Novosti

Grad Ivanec u subotu, 12. studenog, saziva sastanak s građanima u vezi najavljenog rušenja starog drvoreda u Arnoldovoj ulici

Srijeda

Najava Grada Ivanca o predstojećoj sječi drvoreda starih srebrnolisnih javorova u Ulici Đure Arnolda zato što – zbog loma i pada teških grana već dulje vrijeme predstavlja objektivnu opasnost za život građana i njihovu imovinu – izazvala je nezadovoljstvo brojnih građana.

U utorak, 8. studenog, u gradsku upravu dostavljena je predstavka protiv rušenja drvoreda koju je potpisalo više od 300 građana.

Ističući u popratnom pismu da bi se sječom poružnila sada najljepša ulica u gradu, predlažu da se u Arnoldovoj uklone samo stara stabla i zamijene zdravim primjercima iste vrste. Građani, nadalje, smatraju da se sječom devastira i gradski park te ističu želju da se u Ivancu nastave saditi uobičajene vrste stabala (lipe, breze, hrastovi, akacije), umjesto japanskih trešanja.

Protive se i rušenju breza zbog njihove alergene toksičnosti te ističu da su jednako alergene i druge vrste – čempresi, platane i dr.

Nadalje, ocjenjuju da elaborat Šumarskog instituta u Jastrebarskom (čiji su stručnjaci izvršili pregled stabala i ustanovili da ih je zahvatila centralna trulež te sugerirali da ih se zbog lošeg zdravstvenog stanja sruši i zamijeni novima) nije osnova po kojoj treba postupati.

 S obzirom na peticiju i izražene želje građana, a smatrajući da je u otvorenom razgovoru  potrebno riješiti sve dileme i otkloniti nejasnoće vezane uz drvorede i parkove te planirano krajobrazno uređenje gradskih zelenih površina, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić poziva sve građane Ivanca na sastanak o spomenutim temama.

Sastanak će se održati u subotu, 12. studenog, u amfiteatru Srednje škole Ivanec, s početkom u 15 sati, a nazočit će mu i drugi predstavnici gradske uprave.

print