Novosti

Ivanec je s dostojanstvom obilježio Dan sjećanja na Vukovar

Srijeda

U utorak, 17. studenog, i građani Ivanca s pijetetom su odali počast Vukovaru, gradu koji je postao simbol otpora, velikog stradanja i žrtve te paradigma prkosa i borbe našeg naroda za slobodnu i neovisnu državu. Obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar počelo je misom koju je u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene predvodio župnik vlč. Zoran Gložinić. Nakon mise, brojni vjernici u procesiji su krenuli prema spomen obilježju poginulim braniteljima, paleći usput svijeće i ostavljajući za sobom dirljiv put svjetlosti za pokoj duša svih poginulih branitelja i civilnih žrtava Vukovara. Uz rodbinu poginulih branitelja i predstavnike Koordinacije braniteljskih udruga i pojedine gradske vijećnike, koloni sjećanja pridružili su se i svi gradski čelnici.

Nakon paljenja svijeća kod spomenika i molitve za poginule, svi nazočni zapjevali su i Lijepu Našu te se tako, s puno dostojanstva i poštovanja, prisjetili tragičnih događaja koji su uslijedili nakon pada Vukovara kao i na njegova golema ljudska i materijalna stradanja u Domovinskom ratu.

Odavanju počasti spontano su se pridružili i drugi građani koji su tijekom večernjih sati dolazili na „špicu“ zapaliti svoj lampaš za Vukovar.

Obilježavanje Dana sjećanja organizirali su župa Ivanec i Koordinacija braniteljskih udruga, a u organizaciju su se uključili i Grad Ivanec i Policijska postaja.

Na sličan način Dan sjećanja je obilježen i u Margečanu, gdje se velik broj građana i vjernika odazvao pozivu Udruge građana Margareta te centar naselja osvijetlio s više stotina lampaša. Lampaše su zapalili i članovi Udruge umirovljenika, Lovačkog društva, DVD-a Margečan i NK Mladost te tako na najljepši način odaslali zahvale za žrtvu Vukovara i molitve za mir.

print