Novosti

6. gospodarski forum Ivanec 2014. – u Srednju školu uvesti obrazovanje za CNC operatera

Srijeda

Šesti po redu Gospodarski forum, ove godine posvećen temi zapošljavanja i samozapošljavanja u Hrvatskoj i jedan od najzanimljivijih i najkvalitetnijih dosad, u srijedu je, 18. lipnja, održan u amfiteatru Srednje škole u Ivancu. Nakon uvodnih riječi gradonačelnika Milorada Batinića, koji je posebno pozdravio učenike Srednje i Osnovne škole Ivanec koji su se sa svojim profesorima također odazvali skupu, on je podsjetio na višegodišnju praksu održavanja poslovnih foruma u Ivancu, svake godine posvećenih aktualnim gospodarskim temama, s ciljem informiranja i pomaganja, prvenstveno, malim i srednjim poduzetnicima te uspostavljanju što kvalitetnijih odnosa između lokalnih poduzetnika i gradske uprave.

- Grad se u tom kontekstu želi afirmirati kao učinkovit servis sa željom da u svakom segmentu pomaže tvrtkama u cilju zadržavanja postojećeg i stimuliranja novog zapošljavanja i novih ulaganja, ali i kao posrednik koji može pridonijeti bržoj provedbi inicijativa koje dolaze od strane samih gospodarstvenika. Poput one, primjerice, koju je proveo 2009. godine, kada je snažnom logistikom podupro težnju poduzetnika da se u Srednju školu uvede obrazovanje za stolara i time ispune potrebe pojedinih ivanečkih tvrtki. Sada se ponovno susrećemo sa inicijativama ivanečkih gospodarstvenika da se uvede ciljano školovanje za metalska zanimanja, točnije, za CNC operatere, jer na tržištu takvih kadrova nema dovoljno – naglasio je Batinić te kazao da je u vezi s time već održao radni sastanak s direktorima ivanečkih izvoznih metaloprerađivačkih tvrtki te da će, slijedom toga, već idućih dana krenuti inicijativa Grada prema Srednjoj školi Ivanec i njenom osnivaču, Varaždinskoj županiji.

O aktualnoj temi zapošljavanja u nastavku su govorili pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić, načelnik Sektora za industriju Ministarstva gospodarstva Tomislav Pokaz, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, direktor Poduzetničkog inkubatora Bios iz Osijeka Jean Pierre Maričić te Saša Jurković, direktor portala www.posao.hr

Zašto poslodavci ne mogu zaposliti željene radnike?

Osvrnuli su se na niz zanimljivih tema, pri čemu posebno izdvajamo izlaganje T. Dalić, koja je iznijela podatke o stvarnoj slici nezaposlenosti u Hrvatskoj. Upozoravajući da su podaci o nezaposlenosti u Hrvatskoj i Europi po Eurostatu inkompatibilni – jer se broj (ne)zaposlenih u našoj zemlji i drugim državama EU ne određuje po istoj metodologiji (primjerice, u Austriji se zaposlenima smatraju učenici/studenti koji na praksi dobivaju novčanu naknadu, dok kod nas nije tako) - ona se osvrnula i na lošu kvalifikacijsku strukturu osoba koje su na Zavodu evidentirane kao nezaposlene.

- Često se čuju pritužbe poslodavaca da ne mogu naći odgovarajuće radnike koje bi mogli zaposliti, dok istovremeno nekoliko stotina tisuća radnika vape za poslom. Na žalost, problem je u tome što među nezaposlenima (60 posto) prevladavaju nekvalificirani kadrovi srednje i starije generacije, često s tek završenom osnovnom školom, informatički nepismeni. A to upućuje na zaključak da će zbog takve kvalifikacijske strukture broj nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje još dugo biti iznimno visok – smatra pomoćnica ministra rada T. Dalić.

Dosta govora bilo je i o potrebi da se obrazovni sustav prilagodi potrebama gospodarstva. M. Batinić se u vezi s time osvrnuo na pomoć i potporu koju mladima Grad daje u vidu stipendija, posebno na stipendije za deficitarna zanimanja, za koja su potrebe iskazali ivanečki poduzetnici. Proaktivno djelovanje Grada Ivanca u cilju poticanja samozapošljavanja vidljivo je i u raspisanom pozivu svim poduzetnicima-početnicima koji bi se željeli uključiti u poduzetnički inkubator.

