Novosti

UDRUGA 104. BRIGADE, GRAD IVANEC I ČASNIČKI ZBOR Središnje svečanosti u povodu 30. obljetnice oslobađanja Ivančice i pogibije I. Severa

Utorak

Udruga pripadnika 104. brigade Hrvatske vojske ZNG Varaždin, Grad Ivanec i Hrvatski časnički zbor Ivanec središnjim će svečanostima u četvrtak i petak, 16. i 17. rujna, obilježiti 30. obljetnicu od početka Domovinskog rata, oslobađanja vojnih objekata tzv. JNA na Ivančici i pogibije Ivana Severa Nina, a ujedno i 22. rujna, Dan branitelja Varaždinske županije.

Izložba ratnih fotografija u Muzeju planinarstva

Manifestacije će početi u četvrtak, 16. rujna, kada će u Muzeju planinarstva Ivanec biti otvorena izložba ratnih fotografija Udruge pripadnika 104. brigade Hrvatske vojske u Domovinskom ratu 1991. – 1995.

Izložba se realizira u suradnji s Državnim arhivom Varaždin, a pokrovitelj joj je Grad Ivanec, koji je i novčano podupire.

Riječ je o velikoj izložbi na kojoj će, na oko 30 panoa, biti izloženo oko 120 fotografija koje prate ratni put 104. brigade.

Zbog prostornih ograničenja i epidemiološke situacije, sama svečanost otvaranja izložbe bit će organizirana za uži krug uzvanika, dok će je svi ostali zainteresirani građani moći razgledati sljedeći dan, u petak, 17. rujna, u vremenu od 15 do 19 sati.

Središnja svečanost

Središnja svečanost održat će se u petak, 17. rujna, na dan kada je prije 30 godina oslobođena Ivančica. Počet će u 17 sati.

U spomen na taj dan, sudionici ratnih operacija te pripadnici 2. bojne 104. brigade Hrvatske vojske u svečanom mimohodu će od parkirališta kod Caritasova doma Ivanec dopješačiti do spomen obilježja poginulim braniteljima na glavnom ivanečkom trgu te im cvijećem i poklonom odati počast.

Pridružit će im se i obitelji poginulih branitelja, gosti i uzvanici, predstavnici braniteljskih udruga i MUP-a, izaslanstvo Grada Ivanca i gradski vijećnici i dr.

Nakon toga slijede prigodna obraćanja te poruke domaćina i gostiju.

Glazbeni program izvest će Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter Ivanec.

Nakon završetka programa svi okupljeni uputit će se na ivanečko groblje te tamo zapaliti svijeće i položiti cvijeće na grob Ivana Severa Nina, koji je poginuo u ratnim operacijama oslobađanja Varaždina 18. rujna 1991. godine.

Molitvu na njegovu groblju predvodit će ivanečki župnik vlč. Kristijan Stojko.

Nastavak okupljanja i druženja nakon toga slijedi u društvenom domu Lančić-Knapić.

Foto: Branko Težak

print