Novosti

DANAS JE SVJETSKI DAN VODA Uređen okoliš izvorišta Žgano vino na Ivančici

Utorak

Uređenjem okoliša kaptaže Žganog vina te uklanjanjem otpada koji su u potok, okolne šume i pokraj ceste odbacili neodgovorni izletnici, djelatnici Ivkom-voda Ivanec danas su dali svoj doprinos obilježavanju Svjetskog dana voda, 22. ožujka.

Žgano vino obišao je i gradonačelnik Milorad Batinić s direktorom Ivkom-voda Rankom Zboduljom i zamjenikom direktora Daliborom Patekarom sa suradnicima.

Ovogodišnji Svjetski dan voda posvećen je podzemnim vodama. One se definiraju kao „skriveno blago koje obogaćuje naše živote. Sva naša voda za piće, naša opskrba hranom i prirodni okoliš – sve to počiva na podzemnim vodama“.

A upravo Žgano vino, izvorište na obronku Ivančice, mjesto je gdje voda prvorazredne kvalitete na površinu izbija iz samog „srca“ planine.

Pored Žganog vina, tu su i drugi izvori – Mrzljak, Šumi, Bistrica, Beli zdenci i drugi, koji ne presušuju ni u doba najvećih žega i vrućina.

Ivkom-vode gospodare i s dva izvorišta na Ravnoj gori.

-Svjetski dan voda prilika je da se ponovno podsjetimo na najveće blago koje Ivanec posjeduje, a to je voda vrhunske kvalitete. Svi znamo kakvu borbu građani Ivanca i Grad kao institucija proteklih mjeseci vode za spas naših izvora i vodovoda koje su ljudi sami gradili te za spas Ivkom-voda, tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Ivanca – podsjeća gradonačelnik.

Cilj svega toga jest da ovi izvori i gospodarenje vodom i dalje ostanu pod kontrolom Grada Ivanca koji ih je oduvijek štitio, čuvao ih i njima dobro i odgovorno gospodario.

Poučen iskustvima nekih drugih europskih zemalja, Grad Ivanec ne želi da „okrupnjavanje“ i „sređivanje“ vodoopskrbe, koje se opravdava navodnom EU regulativom, bude prvi korak prema privatizaciji izvora vode na Ivančici.

Da ovakav stav Grada Ivanca, njegova političkog vodstva i građana itekako smeta pojedine zainteresirane krugove, svjedočimo već mjesecima, kroz nezapamćene političke i medijske pritiske koji idu ne samo za tim da se građanima i Gradu otme njihovo kolektivno, generacijama stvarano vlasništvo, već da ih se istovremeno ponizi na način da im se pod prozore doveze - tuđe smeće.

Gradonačelnik Batinić i vodstvo Ivkom-voda obišli su i gradilište 1.400 metara novog vodovoda koji se od vodospreme Pahinsko gradi u pravcu Malezove ulice.

Njime će se građanima Ivanca omogućiti sigurna vodoopskrba prvorazrednom vodom iz Žganog vina, s mogućnošću opskrbe vodom i naselja šire okolice.

print