Novosti

ZELENA ČISTKA IVANEC 2018. Ivanec najmasovnije radilište u Hrvatskoj, na terenu oko 1.000 volontera

Ponedjeljak

Oko 1.000 građana iz 24 mjesna odbora i 20-ak civilnih udruga, DVD-ova i lovačkih društava, mladeži i učenika u subotu se, 21. travnja, sedmu godinu za redom odazvalo najvećoj ivanečkoj ekološkoj akciji Zelena čistka Ivanec 2018., čime je naš grad i ove godine zadržao imidž hrvatskog rekordera po odazivu akciji.

Najveće akcije održane su u Ivancu, Prigorcu, Lukavcu, Margečanu, Osečkoj, Stažnjevcu, Salinovcu, Vitešincu, Lančić - Knapiću i Ivanečkoj Željeznici, a radilo se i na više lokaliteta na Ivančici, zatim, na Ribić Bregu, u Cerju Tužnom, Kaniži, Gečkovcu, Vuglovcu, Jerovcu Gornjem, Ivanečkom Naselju i Ivanečkom Vrhovcu, Punikvama, Gačicama, Seljancu, Bedencu i drugdje.

Gradonačelnika Milorada Batinića, koji se zbog službenih obveza u Zagrebu proljetos prvi put nije mogao pridružiti akcijašima, na terenu su zamijenili dogradonačelnici Lidija Kozina i Branko Putarek te obišli dio radilišta.

Ovogodišnja akcija definitivno je pokazala da se količina odbačenog otpada u prirodu uvelike smanjila.

Na gotovo cijelom terenu volonteri su potvrdili da novih velikih odlagališta više gotovo i nema te da građani sve više zaziru od odlaganja otpada u potoke i jarke.

Unatoč generalno pozitivnom trendu, dobru sliku pokvarili su (ipak) pojedinačni slučajevi odlaganja otpada na pojedinim lokalitetima, koji su naišli na jednodušnu osudu akcijaša.

U mnogim lokalnim zelenim čistkama mještani su uredili okoliš svojih društvenih domova, pokosili zelene površine, potkresali granje, uklonili suho raslinje, a neki od njih očistili su i pojedina stara odlagališta.

Posebno raduje što su se u Čistku uključile i škole – Srednja škola i PŠ Prigorec, dok će danas akcije provesti i Osnovna škola Ivanec i PŠ Salinovec. Volonterima u Ivancu pridružili su se i korisnici Odgojnog doma Ivanec.

Tijekom prošlog tjedna veliku akciju uređenja vrtićkog kruga proveo je i ivanečki Dječji vrtić, a time je ovogodišnja Zelena čistka doista obuhvatila sve generacije.

Akciju je organizirao Grad Ivanec koji je pokrio sve troškove logistike, uključujući nabavu vreća i zaštitnih rukavica te topli obrok i sendviče za sve akcijaše.

Za organizirani odvoz pobrinuo se Ivkom d.d.

Gradonačelnik Batinić sa svojim suradnicima svim je sudionicima Zelene čistke uputio javnu zahvalu na velikom odazivu i spremnosti da svoje slobodno vrijeme daruju za čisti okoliš.

Foto: Branko Težak, Zoran Stanko

print