Novosti

5. sjednica Gradskog vijeća Ivanec: Glavna tema – projekt ultrabrzog Interneta

Četvrtak

Peta sjednica Gradskog vijeća Ivanca u srijedu je, 8. studenog, protekla u radnoj i konstruktivnoj atmosferi. Na aktualnom satu vijećnici su gradonačelniku i gradskim službama postavili desetak pitanja koja su redom bila vezana uz komunalno-infrastrukturnu i cestovnu problematiku te druge teme vezane uz neposredno poboljšanje kvalitete života građana.

 Većina točaka na dnevnom redu sjednice bila su izvješća o lanjskom poslovanju trgovačkih društava čiji je osnivač Grad Ivanec, odnosno u kojima je Grad dioničar ili u njima ima vlasničke udjele.

Dogodila se pritom neugodna situacija, a to je da se na sjednici nije pojavio nitko ni iz Varkoma d.d. ni iz Čistoće d.o.o. Varaždin pa vijećnici nisu imali kome postaviti pitanja i dobiti odgovore. Takav postupak nije u skladu s uobičajenom praksom i dobrim običajima koji podrazumijevaju da se poslovodstva tvrtki pojave na sjednici te da svojim su(vlasnicima), odnosno osnivačima daju informacije o poslovanju, pojasne bilance i sl.

Istaknuvši kako nema smisla da im pitanja upućuju pismenim putem, vijećnici su izvješća o njihovu poslovanju ipak podržali, međutim i unatoč tomu, izostanak predstavnika Varkoma i Čistoće na sjednici najvišeg gradskog predstavničkog tijela ostavio je dojam nepoštivanja institucije, to više što svoj nedolazak nisu čak ni telefonski opravdali.

U nastavku sjednice bez rasprave su prihvaćena financijska izvješća o poslovanju Ivkoma d.d., Ivkom – Voda d.o.o. i Poslovne zone Ivanec d.o.o. 

Više rasprave bilo je o Statutu Muzeja planinarstva na koji suglasnost treba dati Gradsko vijeće. No, kako je Klub vijećnika SDP-a dao nekoliko pismenih primjedbi na Statut, a i vijećnici HDZ-a također su istaknuli da je tekst mjestimično neusklađen te da je sporna odredba o imenovanju ravnatelja muzeja, dogovoreno je da se Statut Muzeja planinarstva povuče iz procedure, da se pročisti i uskladi te ponovno vijećnicima predoči na idućoj sjednici Gradskog vijeća. 

Najveći interes vijećnika izazvala je informacija o projektu ultrabrzog Interneta kojim bi se obuhvatilo cijelo administrativno područje grada Ivanca s ciljem dovođenja gigabajtne konekcije u svaki dom i zgradu, uz primjenu potpuno nove tehnologije na bazi tzv. milimetarskih radio sustava. Brzine koje se nude iznose do 1 Gbit/s za poslovne korisnike, dok bi fizičke osobe imale brzinu od oko 200 Mbit/s.

Poznato je da na ivanečkom području trenutačne brzine nisu zadovoljavajuće. Dok u užem centru Ivanca postoji mogućnost priključenja na optičku mrežu brzine 30 - 100 Mbit/s, sva ostala naselja su na brzinama od 2 do 10 Mbit/s. S obzirom na to da projekt razvoja širokopojasnog Interneta koji vodi Županija ne napreduje očekivanom dinamikom i ocjena je da od toga u skorije vrijeme neće biti ništa, Grad Ivanec u ovom projektu vidi velik potencijal, to više što bi se njime pokrilo cijelo gradsko područje, uključujući i kućanstva u ruralnim dijelovima, a za koje nije izgledan komercijalni interes postojećih operatera.

Cijena priključka za građane (za brzine do 200 Mbit/s) bile bi bruto 99 kuna mjesečno, bez ikakvih ograničenja u količini podataka, uz iste brzine i slanja i primanja podataka

Ovaj projekt je Gradu Ivancu (kroz LAG Sjeverozapad) ponuđen od strane jedne irske tvrtke, uz razmjerno nisko sufinanciranje od 199.000 kuna s PDV-om.

U raspravi su, međutim, i od strane predstavnika Grada i pojedinih vijećnika istaknute i određene sumnje, u smislu da je riječ o stranoj tvrtki o čijim se referencama u nas malo zna te da se radi o sjajnom high tech projektu, ali koji stoji neočekivano malo novca.

Imajući u vidu izražene rezerve, utvrđeno je da će Grad Ivanec sa spomenutom tvrtkom potpisati Sporazum o suradnji na realizaciji ovoga projekta, ali da ona od strane Grada neće rezultirati nikakvim materijalnim ni financijskim obvezama.

To znači da će Grad Ivanec zatražiti da tvrtka najprije osposobi sustav i osigura isporuku usluge do potrošača, a tek nakon toga bi Grad imao opciju otkupa cjelokupne idejno – izvedbene dokumentacije za svotu od 199.000 kuna, o čemu bi se pripremio poseban ugovor.

print