Novosti

Četvero članova SU Kraševski zviri na međunarodnoj speleo ekspediciji „Nedam 2022.“ na Sjevernom Velebitu

Četvrtak

Četvero članova SU Kraševski zviri Ivanec Valentina Kraš, Jurica Jagetić, Damir Androić i Vinka Dubovečak sudjelovali su na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji „Nedam 2022.“ na Sjevernom Velebitu (Hajdučki kukovi).

Sedmodnevna ekspedicija održana je u organizaciji SO PDS Velebit i Komisije za speleologiju HPS. Cilj ekspedicije bio je ronjenje kroz sifon u jami Nedam (na -1200 m dubine) te nastavak istraživanja u suhim dijelovima iza sifona.

Na ekspediciji je sudjelovalo 27 speleologa iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Austrije i Litve.

Zajedničkim snagama svih speleologa došlo se do novih spoznaja u jami Nedam.

Nova dubina jame iznosi -1335 m, čime premašuje dubinu Slovačke jame i čini ju drugom najdubljom jamom u Hrvatskoj! Novoistražena duljina iznosi 354 m, odnosno ukupna duljina jame 3399 m.

Članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec sudjelovali su u postavljanju bivka na -300 m dubine, istraživanjem upitnika na -200 i -600 m dubine te transportu opreme od -600 m dubine u jami Nedam.

Definitivno je jama Nedam jedno novo iskustvo članovima ivanečke speleo udruge.

Nova iskustva su bila stjecanje novih osobnih rekorda Valentine, Jurice i Damira (-600 m dubine) te spavanje u jami. Zbog svojih suženja i meandara je možda i jedna od težih jama u Hrvatskoj.

Članovi naše udruge su samim tim pokazali da su svojim znanjem i fizičkom spremom dorasli zadatku koji je stavljen pred njih te i ovoga puta samo možemo konstatirati da SU Kraševski zviri Ivanec stoji uz bok vodećim speleološkim udrugama u Hrvatskoj. Čestitamo!

Spomenimo i ovom prilikom da su članovi ove udruge bili inicijatori i realizatori ideje o postavljanju ziplinea u gradskom parku, koji se za klince pokazao kao glavna atrakcija ovogodišnjih Dana grada Ivanca.

print