Novosti

SPORAZUMI O SORTIRNICI OTPADA Klubovima vijećnika HNS-a, SDP-a i HDZ-a sporne odredbe o pokrivanju gubitaka

Srijeda

Nakon četiri prethodne sjednice održane elektroničkim putem, vijećnici Gradskog vijeća Ivanca u utorak su se, 9. lipnja, ponovno okupili na svojoj 36. sjednici.

Slijedom preporučenih mjera, među kojima je naročito važna ona o držanju socijalne distance, sjednica je održana u Kinu Ivanec.

Ponovno neposredno okupljanje (sjednici je nazočilo 15 od 17 članova Vijeća), vijećnici su dobro iskoristili; proveli su kvalitetnu raspravu o pitanjima važnim za funkcioniranje grada te na Aktualnom satu postavili niz pitanja na koja je odgovarao gradonačelnik Milorad Batinić.

Sa 14 glasova vijećnika HNS-a, HSU-a, SDP-a i HDZ-a te uz jedan protivan glas vijećnika NS Reformista, donesen je prvi ovogodišnji rebalans proračuna Grada Ivanca i proračunskih projekcija za 2021. i 2022. godinu, a s njim u „paketu“ i izmjene i dopune svih pet gradskih programa koji su sastavni dio proračuna.

Unatoč padu proračunskih prihoda koji je uslijedio zbog posljedičnog djelovanja coronakrize na gospodarstvo (uslijed čega je došlo do pada gradskih poreznih prihoda i prihoda od fiskalnog izravnanja koje Grad dobiva od države), novi proračun za 2020. godinu iznosi 48,87 milijuna kuna i čak je veći od prvog proračuna, koji je iznosio 48,81 milijuna kuna.

Obrazlažući prijedlog rebalansa, M. Batinić kazao je da je znatan dio projiciranog manjka - za koji se predviđa da bi do kraja 2020. godine mogao iznositi do 5 milijuna kuna - Grad uspio pokriti viškom prihoda od 3,09 milijuna kuna koji je ostvario po završnom računu s 2109. i prenio ga u 2020. godinu.

Također, Grad očekuje uplatu još oko 2 milijuna kuna iz EU fondova za projekte koje je dovršio prošle godine, a stižu i druga sredstva: oko 1,2 milijuna kuna za oborinsku odvodnju u Bedencu, oko 234.000 kuna naknade od HT-a za korištenje DTK mreže, dodatnih 195.000 kuna od Hrvatskih voda za sanaciju klizišta, oko 14.500 kuna naknade od koncesija za istražno polje itd. Slijedom svega toga, novi je proračun za 66.740 kuna veći od dosadašnjeg.

Pred vijećnicima Gradskog vijeća našli su se i prijedlozi Sporazuma o sufinanciranju izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje reciklabilnog otpada i Sporazuma o korištenju toga postrojenja, koje je svim gradovima i općinama na području Varaždinske županije – s prijedlogom da se uključe u njegovu izgradnju (a kako bi ovaj projekt mogao biti apliciran na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike radi ostvarivanja prava na bespovratna sredstva iz EU fondova) – na razmatranje uputio Grad Varaždin.

Ovaj projekt vijećnicima su pojasnili zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar, predsjednik Uprave Razvojne agencije sjever DAN d.o.o. Miljenko Ernoić i savjetnik Uprave Čistoće Varaždin Robert Briški.

Rečeno je pritom da je riječ o projektu izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje otpada (drvo, metal, plastika), koji se na natječaj može aplicirati najkasnije do 30. lipnja.

Projekt je vrijedan 50 milijuna kuna. Ernoić je siguran da se, temeljem izrađene investicijske studije i studije opravdanosti, za njega može povući maksimalnih 85% sredstava (a možda i više), dok bi ostatak trebali isfinancirati JLS-ovi. Što je više JLS-ova uključeno u projekt, to je iskoristivost sortirnice veća, a ako se ne dobije puna potpora od svih JLS-ova, projekt je neodrživ. Rok za izgradnju sortirnice jest 24 mjeseca, a propisano je da cijeli postupak mora biti završen do listopada 2022. godine.

M. Batinić kazao je da je projekt gradnje sortirnice nije upitan i da je njegova intencija opravdana.

Međutim, ono što jest dilema i što jest sporno su pojedine odredbe iz Sporazuma o korištenju postrojenja, a prvenstveno ona iz čl. 4. iz koje proizlazi da bi Grad Ivanec (jednako kao i ostali JLS-ovi) trebao preuzeti obvezu pokrivanja gubitaka u poslovanju „ukoliko se cijenama koje upravitelj sortirnice bude naplaćivao korisnicima ne bi mogla pokrivati cijena otkupa otpada i troškovi njegove obrade“.

Također je izrazio potrebu da, s obzirom na nesigurnost tržišta i  da se radi o dugoročnoj obvezi koju Grad preuzima, predlagači dostave poslovni plan iz kojeg bi bilo razvidno planirano poslovanje budućeg postrojenja. Slične dileme u raspravi su izrazili i drugi vijećnici – Čedomir Bračko (SDP), Zdenko Đuras (HDZ) i Ivan Sedlar (HNS), koje je zanimala organizacijska struktura buduće sortirnice, način upravljanja njome, mogućnost uključivanja vanjskih JLS-ova u isporuku otpada, kapaciteti sortirnice itd.

Nakon što je određena pauza od desetak minuta za konzultacije, klubovi vijećnika HNS-a, SDP-a i HDZ-a podržali su zajednički zaključak kojim su zatražili da, zbog odredbi u čl. 4. navedenog Sporazuma (u kome su sporne odredbe u dijelu kojim je predviđeno da Grad pokriva eventualne gubitke u poslovanju budućeg postrojenja), Grad Varaždin hitno Gradu Ivancu i Gradskom vijeću dostavi poslovni plan koji će sadržavati projekciju poslovanja budućeg poslovanja (temeljem sadašnjih cijena i financijskih parametara) za vrijeme važenja sporazuma te da taj poslovni plan postane sastavni dio Sporazuma o korištenju postrojenja.

Nakon toga će ga gradski vijećnici u najkraćem roku razmotriti te će svoju konačnu odluku o tome hoće li Grad Ivanec pristupiti ovom projektu, donijeti na elektroničkoj sjednici najkasnije do 15. lipnja.

Za ovakav zaključak ruke su digli svi vijećnici, izuzev jednog vijećnika NS Reformista, koji je bio suzdržan.

U daljnjem tijeku sjednice vijećnici su podržali izmjenu Odluke o porezima Grada Ivanca i Odluke o mjerama potpore u vrijeme trajanja ograničenja i zabrana zbog COVID-a 19, a kojima su poduzetnicima odobrene dodatne potporne mjere.

Donijet je i Akcijski plan provođenja Strategije razvoja Grada Ivanca (2014. – 2020.) za 2020. godinu te Odluka o načinu upravljanja i korištenja sportskih građevina u vlasništvu Grada Ivanca.

Osnovana je Zaklada Grada Ivanca, umjesto Fundacije Pro vitae, jer zakon više ne predviđa fundacije (o čemu ćemo naknadno šire izvijestiti), a donesena su i nova Pravila protokola Grada Ivanca.

print