Novosti

Nastavlja se sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca do 31. ožujka 2016.

Četvrtak

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici u utorak, 30. prosinca, donijela je Odluku o financiranju troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2016. godine.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar iznio je zadovoljstvo donošenjem ove odluke te se zahvalio Vladi na razumijevanju i podršci koju je iskazala prema srednjoškolcima.
- Nastavlja se sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca po istom modelu kao i do sada, što znači da će Vlada, odnosno Ministarstvo, nastaviti sufinancirati prijevoz redovitih učenika srednjih škola i to tako da će se sa 75 posto sufinancirali redoviti učenici, a sa 100 posto redoviti učenici koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje – naglasio je župan Štromar.

Obveza roditelja i nadalje će biti participiranje sa 100 kuna mjesečno za prijevoz autobusom, a 30 kuna za prijevoz vlakom, dok će razliku troškova prijevoza osigurati Varaždinska županija u svojem proračunu.

Inače,  projekt sufinanciranog prijevoza srednjoškolaca počeo se provoditi u Varaždinskoj županiji još 2005. godine. Danas ukupno 5.330 učenika putuje do svojih škola, a od tog broja njih 4.150 koristi autobusni prijevoz, a 1.180 učenika putuje vlakom. 

U Varaždinskoj županiji, prije uvođenja ove odluke, čak 30% mladih nije nastavljalo svoje srednjoškolsko obrazovanje zbog nemogućnosti roditelja da iz primanja izdvajaju značajna sredstva za prijevoz, a svaki drugi bio je s ruralnog područja. Koliko je ovaj projekt značajan za Županiju, govori i podatak kako je zahvaljujući ovom, ali i ostalim ulaganjima iz područja obrazovanja,

Varaždinska županija jedina u Hrvatskoj povećala broj srednjoškolaca na način da je u 10 godina udvostručen broj srednjoškolaca koji upisuju fakultete, dok je za 80% povećan broj gimnazijalaca.

Izvor: Varaždinska županija

print