Novosti

Ivanečki osnovnoškolci prikupili 500 kilograma čepova za pomoć oboljelima od malignih bolesti

Utorak

U petak, 17. srpnja, djelatnici Ivkoma d.d. u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu pokupili su čak 500 kilograma plastičnih čepova. Rezultat je to rada marljivih, osviještenih i plemenitih ivanečkih osnovnoškolaca koji već petu godinu zaredom uspješno provode humanitarno – ekološku akciju Plastičnim čepovima do skupih lijekova.

Ukupna količina sakupljenih plastičnih čepova isporučena je Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL).

Riječ je Udruzi koja pomaže oboljelima od teških malignih bolesti širom Hrvatske, a koja prihod od prodaje čepova usmjerava u nabavu skupih lijekova za liječenje malignih bolesti, koji nisu na listi HZZO-a.

Ova humana akcija na ivanečkom području pokrenuta je na inicijativu samih učenika. U akciju su se uključili Grad Ivanec i Ivkom d.d., koji je školi donirao posebnu namjensku kantu za odlaganje čepova te kartonske kutije, koje su obilježene logom udruge UOLL-i.

Ove godine ivanečkim su se osnovnoškolcima pridružili i Dječji vrtić „Ivančice“, Gradska knjižnica i čitaonica „Gustav Krklec“, Srednja škola Ivanec te pojedini ivanečki poduzetnici.

Naime, na samom početku pokrenute akcije gradonačelnik grada Ivanca, Milorad Batinić uputio je dopis svim tvrtkama s ivanečkog područja sa zamolbom da se pridruže humanitarnoj akciji ivanečkih osnovnoškolaca. Pozvani su da na vidna mjesta u poduzeću postave namjenske kartonske kutije u koje njihovi zaposleni mogu odložiti svoje plastične čepove. Na taj način pomažu teško oboljelima, ali isto tako čine dobro prirodi i okolišu ne zagađujući ga plastičnim čepovima.

Zapaženim rezultatima akcije uvelike su pridonijeli i sami građani koji su svakodnevno nosili i odlagali čepove iz svojih kućanstava na za to predviđeno mjesto. Ove godine, kako ističu iz Škole, posebna pohvala ide 3.b razredu čiji su učenici bili najmarljiviji u donošenju čepova u školu te su sakupili najviše čepova u ovoj školskoj godini.

Ističemo kako se humanitarna akcija Plastičnim čepovima do skupih lijekova nastavlja, pa vas pozivamo da svoje čepove i dalje odlažete u namjensku kantu kod škole.

Kakvi se čepovi odlažu?

  • čepovi moraju biti čvrsti (od sokova, mlijeka, omekšivača, šampona, regeneratora, tekućeg deterdženta za rublje, od ulja, kalodonta, krema i sl.)
  • čep ne smije biti savitljiv i ne smije sadržavati druge materijale (npr. karton s unutarnje strane) i naravno, mora biti čist
print