Novosti

Ivančanin Damir Habek ostvario rekord u preletima paragliderom – preletio 209,6 km od Ravne gore do Đakova!

Srijeda

Damir Habek, član Kluba padobranskog jedrenja LET iz Ivanca, ostvario je hrvatski rekord u preletima paragliderom. U neprekidnom letu od Ravne gore do Đakova preletio je 209,6 kilometara, a let je trajao 6 sati.

Time je Damir ostvario san najboljih parajedriličara ne samo iz Hrvatske, već i susjednih zemalja, koji već desetak godina pokušavaju u Hrvatskoj ostvariti prelet dulji od 200 km.

A sve je počelo 2007. godine, kada je D. Habek s Ivančice „odletio“ na prvu hrvatsku „stotku“, a već godinu dana kasnije ostvario je 150 km dug prelet od Ivančice do Nove Gradiške.

Otada piloti iz cijele Hrvatske i okolice svakog proljeća dolaze na Ivančicu i Ravnu goru kako bi realizirali svoje najdulje letove, no samo je 10 preleta bilo duljih od 150 km.

Damirovih 173 km iz 2011. godine dugo je držalo hrvatski rekord, koji je nadmašen tek 2019., kada su Antun Lovrec i Damir Habek, obojica iz kluba LET, preletjeli 186 i 178 km od Ivančice do Slavonskog Broda. 

Teško je predvidjeti  koliko će novi rekord od 209,6 km ostati neporažen, no prvi prelet dulji od 200 km dugo će ostati u sjećanju svih poklonika padobranskog jedrenja. Čestitamo!

print