Izmijeniti trom sustav obrazovanja

Posebne mjere za tvrtke koje će stipendiranjem, omogućavanjem prakse u tvorničkim praktikumima i zapošljavanjem poticati uključivanje učenika u proizvodna zanimanja, najavljuju i iz Ministarstva gospodarstva:

- U svojoj Industrijskoj strategiji razvoja Hrvatske Ministarstvo gospodarstva će definirati cijeli niz mjera vezanih uz direktne potpore obrazovanju, koje će biti usmjerene stimuliranju tvrtki, ali i učenika za izobrazbu u zanimanjima za potrebe domaće industrije – naglasio je načelnik Sektora za industriju T. Pokaz. Takvu namjeru pozdravio je župan P. Štromar.

- Iznimno mi je drago što Ministarstvo gospodarstva razmišlja o pripremi kadrova za industrijska zanimanja. Varaždinska županija već puno radi na tome, osobito u sektoru strukovnog i visokog obrazovanja s naglaskom na IT-sektoru. Sve velike tvrtke koje dolaze u našu županiju, a spremne su zaposliti više od 50 radnika, javljaju se prvo nama i s njima imamo iznimno dobar kontakt – istaknuo je Štromar te izrazio žaljenje što Županija kao institucija nije više povezana sa Sveučilištem Sjever koje upisuje velik broj baccalaureusa  multimedije i medicinskih sestara, a koji se nakon završetka studija nemaju gdje zaposliti.

Posebno zanimljiva bila je rasprava o problemu strukturne nezaposlenosti, o potrebi promjene sadašnjeg tromog sustava obrazovanja kako bi bio kadar aktivno pratiti potrebe tržišta rada, o tome u koje se škole upisati nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja, koje fakultete upisati, o profesionalnom savjetovanju i informiranju, o mobilnosti radne snage i slično.

S obzirom na atraktivnost ove teme, gradonačelnik Batinić sugerirao je školama da iduće godine sličan forum potkraj školske godine organiziraju za učenike, kako bi iz prve ruke od najstručnijih ljudi u državi dobili savjete vezane uz svoje buduće školovanje i profesionalno orijentiranje. Župan Štromar podsjetio je da Varaždinska županija upisnom kampanjom svake godine osmaše i njihove roditelje upoznaje s mogućnostima upisa u više od stotinu zanimanja u svim srednjim školama, pa je i po stručnim ocjenama profesionalno savjetovanje i informiranje učenika u našoj županiji najbolje u Hrvatskoj.

Mladima naglašavajte važnost poduzetništva

Sudionici Gospodarskog foruma uputili su javnosti više važnih poruka: prije svega, obrazovni sustav što prije je potrebno „okrenuti“ lokalnom tržištu rada, jer ono je to koje određuje prioritete u zapošljavanju. Također, prosvjetnim radnicima sugerirano je da mladima u osnovnim i srednjim školama što više naglašavaju važnost poduzetništva i važnost stjecanja što više kompetencija (čovjek može imati jedno zvanje, ali deset raznih kompetencija koje mu omogućuju da bude radno i profesionalno konkurentan na više područja), jer to je, uz cjeloživotno obrazovanje i ulaganje u vlastito usavršavanje, u novim uvjetima privređivanja jedini način da mladi kadrovi osiguraju svoju mobilnost i svoju egzistenciju.

Forum su organizirali Grad Ivanec, Poslovna zona Ivanec d.o.o. i Poslovni klub, a pomogli su ga Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Varaždinska županija.

N. Zver: Uvedite studij modnog obućarstva u Varaždinu

Posebno zanimljiva bila je rasprave Nade Zver, direktorice Ivančice, najvećeg hrvatskog proizvođača i izvoznika obuće, koja je predložila da se u Varaždin uvede stručni tehnički studij modnog obućarskog dizajna, jer sadašnji studij nije dovoljno prilagođen stvarnim tehničkim potrebama ivanečkog proizvođača obuće.

print