Novosti

U ORGANIZACIJI POSLOVNE ZONE I GRADA IVANCA Ured za udruge Vlade RH ivanečkim udrugama predstavio mogućnosti financiranja programa i projekata

Utorak

U prepunoj konferencijskoj dvorani Poduzetničkog inkubatora Ivanec, u ponedjeljak su, 6. svibnja, predstavnice Ureda za udruge Vlade RH predstavnicima ivanečkih udruga predstavile mogućnosti financiranja projekata i programa u aktualnom programskom razdoblju.

Radionica je održana na inicijativu Poslovne zone Ivanec d.o.o. i Grada Ivanca, koji su ovaj skup organizirali s ciljem daljnje provedbe aktivnosti jačanja institucionalnih kapaciteta i informiranja udruga s područja Grada Ivanca. U ime domaćina, gošće iz Zagreba te sve okupljene predstavnike udruga pozdravila je direktorica Poslovne zone Lana Labaš.

U nastavku je Željka Markulin iz Ureda za udruge najprije predstavila detalje novog programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV). U sklopu toga programa udrugama civilnog društva sredstva se odobravaju za provedbu aktivnosti promicanja građanskog angažmana, jednakosti za sve te prava i vrijednosti Europske unije.

Predstavljeni su zatim pozivi koji će se otvarati do kraja 2024., a u okviru programa ESF+ (Europski socijalni fond). Riječ je o pozivima kojima će se poticati aktivnosti razvitka i promocije STEM-a, aktivnog starenja te pružanja socijalnih usluga u zajednici.

Iva Žic, također iz Ureda za udruge, na kraju je predstavila javni poziv koji Ured raspisuje svake godine, a kojim se udrugama, koje već imaju ugovorene projekte, omogućuje dodatno sufinanciranje vlastitog udjela u financijskoj konstrukciji projekata.

S obzirom na velik odaziv i interes za predmetnu radionicu, gospođa Markulin najavila je i mogućnost održavanja tzv. praktične radionice, koja bi uključila rad na konkretnim projektnim idejama i razradu projektnih aktivnosti.

Anketa provedena među 30-ak sudionika pokazala je da je većina udruga zainteresirana za redovito pohađanje edukacija i radionica, a kao teme od interesa najčešće se ističu financijsko i pravno poslovanje udruge, financiranje, upravljanje projektima te privlačenje članova.

Provedba aktivnosti namijenjenih udrugama nastavit će se i u prerdstojećem razdoblju, a među njima će biti i obilježavanje Dana otvorenih vrata udruga 2024., koje Ured za udruge najavljuje za razdoblje od 06. do 08. lipnja. O organiziranim aktivnostima udruge će biti pravovremeno obaviještene.

print