Novosti

Gradsko vijeće: Sva sredstva od povećanja komunalne naknade – u modernizaciju cesta do 2032.

Utorak

U ponedjeljak, 27. studenog, održana je šesta sjednica Gradskog vijeća Ivanca.

S obzirom na to da je na dnevnom redu bilo više jakih tema, redom odluka i programa vezanih uz srednjoročne i dugoročne programe i planove modernizacije cestovne infrastrukture i groblja na području grada Ivanca, o njima je, očekivano, bilo puno rasprave.

S obzirom na njihovu duljinu te nemogućnost iznošenja svih pojedinačnih rasprava na sjednici dugoj dva i pol sata, u ovome izvješću donosimo najvažnije naglaske iz njena rada, dok detaljniji izvještaj slijedi u novom broju Ivanečkih novina.

Većinom glasova vijećnika vladajuće pozicije HNS-a, HSU-a i HSS-a kao i troje vijećnika HDZ-a, (jedan HDZ-ov vijećnik bio je suzdržan, dok se SDP izuzeo iz glasovanja) donijeta je nova Odluka o visini komunalne naknade.

Njome je određeno da će se od 1. siječnja 2018. godine vrijednost boda za njen izračun s dosadašnjih 0,40 kn/m2 korisne površine stambenog prostora u prvoj zoni povećati na 0,46 kn/m2, što znači povećanje komunalne naknade od 15%.

Razloge zbog kojih je predloženo povećanje komunalne naknade obrazložio je gradonačelnik Milorad Batinić:

-Novom odlukom predlažemo povećanje komunalne naknade u visini 6 lipa po m2 s time da bi se skupljena sredstva usmjeravala strogo namjenski, isključivo za modernizaciju nerazvrstanih cesta na cijelom gradskom području u idućih 15 godina, od 2018. do 2032. godine. Novim prijedlogom ukinuo bi se dosadašnji model sufinanciranja građana koji nije bio pravedan. Ovakvim modelom osiguralo bi se da ubuduće svi građani, a ne samo dio njih, snose teret modernizacije cesta – kazao je Batinić te dodao da će se povećanjem komunalne naknade godišnje skupiti dodatnih 400.000 do 450.000 kuna koje će se, uz ostala sredstva, usmjeravati isključivo u modernizaciju cesta.

 -Znamo da je i najmanje povećanje cijena nepopularan potez, ali predlažem da ga prihvatimo zato jer će omogućiti uspostavljanje modela koji je pravedniji od dosadašnjeg i zato što je to dugoročno održiv projekt koji će omogućiti da se u idućih 15 godina osigura asfaltiranje novih i održavanje svih cesta na području grada Ivanca – obrazložio je gradonačelnik te kazao da nije riječ o povećanju koje bi ekstremno opteretilo budžet građana.

Potvrđuje to i izračun koji pokazuje da će komunalna naknada za stambeni prostor od 100 m2 od 1. siječnja mjesečno poskupjeti za 6 kuna u 1. zoni, 5 kuna u drugoj i 4 kune u 3. zoni.

Na primjedbe pojedinih vijećnika da građani mjesni odbori nisu bili dovoljno informirani o apsolutnim iznosima povećanja i u kontekstu predstojećeg rasta proračuna slijedom izmjena Zakona o financiranju JL(R)S-a, Batinić je kazao da su na sastanku u Gradskoj vijećnici mjesni odbori bili informirani o svim detaljima i aspektima novog modela.

-Sva vijeća mjesnih odbora o njemu su se pismeno očitovala. Od ukupno 30 mjesnih odbora, jedino su MO-i Jerovec Gornji i Donji bili protiv, dok se Ivanečko Naselje nije precizno očitovalo. Svi drugi mjesni odbori model su prihvatili jer građani znaju da ovako prikupljena sredstva neće ići u potrošnju nego u investicije – izjavio je Batinić.

Nakon donošenja Odluke o povećanju komunalne naknade, potom je, s 13 glasova vladajuće pozicije i HDZ-a, donesena i dopuna Odluke o komunalnoj naknadi.

Njome je određeno da će prihodi koji se skupe povećanjem od 15 posto u svakoj kalendarskoj godini biti namijenjeni isključivo za modernizaciju nerazvrstanih cesta na cijelom području grada Ivanca i da će biti tretirani kao oblik sufinanciranja građana.

Dionice koje će se u određenoj kalendarskoj godini modernizirati utvrdit će se godišnjim programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture

 U nastavku sjednice su Odluka o Programu modernizacije nerazvrstanih cesta na području grada Ivanca od 2018. do 2032. godine kao i petogodišnji Program modernizacije NC-a od 2018. do 2022. godine donijeti većinom glasova vijećnika vladajuće pozicije.

Nadalje, glasovima vijećnika vladajuće pozicije i HDZ-a donesen je i Plan uređenja groblja 2018. – 2022. Vijećnici su donijeli i par odluka koje se odnose na ukidanje svojstva javnog dobra kao i Odluku o objavi Javnog poziva za isticanje kandidature za izbor članova Savjeta mladih Grada Ivanca.

Što se tiče vijećnika SDP-a, oni su se izuzeli iz glasovanja o svim točkama dnevnog reda koje su tematski bile vezane uz komunalnu naknadu te programe modernizacije nerazvrstanih cesta i groblja. Takav stav zauzeli su od samog početka sjednice, kada su zatražili da se iz dnevnog reda skinu sve spomenute točke uz obrazloženje da o njima nije u zakonskim rokovima provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Većina vijećnika to nije prihvatila pa su u nastavku sjednice odrađene sve točke dnevnog reda.

print