Novosti

NASTAVAK PRAVNE BITKE Gradsko vijeće Ivanec nije poništilo svoju Odluku o raspisivanju referenduma

Srijeda

Gradsko vijeće Ivanec na svojoj jučerašnjoj sjednici nije donijelo odluku kojom bi obustavilo od primjene vlastitu Odluku o raspisivanju lokalnog referenduma, kao što je to naložilo Ministarstvo uprave i pravosuđa RH.

Protiv poništenja odluke Gradskog vijeća glasovalo je 7 vijećnika Nezavisne liste – Milorada Batinića i NS – Reformista, dok je 8 vijećnika HDZ-a, SDP-a i HSU-a u glasovanju bilo suzdržano.

Budući da Gradsko vijeće nije prihvatilo Odluku resornog ministarstva, to znači da se pravna bitka za interese građana po pitanju vodovoda, Ivkom-voda i dovoza otpada u Jerovec nastavlja na višim pravnim instancama.

Daljnji koraci su sljedeći: Ministarstvo uprave i pravosuđa u roku od 30 dana mora pred Visokim upravnim sudom pokrenuti spor sa zahtjevom za ocjenu zakonitosti Odluke Gradskog vijeća Ivanec o lokalnom referendumu, ali i vlastitog akta kojim je poništilo ivanečki referendum i proglasilo ga protuzakonitim.

Batinić: Pokrećemo ustavnu tužbu protiv Uredbe Vlade RH o uslužnim područjima

Izjašnjavanju vijećnika prethodila je dulja rasprava u kojoj je gradonačelnik Milorad Batinić uvodno podsjetio na sve okolnosti koje su prethodile donošenju Odluke o raspisivanju referenduma.

Naveo je i razloge zbog kojih predlaže da vijećnici odbiju Odluku kojom je resorno ministarstvo naložilo Vijeću da poništi referendum.

Osvrćući se na obrazloženje Odluke resornog ministarstva, kao naročito sporni moment istaknuo je da su njome, a na štetu Grada Ivanca i njegovih građana, derogirani tzv. organski zakoni.

Organski zakoni su zakoni  s većom pravnom snagom, koji se nalaze odmah ispod Ustava RH.

Jedan od njih je Zakon o lokalnoj (područnoj) samoupravi, kojim je precizno propisano da je raspolaganje njihovom imovinom isključivo u nadležnosti predstavničkih tijela (tj. Gradskog vijeća, a to je propisano i Statutom Grada Ivanca).

 A to znači da nitko osim Gradskog vijeća ne može odlučivati o prijenosu vlasništva, u ovom slučaju imovine Ivkom-voda varaždinskom Varkomu.

Jer radi se o tvrtki koja je u većinskom vlasništvu Grada, a samim tim i svih njegovih građana.

-Smatram da je Odlukom o poništenju referenduma Ministarstvo pravosuđa i uprave, u koordinaciji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, suspendiralo Zakon o lokalnoj (područnoj) samoupravi kao zakon višeg pravnog reda te iznad njega stavilo Zakon o vodnom gospodarstvu, koji ima manju pravnu snagu. Ista stvar vrijedi i za drugo pitanje, koje se odnosi na dovoz smeća u Jerovec. Ovakvom odlukom resornog ministarstva se Gradu Ivancu i njegovim građanima u oba slučaja - i u slučaju vlasništva nad vodovodima i Ivkom-vodama i u slučaju odlagališta Jerovec - pobija vlasništvo, a to je ustavna kategorija – obrazložio je gradonačelnik te istaknuo da građani Grada Ivanca imaju pravo izraziti svoj stav i volju o ovim pitanjima.

-Odluku ministarstva ćemo, dakako, poštivati i referendum se neće održati. Međutim, borbu za imovinu Grada i svih građana po pitanju vodovoda i Ivkom-voda te odlagališta u Jerovcu i dalje nastavljamo svim pravnim sredstvima. Najavljujem da pokrećemo ustavnu tužbu o Uredbi Vlade RH o uslužnim područjima jer sama procedura njena donošenja nije provedena u skladu sa zakonom – najavio je gradonačelnik.

