Novosti

ZA RAD GRADSKIH UDRUGA I INVESTICIJE Grad Ivanec u 2021. namijenio 4,3 milijuna kuna

Utorak

Često se postavlja pitanje s koliko novca Grad Ivanec podupire rad udruga, sportskih organizacija i klubova koji djeluju na cijelom našem gradskom administrativnom području. Podaci pokazuju da je riječ o 2,8 milijuna kuna koje se na godišnjoj razini iz proračuna Grada osiguravaju i usmjeravaju izravno u rad udruga civilnog društva, sportskih klubova i organizacija, DVD-ova, Crvenog križa i drugih udruga.

To dokumentiraju sljedeći podaci.

Grad Ivanec za ovu je godinu osigurao više od 394.000 kuna za projekte i programe gradskih civilnih udruga. Riječ je o udrugama u kulturi, socijalnim i humanitarnim te umirovljeničkim udrugama kao i o svim ostalim udrugama civilnog društva (braniteljske, vinogradarske, rekreacijske itd.).

Nadalje, rad sportskih klubova i udruga Grad direktno podupire sa 750.000 kuna, ali im k tome pomaže s dodatnih 220.000 kuna na način da im plaća najam školskih sportskih dvorana za treninge i natjecanja.

To nije sve, jer daljnjih 143.500 kuna osigurano je za razne sportske i sportsko-rekreacijske manifestacije, za školske sportske klubove te stručnog voditelja ZSU-a.

Izravnom dodjelom sredstava Grad pomaže udrugama i klubovima s još 25.000 kuna, dok dodatnih 70.000 kuna osigurava za održavanje sportskih terena kojima se koriste dva nogometna kluba.

Rad Vatrogasne zajednice i šest DVD-ova (Ivanec, Radovan, Margečan, Gačice, Salinovec i Bedenec) Grad podupire s obveznih 670.000 kuna, ali je za ovu godinu za vatrogastvo (opremanje, vozni park) izdvojio dodatnih 580.000 kuna. Sve zajedno – 1,25 milijuna kuna.

Grad izdvaja i sredstva za rad Gradskog društva Crvenog križa – 234.000 kuna na godinu, dok za funkcioniranje Hrvatske gorske službe spašavanja osigurava 22.000 kuna.

Sve nabrojeno sredstva su koja se iz gradskog proračuna direktno izdvajaju za rad velikog broja udruga koje djeluju na području grada Ivanca, a njih je oko 80.

Povrh svega toga, Grad često intervenira dodatnim financiranjem u nepredviđenim slučajevima, kada udrugama treba pokriti hitne potrebe i nepredviđene troškove.

K tomu, Grad je osigurao i investicijska sredstva, koja su izravno vezana uz rad udruga (npr. za NK Ivančicu u Ivancu i Salinovcu, za SRC Lančić, za energetsku obnovu stare škole Salinovec i druge, a koje su ove godine planirane u iznosu od oko 3,5 milijuna kuna.

Sve zajedno, ukupna svota planiranih izdvajanja za udruge iznosi impresivnih 4,3 milijuna kuna i ona pokazuje pravi opseg ulaganja Grada u rad udruga kao nositelje društvenog života u naseljima cijelog gradskog područja.

print