Novosti

ZBRINJAVANJE OTPADA Što građanima grada Ivanca donose novi propisi o gospodarenju otpadom (IV)

Petak

Kao što smo već više puta istaknuli u našim informativnim prilozima, novom Odlukom o pružanju javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada propisan je nov način gospodarenja miješanim komunalnim otpadom i biorazgradivim komunalnim otpadom i na taj, novi sustav, građani se s vremenom trebaju priviknuti.

Bit novog sustava je u sljedećem: Budu li građani odvojeno prikupljali otpad, miješanog komunalnog otpada (u zelenim kantama) trebalo bi biti osjetno manje. Ako građani Ivkomu budu predavali manje takvog otpada, manje će plaćati njegov odvoz.

Budući da će svaka kanta biti čipirana, putem sustava točno će se znati kada ste i koliko otpada predali pa ćete, u skladu s predanom količinom, uslugu i platiti.

S obzirom na velik interes javnosti, u nastavku donosimo nove informacije o ovoj tematici.

Miješani komunalni otpad

Što je miješani komunalni otpad?

Miješani komunalni otpad je otpad iz kućanstava i otpad iz trgovina, industrije i ustanova koji je po svojstvima i sastavu sličan otpadu iz kućanstava, a iz kojeg posebnim postupkom nisu izdvojeni pojedini materijali (kao što je papir, staklo i dr.)

Kamo ga odlažemo?

U kante zelene boje zapremnine 120 litara za kućanstva, odnosno kontejnere zelene boje zapremnine 1.100 litara za korisnike u stambenim zgradama

Što odlažemo u zelenu kantu?

Vrećice i papiriće od bombona i grickalica, pelene i slični iskorišteni higijenski potrošni materijal, otpad od metenja i usisavanja te sav ostali otpad koji nije obuhvaćen selekcijom

Što ne odlažemo u zelenu kantu?

Tekuće i polutekuće tvari, žar, vrući pepeo, lešine životinja, klaonički otpad, otpad iz mesnica i ribarnica, baterije, akumulatore, građevinski otpad, ambalažni otpad, kamenje, zemlju, opasni otpad i slično

Koliko često će se takav otpad odvoziti: do 1. svibnja svakih 7 dana, nakon 1. svibnja svakih 14 dana

Primopredaja otpada:

Spremnik sa otpadom postavlja se uz javnu prometnicu, odnosno na mjesto primopredaje gdje je omogućen nesmetan pristup vozilima za sakupljanje otpada. Građani ostavljaju spremnike na mjestu primopredaje isključivo dok su puni. U slučaju da se kod korisnika na obračunskom mjestu ne izvrši primopredaja niti jednom u dva obračunska razdoblja, Ivkom će izvršiti kontrolu javne usluge.

Kakva je uloga čipa? Zašto su kante uopće čipirane?

Prilikom primopredaje otpada Ivkom d.d. evidentira primopredaju putem čipa (RFID transpondera), koji je ugrađen na kantu. Temeljem evidencije o broju primopredaja, Ivkom će korisniku obračunati cijenu za količinu predanog miješanog komunalnog otpada (tzv. varijabilni dio cijene).

Ako se prilikom primopredaje kod građana uoči otpad koji premašuje volumen spremnika, u tom slučaju će se takav višak otpada nakon prvog pražnjenja ubaciti u kantu i obaviti drugo pražnjenje spremnika, a samim time će i primopredaja biti evidentirana. Isti postupak nastavlja se dok se sav otpad ne ukloni s obračunskog mjesta.

Ako se prilikom primopredaje uoči da se u spremniku nalazi otpad koji nije namijenjen za tu vrstu spremnika, otpad se neće preuzeti, a o istome će se poduzeti propisane mjere za aktiviranje ugovorne kazne.