Iz rasprave vijećnika

U daljnjem tijeku sjednice razvila se široka rasprava u kojoj su sudjelovali Mihael Slunjski (SDP), Zdenko Đuras (HDZ), Nikola Sedlar (HNS/LD), , Goran Spasojević (NL-M. Batinića) i Kristina Geci Smoljo (NS-Reformisti).

Mihael Slunjski (SDP) naglasio je da je SDP protiv dovoza smeća u Jerovec, da Ivkom-vodama i dalje ostane njihovo uslužno područje te da građani iznesu svoje mišljenje o ovako važnim pitanjima.

Rekao je da je to važno naglasiti kako više ne bilo „politiziranja sa stranica Grada protiv Vijeća i svih vijećnika“. Istaknuo je da se pokazalo točnim ono na što je na sjednici 20. siječnja upozorio SDP, a to je da tematika referendumskih pitanja nije u skladu sa Zakonom o referendumu pa je stoga ministarstvo ivanečki referendum proglasilo protuzakonitim i neustavnim.

Izjavio je da će zbog toga vijećnici SDP-a biti suzdržani u glasovanju jer si ne smiju dozvoliti da glasaju protivno zakonu i Ustavu RH.

-Samim ovim činom, kojim ćemo ostati suzdržani, omogućit ćemo da se postupak nastavi na Visokom upravnom sudu, koji će potvrditi ili osporiti zakonitost ove odluke – naglasio je Slunjski.

Vijećnici Zdenko Đuras i Ljudvek Cikač (HDZ) te Nikola Sedlar (HNS/LD) istaknuli su jasno opredjeljenje – protiv pripajanja Varkomu i protiv smeća u Jerovcu.

Kako su naglasili, i bez referenduma se proteklih tjedana na terenu vidjelo kako po tim pitanjima građani „dišu“ te da u obrani interesa Grada i građana svi vijećnici i dalje moraju biti apsolutno jedinstveni.

Pritom su ovi vijećnici uputili zamjerku gradonačelniku na, po njihovoj ocjeni, neprimjerenom korištenju gradske web stranice za iznošenje privatnih stavova i osobnih stajališta, umjesto  službenih dokumenata.

Zamjerili su da se šalju loše i nekorektne poruke, pri čemu je naročito akcentiran naslov najave sjednice Gradskog vijeća na gradskim web stranicama, koji je glasio: „Hoće li gradski vijećnici pokleknuti ili se borba za ivanečke interese nastavlja?“.

Istaknuto je da se koriste preteške riječi, da nitko ne želi prodati ivanečku vodu, da nitko nikome ne hoda na brifinge i da nitko ni pred kim neće pokleknuti.

Također, da gradonačelnik nikad nije toliko nastupao u medijima kao proteklih dana; da se u medijima manipulira činjenicama te da nije istina da se netko boji referenduma, a da su referendumska pitanja bilo pogrešno formulirana.

U ime Nezavisne liste M. Batinića, vijećnik Goran Spasojević kazao je da NL neće podržati odluku o poništenju referenduma.

Na zborovima građanima, kazao je, mogao se čuti izražen stav mještana i malo je reći da su građani revoltirani. Poruka koju upućuju je jasna: ne žele tuđe smeće, ne žele Varkom ni vodu iz varaždinskih bunara, ne žele ni Varkomove cijene.

-Ne živimo u diktaturi, nego u demokratskoj državi. Ovdje smo radi interesa građana i zbog čega se neki toliko boje čuti glas naroda? – upitao je Spasojević.

Kristina Geci Smoljo (NS-Reformisti) jasno je istaknula da građani trebaju imati mogućnost izraziti svoj stav na referendumu te da bi se referendumi i češće trebali održavati, čime bi i građani sami direktno bili daleko više uključeni u lokalne politike. Zanimali su je i daljnji koraci Grada, konzekvence te percepcija mogućeg ishoda.

