Novosti

GRADSKA KNJIŽNICA „GUSTAV KRKLEC“ Predstavljen zanimljiv projekt „Znameniti Ivančani“

Utorak

U ponedjeljak, 10. lipnja, Gradska knjižnica i čitaonica Gustav Krklec u svojim je prostorijama predstavila projekt „Znameniti Ivančani“, realiziran u sklopu Kliofesta, festivala povijesti.

Riječ je o projektu koji su zajednički provele Gradska knjižnica i učenici šestih i osmih razreda Osnovne škole Ivanec pod mentorstvom prof. Sonje Poljak.

Kako je u predstavljanju naglasila ravnateljica Knjižnice prof. Marina Grudenić, projekt se veže na rad prof. Marijana Kraša (1940.-2023.), prvog ivanečkog knjižničara i dugogodišnjeg ravnatelja Varaždinske knjižnice. Ivanečkoj je knjižnici posthumno ostavio veći dio svoje vrijedne zbirke koju je desetljećima prikupljao, dopunjavao i koristio za svoja istraživanja o ivanečkoj povijesti.

Ostavštinu čine novinski članci, korespodencija, pozivnice, brošure, deplijani, brojni transkripti i kopije izvora, fotografije, karte. Za sada su izvori pohranjeni u registratore i čekaju stručnu obradu.

Povodom obilježavanja 600 godina prvog pisanog spomena grada Ivanca 1996. godine. prof. Kraš napisao je rad koji je posvetio Znamenitim Ivančanima. Taj je rad bio prvi pokušaj sustavnog istraživanja doprinosa pojedinaca i njihova djelovanja i stvaranja u hrvatskoj znanosti i kulturi 19. i 20 stoljeća.

Prof. Kraš smatrao je kako su ovi Ivančani ostavili nezaobilazan trag u svojim područjima istraživanja i rada, da su bili „iskreni hrvatski domoljubi, skromni u životu, a veliki po djelima i baštini“.

-Kako je želja prof. Kraša bila da upravo ivanečka knjižnica baštini i nastavi njegov rad vezan za postignuća Ivančana, Knjižnica je u suradnji s učenicima Osnovne škole u Ivancu pod mentorstvom prof. S. Poljak, osmislila čitav niz aktivnosti kojima smo upravo „Znamenite Ivančane“ izvukli iz zaborava. Cilj je tih aktivnosti edukacija i upoznavanje učenika s temom kroz istraživanje izvora, likovno izražavanje i rad uz pomoć digitalnih alata. Učenici su istraživali samo imena koja je odabrao prof. Kraš, uz dodatak njegova lika i djela. Pred malim istraživačima bio je zahtjevan i sveobuhvatan zadatak koji je zahtijevao vješto balansiranje stečenim saznanjima i znanjem koje žele prenijeti budućim generacijama. Istražili smo brojne zanimljivosti, zapanjujuće činjenice i puno novih podataka o našem gradu i bivšim sugrađanima – naglasila je M. Grudenić.

Tijekom istraživanja učenika i djelatnika knjižnice nastale su antistres bojanke s portretima, koji su autorsko djelo samih učenika, te biografije koje su stavljene u novi kontekst, vizualno i podatkovno prilagođene za korištenje u odgojno-obrazovnom procesu. Ovo je projekt koji je zaslužio svoj nastavak u budućnosti, a neke stranice se tek trebaju napisati

Upućene su zahvale svima koji su sudjelovali u ovome projektu, posebno učenicima 8.b, 8.a, 8.c, 6.d i 6.a razreda, prof. S. Poljak te Petri Polančec za grafičku obradu i oblikovanje, kao i volonterkama Franki i Lei, a posebno obitelji Kraš na donaciji ostavštine, koju će Knjižnica čuvati s velikom pažnjom i poštovanjem.

Predstavljanju projekta nazočili su i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić i kustosica Muzeja planinarstva Ana Škriljevečki.

print