Miješani komunalni otpad u stambenoj zgradi

Miješani komunalni otpad iz domaćinstava koja se nalaze u stambenim zgradama odlaže se, načelno, u spremnike (kontejnere) zapremine 1.100 litara. U tim objektima potrebna zapremnina i broj posuda proporcionalna je broju stambenih jedinica i određuje se kao i kod objekata individualnog stanovanja, na način da se svakoj stambenoj jedinici osigura volumen od 120 litara u zajedničkom spremniku (1.100 / 120 = 9,1666 domaćinstava).

S obzirom na nedostatnost prostora stambenih zgrada, broj potrebnih kontejnera je ponegdje nedovoljan, to više što je u te prostore potrebno dodati i posude za biootpad.

Zbog toga će biti potrebno miješani komunalni otpad iz domaćinstava u stambenim zgradama prikupljati 1x tjedno, naravno u uobičajenoj cijeni odvoza 2x mjesečno.

Sav odloženi komunalni otpad mora se nalaziti u odgovarajućem spremniku za otpad, a poklopac spremnika mora biti potpuno zatvoren. U suprotnom, Ivkom će izvršiti dodatno pražnjenje uz evidentiranje primopredaje.

Biorazgradivi komunalni otpad

Jedna od značajnih promjena u odnosu na dosadašnji način gospodarenja otpadom odnosi se i na obvezu izdvajanja biorazgradivog komunalnog otpada na obračunskom mjestu za sve građane te kompostiranje putem kompostera ili kompostišta.

Biorazgradivim komunalnim otpadom u okviru javne usluge smatra se: biootpad te otpadni papir i karton. Otpadni papir i karton prikuplja se odvojeno od biootpada. Korisnici s biootpadom mogu postupati na dva načina: prikupljanjem putem spremnika i kućnim kompostiranjem.

Prikupljanje putem spremnika primjenjuje se kada građanin izjavi da neće obavljati kućno kompostiranje. U tom slučaju od Ivkoma će zadužiti namjenski spremnik (posudu zapremnine 120 litara smeđe boje) za odlaganje biootpada. Uz posudu, korisnik preuzima i upute o tome koje se frakcije biootpada mogu odlagati u posudu.

Kompostiranje: Građani koji se odluče na kompostiranje, potpisat će izjavu da će ga obavljati sukladno zakonskim propisima, na način koji ne dovodi u opasnost ljudsko zdravlje, do štetnih utjecaja na okoliš, do onečišćenja voda, tla i zraka, do ugrožavanja biološke raznolikosti te koji će spriječiti nastanak neugodnih mirisa. Ivkom će zapisnički konstatirati da je korisnik osigurao sve uvjete za zakonito postupanje s biootpadom te će mu dostaviti upute o pravilnom načinu kompostiranja s popisom onih frakcija biotpada koje se mogu kompostirati.

Ako se utvrdi da korisnik nije osigurao uvjete za kompostiranje unatoč potpisanoj i dostavljenoj izjavi, korisnik će zadužiti spremnik kako bi mu se omogućilo korištenje usluge prikupljanja biootpada.

Građani koji žive u stambenim zgradama u obvezi su koristiti uslugu primopredaje biorazgradivog komunalnog otpada, s obzirom na to da iz objektivnih razloga nemaju mogućnost kompostirati biootpad na gore opisani način. Za privremeno odlaganje takve vrste otpada u stanu, Ivkom će stanare opremiti kantama zapremnine 10 litara. Primopredaja takve vrste otpada obavljat će se putem spremnika zapremnine 240 litara  smeđe boje) koji će biti postavljeni na odgovarajućim mjestima na ulazima zgrada. Takav otpad odvozit će se jednom tjedno, sukladno rasporedu Ivkoma d.d. Ivanec. 

 U tom smislu cijena minimalne javne usluge bit će različita za korisnike usluge za koje se vrši usluga odvoza biorazgradivog komunalnog otpada, odnosno bit će nešto veća za kućanstva koja otpad neće kompostirati, s obzirom na to da je za tu vrstu otpada, sukladno predanoj količini, potrebno podmiriti troškove zbrinjavanja, odnosno odlaganja.

Biorazgradivi komunalni otpad – što je to?

