Novosti

U Muzeju planinarstva predstavljena karta Ivanečke mlinarske šetnice

Ponedjeljak

U organizaciji Turističke zajednice grada Ivanca u subotu je, 24. veljače, u Muzeju planinarstva predstavljena karta Ivanečke mlinarske šetnice. 

Manifestacija je upriličena kao nastavak projekta tematski vezanog uz 20 mlinova koji su se nekad vrtjeli na cijelom toku potoka Bistrice, od Prigorca pa sve do ušća u Bednju.

Voditelj TZ-a i autor cijelog projekta Boris Jagetić Darabošpodsjetio je što je sve dosad napravljeno na projektu mlinova: na gotovo svim lokacijama postavljene su interpretacijske ploče s podacima i pričom koja ih prati, a njihove kontaktne površine uređene su građevinski i hortikulturno. 

O mlinovima je izdana posebna knjiga i brošura. Postavljene su i ploče Ivanečke mlinarske šetnice, a sada je izrađena i dvojezična turistička karta šetnice koja sadrži lokacije i opise svih mlinova, servisne podatke za turiste te tehnički opis šetnice. Tiskana je i džepna karta šetnice.

-Budući da je mlinarska šetnica dio planinarske staze, slijedi nastavak ovog projekta i njegovo povezivanje s planinarstvom koje ove godine u Ivancu slavi 120. obljetnicu. Na pojedinim mjestima postavit ćemo klupe te ploču s kartom planinarskih putova, drvene putokaze u šumskom pojasu, smeđu turističku signalizaciju i dr. Na web stranici TZ-a dostupnim ćemo učiniti aplikacije za mlinove, šetnicu i virtualne šetnje – zaključio je B. Jagetić Daraboš.

Upućujući mu čestitke na upornom i dugogodišnjem radu kojim nekadašnju baštinu otima zaboravu, gradonačelnik Milorad Batinić pozdravio je namjeru revitalizacije pojedinih mlinova te izrazio potporu Grada takvim nastojanjima. 

Skup je pozdravila i v. d. ravnateljice muzeja Marina Držaić. Nakon što je Vesna Štruklec, kći nekadašnjeg mlinara Antuna Levanića, odjevena u narodnu nošnju, iz mlinarske korpice nazočnima podijelila karte, druženje je nastavljeno uz specijalitete domaće kuhinje koje su pripremile članice Društva prijatelja narodnih običaja Maska.

Skupu su se pridružili učenici i građani koji su u dvosatnoj šetnji obišli nekoliko lokacija mlinova. Vodič im je bila prof. Mirjana Bračko, licencirani turistički vodič, a time je ujedno Društvo turističkih vodiča i pratitelja Varaždin obilježilo Međunarodni dan turističkih vodiča. Vlasnici pojedinih mlinova svoje su goste ugodno iznenadili, počastivši ih zljevkom te domaćim kolinjskim specijalitetima. 

 

print