Novosti

Priopćenje gradonačelnika Milorada Batinića na prozivke Gradskog društva Crvenog križa Ivanec

Petak

[1.okrugli stol JLSU i GDCK Ivanec] Danas je u hotelu Trakošćan Gdck Ivanec sazvalo i održalo 1. okrugli stol svojeg Tima (zaposlenika) s predstavnicima JLSU koji su se odazvali: gradonačelnik Grada Lepoglave, g. Marijan Škvarić, nadalje: načelnik općine Maruševec: Mario Klapša, načelnik općine Klenovnik: Mladen Blaško i predsjednica općinskog vijeća: Sanja Kolenko, i ispred grada Ivanca, službenica, gđa Višnja Pintarić(gradonačelnik, g.Batinić, nažalost ni ovom susretu nije se odazvao) Nije bilo nikog ispred općine Bednja, ni općine Donja Voća. Osnovne teme o kojima se razgovaralo bile su siromaštvo općenito i starije osobe, potreba za socijalnom samoposlugom, bolja koordinacija programa prema starijim i siromašnim građanima, kako ne bi dolazilo do preklapanja, problem nedostatka skladišnog prostora i zemljišta potrebnog za prijavu projekta za izgradnju skladišta, te neke svakodnevne teme;( npr. Gerontodomaćice plate kaznu za parking u Ivancu obavljajući poslove za starije sugrađane, ili nemogućnost/neodobrenje/neodgovaranje nadležnih na zahtjev oslobađanja plaćanja parkiranja za darivatelje s preko 100 darivanja....) 

Svrha je između ostalog bila razmjena iskustava s terena, načina rada, bolje, zajedničko rješavanje zajedničkih problema i izazova u radu, te usmjeravanje financijskih sredstava iz brojnih izvora u programe koji su potrebni na razini lokalnih zajednica, a što su pokazali rezultati znanstvenih studija (izneseni na okruglom stolu od strane dviju znanstvenica). Iskustvo odlične suradnje i provođenja zajedničkih programa između Crvenog križa i JLSU, te uloge županijskog društva Crvenog križa prenio je gost, ravnatelj DCK KZŽ, i ravnatelj GDCK Krapina, g. Davor Šimunović. Nadamo se jedino da ćemo do nekog n-tog okruglog stola, okupiti sve odgovorne . https://www.facebook.com/ivanecgdck/

----
Na FB stranici Gradskog društva Crvenog križa Ivanec te u istovjetnim izvješćima s okruglog stola na socijalne teme održana 10. studenog u Trakošćanu koja su s te stranice prenijeli pojedini mediji u četvrtak su, 11. studenog, u negativnom kontekstu, javno prozvani gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i gradske službe Grada Ivanca. 

S obzirom na to da je gradonačelnik prozvan na način kojisugerira da je nezainteresiran za probleme socijalno ugrožene populacije, a gradske službe da se na diskriminirajući način odnose prema potrebama senzitivnih grupacija, što je netočno i zlonamjerno, Grad Ivanec kategorički odbacuje sve insinuacije koje idu u tom smjeru.

Radi točnog informiranja javnosti ističemo sljedeće:

Ove godine Gradsko društvo CK Ivanec organiziralo jenekoliko skupova i događanja na temu socijalne tematike, a u radu više njih gradonačelnik Batinić je aktivno sudjelovao. U zadnjih, nešto više od mjesec dana, CK je organizirao i dva šira skupa na socijalne teme i na oba je bilo riječi o problemima i projektima koji su gradskoj upravi Ivanec itekako poznati, jer su u više navrata bili tema sastanaka i razgovora koje je gradonačelnik vodio osobno s ravnateljicom GDCK Jasminkom Ruhek. 

A to su, prvenstveno, dvije teme i to: način na koji Grad Ivanec može pomoći rješavanju problema skladišnog prostora za CK, pri čemu je gradonačelnik izrazio spremnost da Grad Ivanec za te namjene pokloni zemljište CK-u pa su u međuvremenu Crvenom križu poslani podaci o raspoloživim česticama kako bi sam odabrao onu koja mu najviše odgovara.I drugo, nabava kombi vozila. 

Pritom treba naglasiti da je riječ o uslugama i infrastrukturi koja bi, uz socijalno potrebite s područja grada Ivanca, stajala i na raspolaganju stanovništvu cijelog područja koje svojom djelatnošću pokriva Crveni križ, a to su Lepoglava, Maruševec, Bednja, Klenovnik i Donja Voća.

Grad svemu navedenom daje podršku čak i unatoč činjenici da do danas od mjerodavnih u Crvenom križu nije dobio nikakvu dokumentaciju, nikakve troškovnike niti ikakve financijske i druge pokazatelje iz kojih bi se moglo razaznati koliko će iolecijela ta priča koštati i tko bi je i s koliko novca trebao(su)financirati. Isto se odnosi i na projekt otvaranja socijalne samoposluge. 

Nadalje, iako su na oba navedena skupa sudjelovali predstavnici Grada Ivanca (na prvome i zamjenik gradonačelnika te dijelom i resorna pročelnica, a na drugome gradska službenica koja obavlja poslove iz socijalne skrbi), u izvješću na FB autor(ica) se ne libi prozvati gradonačelnika Batinića zato što se nije odazvao ni na ovaj skup te pritomuopće u obzir ne uzima mogućnost da je gradonačelnik, moguće, istovremeno imao druge, važnije obveze, koje su zahtijevale njegovu direktnu višesatnu nazočnost u rješavanju nekih hitnih pitanja.