To je biootpad te otpadni papir i karton. Otpadni papir i karton prikuplja se odvojeno od biootpada. Korisnici s biootpadom mogu postupati na dva načina: prikupljanje putem spremnika i kućno kompostiranje.

Što je biootpad?

Biootpadom su obuhvaćene sljedeće vrste otpada: biorazgradivi otpad iz kuhinja i kantina, biorazgradivi otpad iz vrtova i parkova, uključujući i otpad s groblja – trava, uvenulo cvijeće, iglice četinara i sl.

Što se odlaže u biootpad?

- upotrijebljene papirnate salvete, papirnate maramice i ručnici, ostaci nakon konzumiranja  voća i povrća, ljuske od jaja, vrećice od čaja, uvelo i osušeno kućno bilje, zemlja iz lončanica, trava, lišće, usitnjeno granje, biljke iz vrta

Što se ne odlaže u biootpad?

Kuhinjski tekući otpad (ostaci tekuće hrane – juha, variva i sl.), pečeno, kuhano ili sirovo meso, kosti, zemlja i kamenje i sl.

Učestalost odvoza: najmanje jedanput tjedno sukladno rasporedu odvoza

Primopredaja otpada: Spremnik s otpadom postavlja se uz javnu prometnicu, odnosno na mjesto primopredaje gdje je omogućen nesmetan pristup vozilima za sakupljanje otpada. Prilikom primopredaje nije uvjet da je spremnik u cijelosti popunjen ovom vrstom otpada s obzirom na to da se primopredaja ne evidentira radi obračuna usluge. Ako se prilikom primopredaje otpada uoči da se u spremniku nalazi otpad koji nije namijenjen za tu vrstu spremnika, otpad se neće preuzeti, a o istome će se poduzeti propisane mjere za aktiviranje ugovorne kazne.

Biootpad iz domaćinstava u stambenoj zgradi

Biootpad iz domaćinstava u kolektivnom stanovanju odlagat će se u spremnike (posude) zapremine od 240 litara, ovisno o broju domaćinstava u zgradi.

S obzirom na to da biootpad u sastavnici otpada zauzima oko 30%, za svako domaćinstvo osiguran je volumen u spremniku od 30 litara. Naravno, do ovih teorijskih količina i omjera se treba doći kroz praksu, tako da nije potrebno stvarati negativan stav prema pravilima vezanim uz gospodarenje tom kategorijom otpada.

Otpadni papir i karton u stambenoj zgradi

Otpadni papir i karton iz domaćinstava koji se nalaze u kolektivnoj stambenoj izgradnji,  otpadna plastika i staklena ambalaža iz domaćinstava odlaže se, načelno, u spremnike zapremine 1.100 litara. Velika kartonska ambalaža ili kutije moraju se rastaviti i staviti uz spremnik u obliku koji zauzima najmanje prostora.

U tim objektima potrebna zapremnina i broj posuda proporcionalna je broju stambenih jedinica i određuje se kao i kod objekata individualnog stanovanja na način da se za svaku stambenu jedinicu osigura volumen od 60 litara u zajedničkom spremniku.

Nadamo se da će tijekom vremena biti potreba za što češćim brojem pražnjenja spremnika. Prilikom primopredaje nije uvjet da spremnik u cijelosti bude popunjen ovom vrstom otpada s obzirom na to da se primopredaja ne evidentira.

Sav odloženi korisni otpad mora se nalaziti u odgovarajućem spremniku, a poklopac spremnika mora biti potpuno zatvoren. U spremniku mora biti isključivo otpad za koji je spremnik namijenjen. Velika kartonska ambalaža ili u naravi kutije, moraju se rastaviti i staviti uz spremnik u obliku koji zauzima najmanje prostora. Ambalažna plastika bi trebala biti prazna i svedena na što manji volumen (uklonite poklopac, spljoštite je).

Otpadna ambalaža od metala i tekstil skupljat će se putem vreća/kanti u terminima koji će biti dostavljeni na poleđini računa.

print