Novosti

Na Ivančici održano državno prvenstvo u downhillu

Utorak

U organizaciji BBK Ivanščica, u subotu i nedjelju, 24. i 25. lipnja, na stazi dugoj 2,2 kilometra na Ivančici održano je državno prvenstvo u najekstremnijoj biciklističkoj disciplini – brdsko biciklističkom spustu (downhillu). Subotnje kvalifikacijske utrke bile su uspješne za 50 natjecatelja i natjecateljica, koji su se dan kasnije borili za prva mjesta te pripadajuće medalje i nagrade.

Subota popodne bila je važna i za prvo memorijalno natjecanje, kojim se organizator, BBK Ivanščica, prisjetio preranog preminulog Karla Božaka, nekadašnjeg perspektivnog vozača downhill discipline. Karlu u čast, toga je dana organizirano natjecanje u skokovima. Kako bi odlučili o pobjedniku, 6-ero člani žiri, sastavljen od vozača iz Hrvatske i Slovenije, morao je ocjenjivati prijavljene kandidate. Premda je bilo napeto između Berislava Topola i Antonija Holjevca iz BK KKJ –WD40 Bike, pobjedu je odnio Topol, a time i nagradu koju je osigurao Muzej anđela.

Nedjeljni natjecateljski dio počeo je u 15 sati. Unatoč kišnim oblacima i nevremenu koje je poharalo ivanečki kraj koju minutu prije samog početka utrke, nije nedostajalo podrške publike. Budući da je staza, koja je ionako na glasu kao zahtjevna, bila mokra, skliska i potencijalno opasna, manji dio vozača odustao je od starta. Dio vozača počastio je publiku vrhunskim skokovima na cilju, na opće oduševljenje okupljenih.

Što se tiče ukupnog poretka, rezultati su sljedeći:

  • u kategoriji hobi/rekreativaca, najbolje su se plasirali Deni Floričić, BK TNT Pazin, nakon njega stigao je Marko Puklin iz BK KKJ – WD 40 Bike, dok je prvo mjesto pripalo Ninu Kokelju iz slovenskog Ganesha Teama.
  • u kategoriji juniora treća pozicija pripala je Tinu Cotiću iz BK KKJ – WD 40 Bike, drugo mjesto zauzeo je Ivan Bašić iz BK TNT Pazin, a njegov klupski kolega Noa Radolović odnio je pobjedu.
  • u kategoriji  master /muškarci, pobjedu je odnio Luka Španjol iz BK Veli Vrh, iza njega stigao je klupski kolega Marin Pecorari, dok je treća pozicija pripala Nikoli Lehkecu iz BK KKJ – WD 40  Bike.
  • u kategoriji elite /žene, natjecale su se dvije vozačice, s time da je pobjeda pripala Dubravki Družeta iz BK TNT Pazin, a iza nje stigla je Tea Marković iz BK KKJ - WD 40 Bike.
  • u kategoriji elite /muškarci, trećeplasirani bio je Berislav Topol iz BK KKJ – WD 40 Bike, ispred njega je Miha Ivančić iz ŠKTD Avče (Slovenija), dok je pobjeda pripala Janu Cimpermanu iz MTB Trbovlje/Nakita bikes (Slovenija).

Održano je i državno prvenstvo, a po kategorijama, ostvaren je sljedeći poredak

  • elite /muškarci – pobjeda je pripala Berislavu Topolu iz BK KKJ – WD 40 Bike, dok je iza njega stigao  Frano Liović iz BK Stina, a treće mjesto pripada Nikoli Klačinski iz BK KKJ – WD 40 Bike
  • u skupini U 23, pobjeda je pripala Antoniju Holjevcu iz BK KKJ – WD 40 Bike, dok su iza njega stigli Maks Tucman iz BGK Tuškanac te Borna Antić iz BK Stina.
  • elite/ žene – nije bilo iznenađenja, proslavila se Dubravka Družeta iz BK TNT Pazin, a iza nje stigla je Tea Marković iz BK KKJ – WD 40 Bike
  • junior /muškarci – prvo mjesto zauzeo je Noa Radolović iz BK TNT Pazin, a iza njega je klupski kolega Ivan Bašić, dok je treće mjesto pripalo Robertu Kišaku iz BK Stina.
  • master /muškarci – treće mjesto osvojio je Nikola Lehkec iz BK KKJ – WD 40 Bike, ispred njega je Marin Pecorari iz BK Veli Vrh, a pobjedu je odnio njegov klupski kolega  Luka Španjol.

DH Iva 6 pokazala se kao izvrsna prilika za pomicanje granica vozača, ali i vrhunski sportski događaj, na kojem se ponovno pokazalo kako su rezultati dio važan dio priče u kojoj su strast, predanost, povezanost i zajedništvo zajednički jezik natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije te Mađarske.

Cijeli događaj odvijao se pod pokroviteljstvom Grada Ivanca, a bio je sastavni dio službenog programa obilježavanja Dana grada. Gradonačelnik Milorad Batinić osobno je došao pružiti podršku biciklistima i organizatorima te je sudjelovao pri podjeli nagrada. Pritom je istaknuo kako mu je drago da je ostvarena suradnja s BBK Ivanščica, koji je veliki potencijal i dobar organizator, a najavljena je i buduća podrška radu i projektima kluba. Također, čestitao je svima na ostvarenim rezultatima, unatoč otežanim tehničkim uvjetima, uzrokovanim kišom i tučom.

Organizatori zahvaljuju svim institucijama, sponzorima, volonterima, publici, a posebice medijima koji podržavaju rad kluba.

Detaljniji poredak možete pogledati na webu BBK Ivanščica.

print