Očitovanje gradonačelnika M. Batinića

Zahvaljujući na podršci oko ključnih pitanja, M. Batinić osvrnuo se i na upućene kritike. Podsjetio je da je Gradsko vijeće prilikom donošenja Odluke o raspisivanju referenduma naglasilo potrebu boljeg informiranja građana o cjelokupnoj tematici.

 Jedan od načina na koji se to željelo postići jesu zborovi građana u mjesnim odborima, upoznavanje građana s navedenom tematikom iz prve ruke te njihovo senzibiliziranje za izlazak na referendum.

-Na međustranačkom vijeću predložio sam i pozvao vijećnike svih političkih stranaka da mi se pridruže u obilasku na terenu. Na žalost, nitko se nije odazvao. Na zborovima građana bio sam sam, vidio sam jedino da se u Jerovcu Donjem pridružio vijećnik Elvis Gotal (HDZ) – kazao je Batinić.

-Što se tiče naslova pojedinih izvješća, oni su izvučeni iz  poruka i istupa građana na terenu. Građani su ti koji su pitali: Hoćete li pokleknuti? Nitko nema pravo sada prebacivati odgovornost za izjave građana na druge. Dužni smo istinito i transparentno izvještavati o onome tome što se događa na zborovima građana, a moj izričaj je moja odgovornost i spreman sam preuzeti konzekvence! U odluci ministra Ćorića piše: MORAŠ prihvatiti tuđe smeće u Jerovcu! MORAŠ dati svoje vodovode i Ivkom-vode Varkomu! A što je to drugo nego diktat?? – upitao je gradonačelnik.

Nikad toliko pritisaka na Ivanec kao dosad

Oko učestalih nastupa u medijima proteklih dana rekao je da su posljedica toga što nikad, od 2005. godine otkako obnaša dužnost gradonačelnika, nije bilo tolikih pritisaka na Ivanec kao što je to sada.

Očitovao se i na izjave da je privatizirao gradsku web stranicu s osobnim ciljem:

-Točno je, imam osobni cilj: A to je da Ivkom-vode zadrže svoje uslužno područje i da nitko ne dira Jerovec! Što je tu sporno? Koga smeta moja retorika? Od kolovoza lani tražim razgovor s ministrom. Ne želi! Pozivam ga i pismeno da održimo sastanak (zadnji poziv ponovno je otišao proteklih dana): Ne želi! – izvijestio je gradonačelnik.

-Ja ne želim klečati pred nikim, tražim samo svoje pravo koje su mi omogućili građani kad su me izabrali za gradonačelnika. Kad ministar Ćorić u medijima poručuje da je referendum nepotreban, naziva me političkom elitom i kaže da referendum treba samo jednoj osobi, tj. meni, onda samo mogu poručiti: Ma tko si ti, Ćoriću? Kad budeš imao pet mandata iza sebe, na kojima si dobio direktnu podršku građana, što je najveća vrsta legitimiteta, onda ti skidam kapu! – oštro je poručio gradonačelnik.

Batinić: Nudim rješenja!

Pozvao je ministra neka se on drži Ustava i zakona, jer, kako je istaknuo, Ministarstvo uprave i pravosuđa nije ni znalo za ivanečki referendum, već je Odluku o njegovu poništenju donijelo po nalogu Ćorićeva ministarstva, kada je tamo nastala uzbuna zbog prašine koja se digla u Ivancu.

-Odluka o poništenju referenduma napisana je tako da su si iz zakona uzeli samo ono što im je odgovaralo, jer je u startu trebalo „sasjeći“ referendum u Ivancu. Ako nas ministar Ćorić ne želi vidjeti, onda ćemo se svakako potruditi da nas čuje! Ako je ovo način da se dođe do sastanka, na kome mogu ponuditi rješenja, onda ćemo i dalje vikati! Ponavljam: Imam i nudim rješenja i za pitanje uslužnih područja i vode i za pitanje dovoza otpada – poručio je gradonačelnik.

print