Novosti

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Ivanca u povodu Dana grada 2019.

Srijeda

U povodu obilježavanja Dana grada Ivanca i blagdana njegova patrona sv. Ivana Krstitelja, u utorak, 18. lipnja, u Kinodvorani je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Ivanca.

Među brojnim gostima i uzvanicima koji su joj se odazvali bili su i saborski zastupnik Josip Križanić, izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, saborski zastupnici Božica Makar i Mario Habek, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, zatim, predsjednik Županijske skupštine Varaždin Alen Runac, zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, ivanečki i margečanski župnik vlč. Zoran Gložinić i vlč. Alojzije Pakrac, gradonačelnici Ludbrega i Lepoglave Dubravko Bilić i Marijan Škvarić, kao i načelnici susjednih općina, gospodarstvenici, ravnatelji ustanova i institucija, predstavnici mjesnih odbora i udruga i mnogi drugi.

Skupu se uvodno obratila predsjednica Gradskog vijeća Ksenija Sedlar Đunđek. Osvrćući se na pola odrađenog mandata aktualne gradske vlasti, istaknula je da je Gradsko vijeće u protekle dvije godine održalo 23 sjednice sa 267 točaka dnevnoga reda te da je svojim odlukama omogućilo realizaciju niza projekata u svim segmentima života, a samim tim i stabilno funkcioniranje grada u cjelini.

U nastavku svečanosti projiciran je film u kome su prikazani tek najvažniji gospodarski, komunalno-infrastrukturni, prometni, društveni i drugi projekti koji su na području grada Ivanca realizirani u proteklih godinu dana. 

U bitno drukčije intoniranom govoru negoli prethodnih godina, skupu se obratio i gradonačelnik Milorad Batinić. Naglašavajući da Ivanec raste i razvija se te da se u njemu događa nešto zbilja dobro, podsjetio je da je prošla godina bila investicijski vrlo uspješna, dok je za ovu godinu već pokrenut prvi investicijski ciklus, težak zasad oko 6,6 milijuna kuna.

-I naše ivanečke gospodarske zone koje je Grad novcem svojih poreznih obveznika dugi niz godina sam gradio i opremao nekad su bile samo projekt. Za neke dobar, za mnoge – predmet kritika, čak i sprdnji. A danas? Danas ti projekti pokazuju svoj puni smisao, ali i važnost promišljenog i dugoročnog strateškog planiranja. U samo godinu dana u Poslovnoj i Industrijskoj izgrađene su tri velike hale. Prošlih dana počela je i gradnja nove, a ulagači najavljuju i početak novih radova na gradnji pogona. Grad u gospodarskim zonama više nema ni kvadrata slobodnog zemljišta u svom vlasništvu koje bi mogao prodati investitorima. Morat ćemo kupovati novo. Smisao uloženog novca u gospodarske zone sada se vraća na najljepši način - otvaranjem novih radnih mjesta, povratkom naših radnika iz inozemstva i zasnivanjem trajne egzistencije u rodnom zavičaju – istaknuo je gradonačelnik.

-No, tek pravi smisao svemu što sam rekao daje podatak o baby boomu slijedom povećanog broja rođene djece, ali i cijelih obitelji koje su se iz okolnih mjesta doselile u Ivanec. Trebat ćemo za to dograditi vrtić u Ivancu i izgraditi nov vrtić u Radovanu. Pa koliko god to bilo zahtjevno, ovo je slatka briga i nešto što nas veseli jer upravo dječji smijeh jest ono najvažnije, ono što svakom gradu daje najveći smisao postojanja – zaključio je svoje izlaganje Batinić te svim gostima zahvalio na dolasku, a građanima uputio čestitke uz Dan grada.

U ime Varaždinske županije, skupu se obratio i dožupan Tomislav Paljak te pritom posebno istaknuo da je Ivanec dobro prepoznao da se, s obzirom na dugu planinarsku povijest i markantne ličnosti koje je iznjedrio, može brendirati kao Planinarski grad.

Nabrojio je i najvažnije županijske projekte u obrazovanju i zdravstvu na ovom području a koji, uz sve ono što radi Grad, pridonose da Ivanec ostane mjesto trajne egzistencije.

Svojim domaćinima pozdrave resornog ministra Darka Horvata prenio je Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

-Vesele podaci koje sam čuo o tome da je gradska uprava investitorima prodala sve svoje zemljište u zonama, da je pokrenula brownfiled investicije, da slijedi stavljanje u pogon bivšeg Varteksa, da predstoje nove greenfield investicije te prometni projekti koji će ivanečko područje povećati s ključnim nacionalnim cestovnim pravcima. Sve to ne bi bilo moguće da ova Vlada nije osigurala stabilnost kao okvir za generiranje rasta kome sada svjedočimo – naglasio je, među ostalim, M. Antonić.

