Novosti

SPALJIVANJE BILJNOG OTPADA Vatrogasci upozoravaju na opasnosti požara na otvorenom: Paljenje na otvorenom dopušteno do 1. svibnja!

Četvrtak

Nastankom povoljnih vremenskih uvjeta, tradicionalno počinju radovi na pripremi poljoprivrednih zemljišta za novu sezonu. Iako je ekološki najprihvatljivije, kompostiranje biljnog otpada u našemu se kraju još uvijek ne primjenjuje u dovoljnoj mjeri. Građani radije prije kretanja vegetacije pale suho raslinje i biljni otpad.

Zato upravo u proljetno vrijeme vatrogasci bilježe povećan broj požara nastalih kod spaljivanja korova i suhog raslinja.

Zbog nepristupačnosti terena, za gašenje takvih požara u pravilu je potreban veći broj vatrogasaca i specijalnih vatrogasnih vozila, a to uvelike opterećuje proračune DVD-ova i lokalne uprave.

Po zakonu, spaljivanje suhog raslinja na otvorenom smije se obavljati zaključno do 1. svibnja, nakon toga datuma više ne!

Požar prijavite na broj 193!

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Ivanca Ivan Putarek upozorava da građani, pod uvjerenjem da se požari događaju nekome drugome, ali ne i nama samima, spaljivanju biljnog otpada često pristupaju neozbiljno i neoprezno, kršeći pritom Zakon o zaštiti od požara, Zakon o šumama te Odluku Grada Ivanca o uvjetima i mjerama za sprečavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru.

Odlukom je propisano i to da su vlasnici/korisnici površine na kojoj se namjeravaju spaljivati biljni ostaci, dužni o tome podnijeti prijavu nadležnoj vatrogasnoj postrojbi najkasnije 5 dana prije planiranog spaljivanja.

Ako kod spaljivanja nastane požar koji rezultira većom materijalnom štetom ili opasnošću za ljudske živote, upozoravamo da je isto podložno visokim novčanim kaznama pa i kaznenoj odgovornosti.

Iz VZ-a Grada Ivanca pozivaju građane na dodatan oprez te da svaki uočeni požar prijave vatrogascima na broj 193.

Ne spaljujte površine po vjetru i navečer!

Vlasnici koji spaljuju biljne ostatke na površini do max. 100 m2 ili do 1m3 biljnog otpada koji se nalazi na jednom mjestu, ne moraju o tomu obavijestiti vatrogasne postrojbe. Međutim, kod spaljivanja potrebno je osigurati sljedeće:

  • spaljivanje obavljati samo danju i za mirna vremena
  • oko mjesta na kome se loži vata očistiti travu i drugi zapaljivi materijal
  • osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje
  • ne napuštati mjesto loženje dok se vatra potpuno nije ugasila

   Ukoliko se izvidom od strane DVD-a utvrdi da vlasnik parcele iz opravdanih razloga nije u mogućnosti sam osigurati preventivne mjere, spaljivanje će odraditi DVD. Trošak spaljivanja snosi vlasnik parcele.

print