Novosti

KOD SPOMENIKA NA TRGU HRVATSKIH IVANOVACA Odana počast poginulim ivanečkim braniteljima

Subota

U povodu 30. svibnja, Dana državnosti, članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pripadnici MUP-a, županijski i gradski vijećnici te predstavnici Grada Ivanca danas su polaganjem ruža odali počast poginulim braniteljima našega kraja te svim ostalim poginulim, nestalim i preminulim braniteljima koji su svoje živote uložili u ostvarenje sna o samostalnoj hrvatskoj državi.

Tim povodom okupljenima kod spomen obilježja na Trgu hrvatskih ivanovaca obratio se gradski vijećnik Ivan Sedlar, izaslanik gradonačelnika Milorada Batinića. 

-Nakon punih 19 godina, u kojima smo Dan državnosti obilježavali 25. lipnja, danas smo pred spomenikom našim poginulim braniteljima ponovno okupljeni 30. svibnja, koji se kao Dan državnosti obilježava u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora na današnji dan 1990. godine. Njime ujedno obilježavamo i povijesnu ulogu koju je Hrvatski sabor imao u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća u kojima je hrvatski narod živio pod raznim nametnutim režimima – naglasio je Sedlar.

-Ostvarenjem državnosti Hrvati su stekli pravo da budu svoji na svome i da djeluju na crti vlastitih interesa, a ne unutar nametnutog zajedništva u sklopu raznih sustava i država koje naš narod nikad nije doživljavao kao svoje. Sve što se dogodilo u 90-tim godinama poznato je i krvavim je slovima upisano u povijest stvaranja mlade hrvatske države. U spomen na te dane došli smo se ponovno pokloniti sjenama naših poginulih ivanečkih branitelja, ali i imenima svih drugih poginulih i nestalih ratnika i civilnih žrtava. Bez njih ne bi bilo ni hrvatske države ni državnosti – istaknuo je Sedlar.

Nakon odavanja počasti poginulima minutom šutnje, Sedlar je u ime gradskih čelnika i Gradskog vijeća svim građanima te okupljenima na komemorativnom skupu uputio čestitke u povodu Dana državnosti.

print