Novosti

GRADSKA ŠPICA U tijeku podjela kloniranih mladica ivanečke velelisne lipe predbilježenim građanima

Četvrtak

Na dijelu Trga hrvatskih ivanovaca, koji je zatvoren za promet, danas u 9 sati počela je podjela kloniranih sadnica ivanečke velelisne lipe građanima koji su se tijekom proteklih mjeseci predbilježili telefonom u gradskoj upravi ili koji su predbilježbe izvršili na štandu na Kinotrgu.

Kao što je bilo i najavljeno, mlade lipe u Ivanec su dovezene iz Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, čiji su ih znanstvenici klonirali od reznica koje su s matičnog stabla uzete u rano proljeće prošle godine.

Time je ujedno realizirana prva faza zajedničkog projekta Šumarskog instituta i Grada Ivanca, čiji je cilj trajno sačuvati staru ivanečku lipu, koja je zbog starosti u sve lošijem stanju.

Prve sadnice s kamiona građanima je uručio gradonačelnik Milorad Batinić te im zahvalio što će sadnjom lipe na svojim imanjima ovu posebnu prirodnu i povijesnu ivanečku posebnost sačuvati za budućnost.

Tim povodom je ispod stare lipe postavljen štand na kome predstavnici Poslovne zone i Projektnog ureda građanima uručuju svjedodžbu o podrijetlu kojom se potvrđuje da je stabalce koje dobivaju klon originalne lipe te poseban letak s informacijama o održivu razvoju i njegovim ciljevima.

Grad Ivanec u suradnji s Poslovnom zonom i Projektnim uredom za EU fondove ovaj projekt provodi pod nazivom „Sačuvajmo prošlost za zelenu budućnost“ i njime se naš grad prvi put pridružio obilježavanju Europskog tjedna održivog razvoja.

Putem specijalizirane platforme na koju je stavljen, ovaj lijep događaj postao je vidljiv na razini cijele EU pa tako zainteresirani pratitelji mogu čitati o načinu na koji Grad Ivanec sa svojim građanima za budućnost čuva ovaj povijesni i prirodni raritet.

Planirano je da se stabalca lipe predbilježenim građanima dijele danas i sutra, a bit će distribuirano ukupno 140 mladih lipa. Još desetak ih je za potrebe sadnje na javnim površinama sačuvao Grad.

S obzirom na velik interes građana za lipe, gradska uprava je naručila dodatnu proizvodnju klonova od reznica koje su s matičnog stabla uzete u proljeće ove godine i one će za sadnju biti spremne za godinu dana.

print