Novosti

GRAD IVANEC Visoke novčane potpore za opremanje DVD-ova voznim parkom i vatrogasnom opremom

Petak

 

Gradonačelnik Milorad Batinić i resorna pročelnica Marina Držaić u Gradskoj su vijećnici održali radni sastanak s predstavnicima DVD-ova Radovan, Salinovec i Margečan. Nazočio mu je i predsjednik gradske VZ Zvonko Videc.

S obzirom na značaj rada vatrogasaca, koji na terenu građanima prvi priskaču u pomoć kod požara, poplava i drugih hitnih situacija - a imajući u vidu činjenicu da je riječ o društvima koja djeluju na volonterskoj bazi i od velike su koristi za cijelu zajednicu te da su glavna operativna snaga u sustavu zaštite i spašavanja - na sastanku se razgovaralo o načinu na koji im Grad može pomoći u rješavanju problemakoji opterećuju njihov rad.

Dogradnja spremišta za DVD Salinovec

Predsjednik i zapovjednik DVD-a Salinovec Matija Štebih i Matija Brežni ponovno su izrazili hitnu potrebu dogradnje prostora od 50-ak m2 (koji bi se koristio kao  spremište za odore, operativnu vatrogasnu opremu te opremu potrebnu za uvježbavanje pomlatka), kao i izgradnje sanitarnog čvora i osiguranja priključka na plin. 

U vezi s time dogovoreno je da će Grad u suradnji s Ivkomom odmah sagledati mogućnost izvođenja plinskog priključka. Također, zatražena je izrada projektne dokumentacije i troškovnika za dogradnju, kako bi se u proračunu za iduću godinu mogla osigurati potrebna sredstva.

Vozilo za DVD Margečan

Što se tiče DVD-a Margečan, Grad mu je u proračunu za 2019. osigurao 200.000 kuna za nabavu manjeg navalnog vozila s vodom. 

Međutim, predsjednik i tajnik DVD-a Davor Đuras i Zdenko Đuras ističu problem: Za tu svotu na tržištu se ne može naći primjereno vozilo koje bi zadovoljilo potrebe DVD-a. Odgovarajuće vozilo pronađeno je u Poljskoj, međutim, ono je skuplje i potrebno ga je nadograditi. 

S obzirom na to da DVD nema mogućnosti sam osigurati potrebna sredstva, gradonačelnik je izrazio spremnost da Gradza nabavu i opremanje vozila osigura dodatnih 200.000 kuna te tako DVD-u omogući nabavu vozila za intervencije.

Novo navalno vozilo za DVD Radovan

S predsjednikom DVD-a Radovan Miljenkom Grudičekom razgovaralo se o zatvaranju financijske konstrukcije za nabavu navalnog vozila. Grudiček je istaknuo da DVD ima šanse u 2020. godini nabaviti novo MAN-ovo vozilo s 3.000 litara vode te da bi se to moglo realizirati uz učešće i dobru volju Grada Ivanca.

Uz sredstva koja je za ove svrhe Grad već osigurao u proračunu za 2019., zatim, uz udio koji je za to rezerviran u VZ-u te uz vlastita sredstva, za nabavu novog vozila trebalo bi osigurati još dodatnih 400.000 kuna. Gradonačelnik je izrazio spremnost da se ova sredstva osiguraju u proračunu za 2020. i 2021. godinu, što je opcija koja DVD-u Radovan odgovara pa je u tom kontekstu dogovoreno da se pokrenu aktivnosti za nabavu novog vozila.

Za opremanje u 2020. godini vatrogascima 100.000,00 kuna

Na sastanku s vatrogascima bilo je govora i o nastavku opremanja svih gradskih DVD-ova neophodnom vatrogasnom opremom, za što Grad Ivanec već dvije godine za redom izdvaja stotinjak tisuća kuna na godinu.

Gradonačelnik je najavio da vatrogasci za nabavu opreme i iduće godine mogu računati na dodjelu 100.000 kuna za nabavu opreme.  

DVD-ovi ovu potporu koriste za nabavu motornih i električnihpumpi, zaštitnih odijela, gumenih čizama, radio stanica, vatrogasnih svjetiljki i druge potrebne opreme.

print