Novosti

Poduzetnici na tribini Udruge Glas poduzetnika: Smanjiti poreze, reformirati javnu upravu, digitalizirati procese

Petak

U organizaciji Udruge Glas poduzetnika, u velikoj dvorani hotela Orion na Horvatskom u četvrtak je, 3. rujna, održana tribina „Podrška i potpora poduzetnicima kroz Udrugu Glas poduzetnika, Županiju i gradove Varaždinske županije“.

Okupljenih 50-ak poduzetnika uvodno je pozdravio domaćin Darko Molnar, povjerenik udruge za Varaždinsku županiju. U radu panela sudjelovali su predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i pročelnik županijskog UO za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Predsjednik UGP-a H. Bujas na skupu je pohvalno govorio o potporama koje je tijekom proteklih mjeseci Varaždinska županija usmjerila poduzetnicima i obrtnicima te kazao da su uz Varaždinsku, još jedino Međimurska i Istarska županija jedine u Hrvatskoj koje su gospodarstvenicima pružile konkretnu pomoć te pritom prozvao pojedine južne županije („s kojima smo se hvatali za gušu“), jer u njima takvog pristupa nije bilo.

Izjavio je da su spomenute županije jedine hrvatske regije u kojima cijene i razumiju poduzetnike.

 Bujas se vrlo afirmativno izrazio i o spektru potpora koje je svojoj lokalnoj poduzetničkoj zajednici odobrio Grad Ivanec u cilju ublažavanja negativnih posljedica korone na poslovanje gospodarstvenika te o „business friendly“ odnosima koje Ivanec razvija sa svojom poduzetničkom zajednicom.

-Poduzetnike koji su morali prekinuti poslovanje u cijelosti smo oslobodili plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor, a sve ostale poduzetnike – 50%. Aktivirali smo i cijeli niz drugih oslobođenja i ili/smanjenja: za plaćanje postavljanja reklamnih predmeta, za korištenje javnih površina za ugostiteljske terase, zatim, povrat poreza na potrošnju (100%), oslobađanje od plaćanja odvoza otpada, odgoda slanja opomena za nepodmirene obveze pravnih i fizičkih osoba, odgoda pokretanja postupaka prisilne naplate i sl. Izašli smo ususret i roditeljima mališana u vrtiću na način da smo im i u vrijeme dok vrtići nisu radili sufinancirali boravak djece u vrtiću, čime smo praktički spasili radna mjesta i u gradskim i u privatnim vrtićima. Trajanja pojedinih benefita produljili smo na 3 dodatna mjeseca – kazao je, među ostalim, ivanečki gradonačelnik M. Batinić.

Tijekom višesatnog trajanja skupa, većina nazočnih poduzetnika otvoreno je progovorila o problemima u svom poslovanju izazvanih korona krizom, ali i onima koji proizlaze iz nereformiranog državnog aparata, administracije, nereda i nerada, parafiskalnih nameta itd.

O konkretnim problemima govorili su obrtnici i poduzetnici iz različitih „branši“ – od projektiranja, nadzora, konzaltinga do proizvodnje tekstila, prijevoznici, turističke agencije, knjigovođe, ugostitelji, autoškole, odvjetnički ured, OPG-ovi…

Na brojna konkretna pitanja poduzetnika odgovarali su i gradonačelnik Batinić i pročelnik Jakopović.

Sudeći po izraženom interesu za aktualnu tematiku i po velikom broju ciljanih pitanja koja su na skupu postavili poduzetnici, ocjena je da je UGP ispunio glavni cilj okupljanja, a to je poticanje otvorenog dijaloga u kome će sami poduzetnici i obrtnici predložiti svoje ideje te se samim time odrediti novi gospodarski smjer Hrvatske.

Njega je na kraju definirao predsjednik UGP-a H. Bujas:

-Tražimo od Vlade da nas, poduzetnike, ali i sve građane pusti da „prodišemo“. Smanjite poreze, ukinite porez na potrošnju, ukinite parafiskalne namete. Pustite da konačno profunkcionira pravosuđe, provedite reformu javne uprave, smanjite birokraciju i digitalizirajte procese - zaključio je Bujas.

print