Novosti

VELIKI DAN ZA RADOVAN Položen kamen temeljac novog dječjeg vrtića u Radovanu!

Srijeda

Velik je i veseo, a mnogi kažu i povijesni, bio današnji dan u Radovanu! Na velikom gradilištu na površini koju je još prije nekoliko godina za potrebe gradnje vrtića otkupio Grad Ivanec, danas je simbolično položen kamen temeljac novog dječjeg vrtića. 

U temelje objekta položena je i posebna kapsula s porukama koje su za buduće generacije napisala djeca i njihove odgojiteljice, a nakon toga temeljac su zajedno zabetonirali državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Iva Ivanković, gradonačelnik Milorad Batinić, njegov zamjenik Marko Friščić, predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras i ravnateljica Dječjeg vrtića Ivančice Milena Golubić.

Buran pljesak mališanima

Službeni dio programa održan je u vatrogasnom domu u Radovanu, koji su pjesmom i plesom uljepšali mališani dječjeg vrtića Radovan te izmamili buran pljesak svih okupljenih. 

A među njima bili su i gradski vijećnici, pročelnici Grada Ivanca, Upravnog vijeća DV Ivančice, predstavnici OŠ Metela Ožegovića u čijim prostorima se nalazi sadašnji vrtić, predstavnici izvođača radova, tvrtke MIPCRO Ivanec, projektanta, voditelja projekta, stručnog nadzora i dr.

Ističući da je današnji dan posebno emotivan i za njega samog kao nekadašnjeg đaka škole Radovan, predsjednik Gradskog vijeća Z. Đuras zahvalio je svima uključenima u ovaj projekt.

-Gradnja vrtića u Radovanu važna je za cijeli istočni dio Grada Ivanca i sva naselja koja mu gravitiraju. Ovo je projekt koji smo godinama čekali te o njemu i raspravljali na puno sjednica Gradskog vijeća. Osobno sam vrlo ponosan što sam na čelu Vijeća za čijeg će se mandata realizirati gradnja dva vrtića i drugih projekata. Ovo je prava slika brige o našim najmlađima – rekao je, među ostalim, Đuras.

Vrtić za 64-ero mališana

Zamjenik gradonačelnika M. Friščić naglasio je da će novi vrtić imati više od 850 m2 površine, a bit će namijenjen smještaju 64-ero djece za četiri mješovite skupine jasličkog i vrtićkog uzrasta. 

Za njih će biti sagrađene 4 smještajne jedinice s garderobama, sanitarijama i otvorenim nadstrešnicama. Objekt će raspolagati i višenamjenskom dvoranom, kuhinjom,blagovaonicom, spremištima i upravnim prostorijama.

-Vrtić se gradi po svim suvremenim pedagoškim standardima i već sada se veselimo njegovu puštanju u rad. Na vanjskim površinama bit će uređeno i parkiralište te veliko dvorište za igru i boravak djece, okrenuto na Sunčanu stranu. U planu je i uređenje pješačkog poteza – napomenuo je Friščić.

Grad Ivanec za dva vrtića osigurava 64% sredstava

Gradonačelnik M. Batinić zahvalio je svima koji su pridonijeli početku realizacije ovog projekta vrijednog 2,5 milijuna eura. Od toga većinu sredstava (1,77 mil. €) osigurava Grad Ivanec, dok ostatak od 726.500 € predstavljaju EU sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Podsjetio je također da se paralelno dograđuje i dječji vrtić u Ivancu, vrijedan daljnjih 1,3 mil. €.

Sveukupno, projekti gradnje i opremanja oba vrtića su, prema raspisanim javnim nabavama, vrijedni 3,8 mil. €, od čega 64% sredstava osigurava Grad Ivanec, a ostatak je iz EU sredstava. 

-U Ivancu bilježimo povećano doseljavanje i građevinski bum po pitanju stambene gradnje. A upravo gradnja vrtića i povećanje vrtićkih kapaciteta osnovna su pretpostavka za ostanak mladih obitelji i doseljavanje novih – istaknuo je Batinić.

Sugestija Vladi – neka svako dijete za državu vrijedi jednako!

Osvrćući se na sredstva koja je Vlada RH osigurala za fiskalnu održivost vrtića, naglasio je kako je riječ o pohvalnoj inicijativi, ali i to da je primjena Uredbe u praksi izazvalaneravnopravnost i nezadovoljstvo. 

Stoga je sugerirao da se ubuduće, bude li se i dalje nastavilo s ovakvim potporama, korigiraju odredbe Uredbe na način da svako dijete u Hrvatskoj državi vrijedi jednako. Također je sugerirao da se korigira model dodjele sredstava temeljem indeksa razvijenosti JLS-ova.

Okupljenima se obratila i izaslanica ministra Iva Ivanković, državna tajnica u MZO-u. Konstatirajući da je ovo veseli dan za Radovan, izjavila je da se resorno ministarstvo prvi put upustilo u opsežan projekt potpore gradnji vrtića, što je dosad bilo isključivo u nadležnosti lokalnih sredina. Uputila je zahvale svima uključenima u ovaj projekt:

-Gradnja vrtića uvijek je isplativo ulaganje i mjera za budućnost  - napomenula je I. Ivanković te najavila da je u planu raspisivanje još jednog sličnog poziva iz programa Kohezije i konkurentnosti za povećanje vrtićkih kapaciteta.

 

print