Novosti

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova održalo tribinu „Da krik ne postane tišina“

Petak

Na inicijativu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Ivanca, a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u srijedu, 25. studenog, u amfiteatru Srednje škole Ivanec održana je tematska tribina „Da krik ne postane tišina“. Uz Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, organizirali su je i Centar za socijalnu skrb Ivanec te Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece i Udruga udomitelja i obiteljskih domova „Nada“ iz Ivanca.

U uvodnim je riječima predsjednica Povjerenstva Nikolina Vlahek Canjuga istaknula važnost podizanja svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja.
- Potrebno je iskazati nultu toleranciju prema svim oblicima nasilja, a osobito prema rodno uvjetovanom nasilju. Među svim prijavljenim slučajevima nasilja u Hravtskoj, u čak 65 do 70 psoto žrtve su žene. Iako je broj prijavljenih slučajeva posljednjih godina u blagom padu, potresna je činjenica da je 300 žena u zadnjih 10 godina smrtno stradalo kao žrtva nasilja - naglasila je N. Vlahek Canjuga.

Mladenka Ravenski, predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece i Udruge udomitelja i obiteljskih domova „Nada“, govorila je o teškom položaju udomljene djece koja su bila žrtve obiteljskog nasilja. Dotakla se i trauma s kojima se kao svjedoci nasilja moraju nositi. Psiholog Damir Vrček govorio je o vrstama nasilja s kojima se susreću djelatnici Centra za socijalnu skrb Ivanec, o učestalosti obiteljskog nasilja, pravnim okvirima i načinu pružanja pomoći u sklopu sigurnih kuća. Socijalna radnica Katarina Maček osvrnula se na djecu koja su, kao svjedoci, ujedno i žrtve obiteljskog nasilja.

Nazočnih se posebno dojmila predstava „Da krik ne postane tišina“ koju su izveli volonteri i članovi Kluba mladih Udruge udomitelja „Nada“ Ivanec, a koji su na realističan način prikazali nasilje nad ženom i tragične posljedice nasilja u obitelji.

Izložene su i crvene cipele, kao simbol zlostavljanih žena.

print