U istom izvješću se navodi da na skup nisu došli ni predstavnici nekih drugih JLS-ova, uključujući i općinu-domaćina, no začudo, njih se ne proziva imenom i prezimenom.

Građani grada Ivanca trebaju znati sljedeće:

Iz proračuna Grada Ivanca za redovitu djelatnost Crvenog križa Ivanec se slijedom zakona, koji je za to odredio iznos od 0,7% od izvornog proračuna (redovita djelatnosti i služba traženja), na godinu izdvaja 234.000 kuna (još 1.900 kn Grad je dodatno uplatio za druge socijalne potrebe). To je puno novca, što potvrđuje podatak da svi ostali gradovi i općine zajedno za Crveni križ izdvajaju oko 350.700 kuna.

Važno je, nadalje, znati da među općinama i gradovima koji koriste usluge Crvenog križa ima i onih koji mu dugi niz godina za djelatnost nisu uplatili ni jednu jedinu kunu.

No, i unatoč tomu, Crveni križ je vršio usluge za socijalno potrebite građane toga kraja i to sufinanciranjem sredstvima koja su izdvojili (najviše) građani grada Ivanca te ostalih JLS-ova.

Ravnajući se načelom solidarnosti, Grad Ivanec nikad nije problematizirao takvo korištenje sredstava svojih poreznih obveznika, smatrajući da siromašnima treba pomoći, neovisno o tome u kojoj općini žive.

No, u kontekstu aktualnih prozivki ivanečkog gradonačelnikazbog nedolaska na jedan skup, moramo se sada zapitati: Pa kako to da iz Crvenog križa Ivanec nikad u javnosti nisu tako jasno, glasno i zvonko prozvali načelnika spomenute općine, koji godinama za socijalno ugrožene građane svoga kraja nije izdvojio ni lipe? 

Nadalje, ni Grad Ivanec, a ni javnost, još uvijek nemajupovratnu informaciju o tome – a trebaju je imati - da li su na račun Crvenog križa vraćeni novci koje je prije nekoliko godina pokrala jedna službenica i radi li se uopće na tome da se otuđen novac vrati? Je li sudski postupak uopće pokrenut i u kojoj je fazi? Što je s kamatama? 

Ili će taj slučaj pasti u zastaru pa ćemo reći da je novac popapala maca i nakon toga ponovno kucati na vrata Grada i tražiti još sredstava? Crveni križ Ivanec se o tome nikad nije javno referirao niti transparentno izvijestio JLS-ove i porezne obveznike o poduzetim aktivnostima.

Ima još pitanja. Zašto je okrugli stol u srijedu, 10. XI., morao biti organiziran upravo u jednom hotelskom objektu? Zašto ne u Kinodvorani ili u Poduzetničkom inkubatoru ili na nekom drugom mjestu gdje se epidemiološke mjere bez problema mogu ispoštivati?

Ili da pitanje postavimo ovako: Zašto GD Crvenog križaIvanec, kao humanitarna i socijalna organizacija, koja se većinom financira iz proračunskih sredstava, donacija i humanitarnih priloga ima učestalu praksu organiziranja skupova po hotelskim objektima, koji na kraju završavaju skupim ručkovima, večerama ili poprilično bogatim domjencima i caterinzima nakon  konferencija i svečanosti? 

Nije li to, u najmanju ruku, neprimjereno i neukusno za instituciju kakva je Crveni križ? 

Ne bi li koristilo više skromnosti po pitanju novca koji za građane u socijalnoj neimaštini (uključujući i zadnju akciju za 101 siromašno dijete našega kraja) izdvajaju mnogi, uključujući i zaposlene koji i sami jedva preživljavaju na minimalcu?

Ako se zna da parkiranje u 2. zoni u Ivancu stoji 3 kune za 3 sata, kao i to koliko stoji ručak u jednom hotelu, lako je izračunati koliko se besplatnih parkirnih mjesta i drugih subvencija moglo osigurati za korisnike Crvenog križa novcem koji je potrošen za čašćenja.

Nadalje, tvrdnja o „neodgovaranju i nepostupanju“ nadležnih u Gradu Ivancu na zahtjev za oslobađanje plaćanja parkiranja za određene grupacije obična je laž. U tom kontekstuupućujemo na dopis gradonačelnika KLASA: 363-01/21-01/169 URBROJ: 2186/12-03/33-21-2 od 23. srpnja 2021.,kojim su detaljno pojašnjene mogućnosti i ograničenja po tom pitanju. 

Pritom Crveni križ problematizira isključivo gerontodomaćice i dobrovoljne davatelje krvi, ne vodeći računa o tome da Grad istovjetne zahtjeve ima od dobrovoljnih vatrogasaca, branitelja Domovinskog rata, osoba s invaliditetom, od ljudi koji žive u teškim imovinskim prilikama, od samačkih i starijih kućanstava, samohranih majki i drugih skupina. 

I, na kraju: Uz socijalne projekte koje Grad već aktivno provodi te uz one koje već razrađuje (socijalna karta!), spremni smo uključiti i poduprijeti i svaki drugi socijalni projekt koji je usmjeren boljitku naših građana. Za takva nastojanja su vrata Grada i Ureda gradonačelnika uvijek otvorena.

Međutim, neutemeljeno prozivanje i razvlačenjegradonačelnika i Grada Ivanca po društvenim mrežama smatramo nedostojnim značaja i časnog imidža institucije Crvenog križa, u ovom slučaju, Gradskog društva Crvenog križa Ivanec.

print