Čestitke na uspješnom radu Ivancu i gradskoj upravi uputio je i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar:

-Ova Vlada je dobar partner Sjeveru Hrvatske i Gradu Ivancu. Nikad dosad se u ovaj kraj nije toliko ulagalo! – naglasio je Štromar te pozvao sve u Hrvatskoj, ali i na lokalnoj razini, da smanje prepucavanja o tome tko je lijevi, a tko desni.

-Politika ne smije biti svrha samoj sebi. Nije bitna stranka, već kakvi se projekti predlažu kako bi ljudima bilo bolje. Umjesto prepucavanja, hajdemo svi zajedno razvijati državu kao što ovdje gradonačelnik razvija Ivanec – poručio je Štromar.

Osvrnuo se i na nekoliko velikih projekata za koje je istaknuo da ih je predložio zajedno s M. Batinićem. Za razliku od prethodne Vlade koja ih nije prihvatila, dok je za neke od njih sredstva čak i smanjila, naglasio je da ih je aktualna Vlada usvojila, nakon čega su oni pretočeni u zakone, a rezultat toga jest da danas cijela Hrvatska uživa njihove blagodati. Riječ je, podsjetio je, o projektu decentralizacije sredstava i fiskalnog izravnanja temeljem kojeg su proračuni gradova i općina uvelike porasli, zatim, o projektu sanacije klizišta temeljem kojeg samo ove godine JLS-ovima na raspolaganju za njihovu sanaciju stoji 50 milijuna kuna te o ponovnom aktiviranju zapuštene državne imovine.

Zahvaljujući tomu, kazao je, došlo je do promjene zakona koji je Ivancu omogućio dobivanje pogona Varteksa i drugih prostora, a koji i svim ostalim JLS-ovima omogućuje da od države dobiju tisuće katastarskih čestica i niza objekata koje mogu reaktivirati za razne namjene.

U ime predsjednika Sabora, skupu se obratio i njegov izaslanik Josip Križanić, saborski zastupnik. Ističući da visoka razina investicija, niska nezaposlenost, rast kreditnog rejtinga te gospodarski rast u Hrvatskoj od 3,9% (najveći u Europi) nisu slučajni, naglasio je da je sve to rezultat dobrog rasta aktualne Vlade i njenih ministara. No, sve to, rekao je, ne bi bilo moguće bez političke stabilnosti u zemlji.

 

Javna priznanja Grada Ivanca

 

U nastavku su zaslužnim gospodarstvenicima, građanima i udrugama uručena javna priznanja Grada Ivanca.

Plaketa je dodijeljena tvrtki GPT Đurasek d.o.o. (gospodarstvo), a primio ju je njen direktor Dean Đurasek.

U ime tvrtke Stol – interijer d.o.o. plaketu za izniman doprinos poduzetništvu primio je direktor Mladen Canjuga.

Plaketa za doprinos gospodarskom razvitku dodijeljena je i obrtu PMG Piskač.

Nadalje, plakete za iznimne rezultate na sportskom planu uručene su svjetskom ribičkom prvaku Nikoli Gečeku i najboljem futsal sucu na svijetu Nikoli Jeliću.

Plakete za svoj rad dobile su i dvije udruge - DŠR Salinovec (razvitak sporta i sportske rekreacije) i Udruga građana Margareta (očuvanje kulturne i tradicijske baštine), a primili su ih njihovi predsjednici Stjepan Hudoletnjak i Ivana Karpov.

Zahvalnicu Grada Ivanca za svoj iznimni društveni aktivizam primio je Josip Brežnjak, dok je Magda Kušter Matučec dobitnica ovogodišnje Nagrade „Volonter godine“.

U ime svih nagrađenih, zahvalu Gradu koji je prepoznao njihove uspjehe uputio je Nikola Jelić te istaknuo da ih priznanja obvezuju kako bi i dalje radili još bolje, marljivije i predanije te tako još uspješnije na svim svojim poljima djelovanja predstavili svoj grad, županiju i Hrvatsku.

Prekrasan glazbeni program koji je pratio ovogodišnju svečanu sjednicu, izvela je proslavljena Ivančanka, sopranistica Miljenka Grđan, uz klavirsku pratnju prof. Jelene Gotal.

Druženje nakon završetka svečane sjednice nastavljeno je u neformalnom tonu, uz koncertni program Tomislava Golubana.

Svi nazočni tom su prilikom prvi put imali prilike vidjeti novouređene prostore Kinocafea Ivanec u sklopu Pučkog otvorenog učilišta, koji će idućih dana početi poslovati i, sudeći prema prvim sjajnim reakcijama, zasigurno postati gradska kavana i kultno mjesto okupljanja Ivančana i brojnih drugih gostiju.

print