Novosti

AKTUALNO Tko i što u savjetovanju o uslužnim područjima predlaže na štetu Grada Ivanca, Ivkom-voda i građana?

Petak

Temeljem Zakona o vodnim uslugama, Vlada RH izradila je Nacrt prijedloga Uredbe o uslužnim područjima na području RH te ga je, u skladu sa zakonskim propisima, stavila na javno savjetovanje.

Pojednostavljeno, donošenjem Uredbe o uslužnim područjima Vlada RH odredit će koje će poduzeće u pojedinim naseljima biti distributer vode i čiju će vodu građani piti. 

Odnosno, što se tiče konkretno područja Ivanca i bivše općine Ivanec, Uredbom će se utvrditi hoće li građani piti vodu Ivkoma ili Varkoma.

U postupku savjetovanja zainteresirane strane imaju pravo davati primjedbe i prijedloge na navedeni Nacrt prijedloga.

Traže pripajanje Varkomu

U tom kontekstu su Grad Lepoglava i Varkom d.d. dali prijedloge kojima su zatražili da se pojedina naselja na području grada Lepoglave (naselje Lepoglava, Očura, Muričevec, Vulišinec i Kamenički Vrhovec), a u kojima već dugi niz godina vodoopskrbu vrše Ivkom-vode, izbrišu iz uslužnog područja Ivkom-voda i pripoje uslužnom području Varkoma, a sve, kako navode, radi stvaranja preduvjeta za pripremu projekta aglomeracije.

S obzirom na to da je takav prijedlog i Gradu Ivancu i Ivkom-vodama neprihvatljiv, i Grad i Ivkom-vode su, nakon više održanih sastanaka i detaljne analize stanja, u javnu raspravu uputili i svoje primjedbe i prijedloge. 

Oni su usmjereni isključivo zaštiti interesa Grada kao većinskog vlasnika ivanečkog distributera vode, jednako tako zaštiti interesa svih naših građana i ponajviše, Ivkom-voda, koje su već godinama izložene apetitima da i njih i ivanečke izvore vode na Ivančici preuzme Varkom.

Grad Ivanec i Ivkom-vode: Neprihvatljivo!

- Izneseni prijedlozi Grada Lepoglave i Varkoma d.d. su nam posve neprihvatljivi jer idu direktno na štetu Ivkom-voda. Također, uvjeren sam da se u pozadini krije i nešto zlokobnije. Naime, ako bi Vlada prihvatila njihov prijedlog, uslužno područje Ivkoma-voda bi se teritorijalno smanjilo, a samim tim ivanečka tvrtka više ne bi mogle ispuniti zakonom definirane kriterije za javnog isporučitelja vode te bi automatski prešla pod Varkom. Time bi se ispunile dugogodišnje ambicije Varkoma da preuzme sređenu i održivu ivanečku tvrtku i izvore vode na Ivančici – ističe Batinić te podsjeća na sličnu situaciju od prije nekoliko godina kada je također ustao protiv tada predloženog zakonskog rješenja koje je išlo na štetu Ivkom-voda.

Podsjećamo, tada je, kao saborski zastupnik digao buru u nadležnim institucijama, lobirao u Vladi, ministarstvima i Hrvatskim vodama te na kraju uspio izboriti donošenje zakona prema čijim odredbama Ivkom-vode ispunjavaju uvjete za isporučitelja vode. 

Jerovec, R. Breg i Horvatsko – pod Ivkom-vode

Čini se da su Ivkom-vode sada ponovno na meti, a to pokazuje da kontinuiran interes pojedinih krugova za ivanečkom vodomne jenjava.

-U javnu raspravu Grad Ivanec i Ivkom-vode idu s prijedlogom da ona naselja, koja su sada u obuhvatu uslužnog područja Ivkom-voda, tu i dalje ostanu. Smatramo da je to u interesu i građana i Ivkom-voda, kao firme koja u kontinuitetu (bivši Komunalac) obavlja isporuku vode od 1968. godine. Nadalje, ističemo interes da naselja Jerovec, Ribić Breg i Horvatsko uđu u uslužno područje Ivkom-voda, to više što su ispunjeni tehnički preduvjeti za njihovu opskrbu ivanečkom vodom. Također, ova su naselja ušla u projekt Aglomeracije Ivanec i njihove sanitarne vode zbrinjavat će se na pročistaču Ivanec. Protivimo se prijedlozima Grada Lepoglave i Varkomate zaštitom interesa Ivkom-voda ujedno artikuliramo volju građana grada Ivanca koju su dosad nebrojeno puta iskazali, a to je da ivanečka tvrtka i ivanečka voda ostaju u Ivancu – izjavio je gradonačelnik M. Batinić.

Istog je stava rukovodstvo Ivkom-voda Ivanec. Ističe da je unaseljima u kojima Ivkom-vode sada pružaju uslugu javne vodoopskrbe, pokrivenost vodoopskrbnim sustavom 95%. 

-Kapacitet izvorišta kojim raspolažemo temeljem važećih vodopravnih dozvola je 125 l/s ili blizu 4 milijuna kubika godišnje, a na godinu sada distribuiramo blizu 900.000 m3, što govori o tome da vodom prvorazredne kvalitete iz ivanečkih izvora možemo pokriti šire ivanečko područje. Sve to prati i odgovarajuća infrastruktura, a čija je gradnja tijekom proteklih godina bila sufinancirana od strane Hrvatskih voda. I to upravo u cilju izgradnje vodnih građevina i kapaciteta kojima se dugoročno osigurava opskrba dovoljnim količinama vode stanovnika svih naselja uslužnog područja Ivkom-voda, kao i onih koja već dugi niz godina izražavaju interes za priključenje na Ivkomov vodoopskrbni sustav - ističu direktor i tehnički rukovoditelj Ivkom-voda Edo Rajh i Ranko Zbodulja.

-Nadalje, Ivkom-vode sada pružaju uslugu vodoopskrbe na gotovo cijelom području grada Lepoglave i vrše dopunu opskrbe pojedinih lokalnih vodovoda na tom području. Stoga, u kontekstu svega navedenog, protivimo se prijedlogu Grada Lepoglave i Varkoma d.d. za izdvajanje pojedinih naselja iz našeg uslužnog područja. Ne smatramo opravdanim ni argument da je to zbog projekta aglomeracije Lepoglava koja se dogovara s Varkomom, jer Ivkom-vode imaju potrebnu kadrovsku strukturu te već odrađene projekte i potvrđenoiskustvo za provedbu zahtjevnih projekata vodoopskrbe i gradnje sanitarne kanalizacije – zaključuju predstavnici Ivkom-voda d.o.o. Ivanec.

Cjelovite primjedbe i prijedloge koje su Grad Ivanec i Ivkom-vode d.o.o. u postupku savjetovanja uputile na Vladin nacrt prijedloga Uredbe o uslužnim područjima(https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/Dashboard) možete pročitati u dokumentima u privitku.

Dodana je i karta, na kojoj su (žutom bojom) označene granice uslužnog područja Ivkom-voda.

print