Novosti

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE Položeno cvijeće na spomen obilježja antifašističkim borcima

Četvrtak

Izaslanstvo Grada Ivanca u sastavu gradonačelnik Milorad Batinić, zamjenik gradonačelnika Marko Friščić i predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras u srijedu je, 22. lipnja, na ivanečkom gradskom groblju položilo vijenac na spomen kosturnicu s posmrtnim ostacima poginulih partizana i antifašista.

Polaganju vijenca pridružili su se i pojedini gradski vijećnici, predstavnici Policijske postaje Ivanec te Udruge antifašista i antifašističkih boraca Ivanec na čelu s tajnikom Čedomirom Bračkom.

Podsjećamo, Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovici kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Kod spomen kosturnice svima okupljenima kratko se obratio zamjenik gradonačelnika M. Friščić:

- Porazno je što velik dio građana ni ne zna koji se događaj na današnji dan obilježava. Ovaj današnji skup nije komemoracija, već proslava materijalizacije ideje antifašizma u Hrvatskoj za koju su mnogi položili živote i koja je, za razliku od ljudi, besmrtna. U svijetu u kojem zadnjih godina jačaju ekstremni pokreti i režimi, više no ikad važnije je da naslijeđe antifašizma prenosimo na mlađe generacije i da ga svakodnevno baštinimo u našem političkom životu – istaknuo je, među ostalim, M. Friščić. 
Poginulima je počast odana i minutom šutnje.

Nakon Ivanca, predsjednik Gradskog vijeća Z. Đuras i gradski vijećnici Ivan Sedlar, Josip Grđan i Miroslav Rohtek te predstavnici PP Ivanec cvijeće su položili i svijeće zapalili i na spomen obilježja poginulim antifašistima na grobljima u Margečanu i Radovanu.

Predstavnici Udruge antifašista lampaše su zapalili i kod spomen obilježja poginulim antifašističkim borcima u gradskom parku Ivanec te kod biste Josipa Kraša pred njegovom spomen kućom u Vuglovcu.

print