Novosti

Zbog onečišćenja triju vodotoka prijave vodopravnoj inspekciji

Četvrtak

Tko god da ispuštanjem boja i otapala sustavno onečišćuje čak tri vodotoka - potoke Ivanuševec i Bistricu te rijeku Bednju – te svojom drskošću izaziva opravdani revolt i zgražanje šire javnosti, imat će neugodnog posla s inspekcijom Ministarstva poljoprivrede. Proizlazi to iz triju prijava koje su Sektoru državne vodoprivredne inspekcije, upravnog nadzora i žalbenog postupka pri Upravi vodnog gospodarstva Ministarstva poljoprivrede podnijeli Grad Ivanec, Hrvatske vode – Vodnogospodarska ispostava Plitvica – Bednja i policija.

Mjerodavne institucije alarmirali su pojedini građani koji su i fotografijom zabilježili da se onečišćenje ponavlja već dulje vrijeme, pri čemu spomenuti vodotoci „mijenjaju“ boju od jarkocrvene i plave do izrazito crne. U nazočnosti djelatnika Policijske postaje Ivanec, teren je u srijedu, 1. srpnja, obišla i vodočuvarska služba Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Plitvica – Bednja iz Varaždina koja je Gradu Ivancu i dostavila zapisnik sačinjen prilikom očevida.

U zapisniku se ističe da je ispuštanje otpadnih voda u potok Ivanuševec primijećeno u 12.40 sati. Trajalo je desetak minuta, a u potok je ispuštena crna boja.

- Potok Ivanuševec prolazi kroz prostor tvornice Jedinstvo – Kartonaža d.o.o. te prolazi ispod željezničke pruge, a nakon 200 metara ulijeva se u potok Bistricu. Ona pak se nakon 400 metara ulijeva u rijeku Bednju – ističe se u zapisniku vodočuvarske službe koja ujedno konstatira da u vrijeme obilaska ni u jednom od spomenutih vodotoka nije primijećena uginula riba.

No, očevici tvrde – a to je vidljivo i iz priloženih fotografija – da je dan ranije, 30. lipnja, ispuštanje otpadnih voda bilo mnogo intenzivnije. Isto tako, mještani tvrde da se otapala u potoke većinom ispuštaju tijekom poslijepodneva ili predvečer.

Uz Državnu vodopravnu inspekciju, Grad Ivanec je onečišćenje prijavio i inspekciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode te na obje adrese poslao fotografski materijal iz kojeg se vidi sustavno onečišćavanje spomenutih vodotoka još od ožujka ove godine. Službama Grada Ivanca potvrđeno je da na teren izlazi vodopravni inspektor.

print