Novosti

HPD-u Ivančica službena odluka o dodjeli 75.731,88 kuna iz EU fondova za obnovu Piramide na Ivančici

Četvrtak

Ivanečko Hrvatsko planinarsko društvo Ivančica od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u srijedu je, 2. svibnja, primilo službenu Odluku o dodjeli 75.731,88 kuna iz EU fondova za projekt obnove Piramide na Ivančici.

Time je kraju privedena složena (i dugotrajna) administrativna procedura kojom je regulirano korištenje sredstava iz EU fondova, a sada još samo predstoji potpisivanje ugovora i početak građevinskih radova.

Podsjećamo, HPD Ivančica i Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove ovaj su projekt kandidirali u listopadu lani na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Radi se o natječaju (operacija 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“) koji je bio otvoren u sklopu Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost prijavljenog projekta je 78.208,13 kuna, od čega će se, kao što je vidljivo,  gotovo cijeli iznos financirati bespovratnim sredstvima, s time da je za predstojeće radove HPD-u otvorena i mogućnost potraživanja predujma.

Projekt obuhvaća izvođenje opsežnih radova na kompletnoj sanaciji temelja i cijele metalne konstrukcije, uključujući i antikorozivnu zaštitu.

Radovi bi trebali bi završiti u lipnju, kada HPD Ivančica u suradnji s Gradom Ivancem priređuje središnju proslavu 120. obljetnice rada i organiziranog planinarstva u Ivancu.

Inače, Piramida na Ivančici podignuta je 1893. godine zaslugom HPD-a. Tada je imala drvenu konstrukciju, a trajala je do Prvog svjetskog rata, kada je srušena.

Nova, desetak metara visoka željezna piramida, kakvu poznajemo i danas, dovršena je 1929. godine. Posljednja i vrlo skromna sanacija piramide bila je izvedena 1958., a obuhvaćala je tek bojanja i premazivanje konstrukcije.

print