Novosti

Održana je završna priredba 39. kajkavskog književnog natječaja Draga domača rieč

Ponedjeljak

U prepunoj kinodvorani Ivanec u petak je, 8. studenog, održana završna priredba 39. kajkavskog književnog natječaja Draga domača rieč. 

Natječaj i završnu priredbu organizirala je Gradska knjižnica i čitaonica Gustava Krkleca, a ova manifestacija ujedno je bila krunski događaj koji je održan u povodu Mjeseca hrvatske knjige.

Na ovogodišnji natječaj pristigle su pjesme čak 110 učenika i odraslih autora s cijelog sjevera Hrvatske – iz Međimurske, Koprivničke, Krapinske, Varaždinske županije i Grada Zagreba.

U ime Grada Ivanca kao glavnog pokrovitelja manifestacije, koji je osigurao novčane nagrade za najbolje autore, skup je pozdravila pročelnica Marina Držaić, izaslanica gradonačelnika. Upućujući čestitke svima koji su se javili na natječaj te onima čije su pjesme objavljene u Zborniku Drage domače rieči 2019., pozvala je sve da i dalje nastave pisati i govoriti na kajkavskom i tako pronositi naš kaj. 

Ujedno je uručila i novčane nagrade autorima najboljih pjesama, a njih je odabrala Prosudbena komisija u sastavuprof. Ružica Žunar, dr. sc. Mirjana Posavec i knjižničarka Vesna Matišić.

U konkurenciji odraslih, prvo mjesto osvojila je Ljiljana Vuglač iz Ivanca, drugi je Ivan Goran Žunar, također iz Ivanca, dok je treća nagrada dodijeljena Aleksandru Horvatu iz Ludbrega.

U kategoriji učenika prva je Ana Piskač (OŠ Radovan), druga je Tajana Štefanec (OŠ Bednja), dok je treće mjesto pripalo Martinu Piceku (OŠ Klenovnik).

Program je počeo pjesmom Emme Posavec Kovač uz klavirsku pratnju prof. Jelene Gotal, a dopadljivim skečom Obični ljudi publiku su nasmijali učenici PŠ Salinovec. 

Priredbu su vodile knjižničarka Vesna Matišić, glavna urednica zbornika, i volonterka Veronika Štefanko.

print