desetak gradova širom Hrvatske. Jako ćemo se potruditi da sve napravimo u roku i kvaliteti koje smo ponudili. Na ivanečkom projektu bit će angažirani stručnjaci s visokim referencama i iskustvom i to je jamstvo da će projekt sigurno ići u pravom smjeru – poručio je Škoberne.

I gradonačelnik M. Batinić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora, jer on, naglasio je, predstavlja završnu fazu u realizaciji cijelog projekta Aglomeracije. 

-Grad Ivanec financijski participira u ovom projektu i sredstva za nastavak njegove provedbe u svom je proračunu osigurao i za iduću godinu. Nadam se da će se ugovoreni rokovi izvođenja ispoštivati, kako bi građani mogli konzumirati rezultate projekta koji se priprema već 10 godina. Što se tiče prebacivanja financiranja iz Kohezijskog fonda u Nacionalni program oporavka, smatram da je to preveliki projekt a da bi ga država mogla dovesti u pitanje, a što i dokazuje osiguranjem sredstava u NPO-u – izjavio je Batinić.

To je u svojoj izjavi potvrdila i načelnica K. Cerar iz Ministarstva gospodarstva:

-Kroz Operativni program konkurentnost i kohezija imali smo osiguranih 6,5 milijardi kuna. Međutim, za čak 60 projekata širom Hrvatske alocirano je oko 25 milijardi kuna. S obzirom na tako velik broj projekata, 11 njih, među njima i Aglomeraciju Ivanec, prebacili smo na financiranje iz Nacionalnog programa oporavka, u kome smo za vodno-gospodarski sektor rezervirali 4 milijarde kuna. Ovo prebacivanje ni na koji način ne utječe na provedbu ugovora i projekata, dakle, svi radovi moraju biti završeni do kraja 2025. godine – naglasila je Cerar te se osvrnula na brojne otežavajuće okolnosti koje prate izvedbe aglomeracija širom Hrvatske – od COVID-a i posljedica rata u Ukrajini, do poskupljenja materijala i radova, usporenog ugovaranja itd.

Izvedeno 42% kanalizacijskih kolektora

Na skupu je direktor R. Zbodulja izvijestio o napredovanju radova na Aglomeraciji Ivanec.

Što se tiče gradnje i rekonstrukcije sustava odvodnje (vrijednost radova 158 milijuna kuna), do sada je položeno 15 km od ukupno predviđenih 36 km kanalizacijskih kolektora ili 42%. 

Rok izvođenja ovih radova je do kraja 2023. godine, a izvodiih Zajednica ponuditelja HIS iz Višnjice, Cestno podjetje Ptuj, GK Grupa Varaždin i Zagorje Gradnja Zagreb.

Sanacija sustava odvodnje bez iskopa, vrijedna 10,3 milijuna kuna je završena u rujnu, a na takav način izvedena je sanacija 4 km kanala. Ove radove izvelo je poduzeće Aktiv Global iz Zagreba.

Vozni park vrijedan 7,4 milijuna kuna

Što se tiče nabave komunalne opreme, već je isporučeno specijalno vozilo za inspekciju sustava odvodnje, vrijedno 1,5 milijuna kuna (Agra-trgovina Zagreb).

Još trebaju biti isporučena dva vozila: specijalno kombinirano vozilo za čišćenje sustava odvodnje, vrijedno 3,5 milijuna kuna te vozilo za pražnjenje septičkih i sabirnih jama, vrijedno 2,4 milijuna kuna. Rok isporuke ovih vozila je do kraja 2023. godine.

print