Novosti

35 godina Drage domače rieči u petak, 13. studenog

Ponedjeljak

Malo se koja knjižnica, ali i grad, može pohvaliti kontinuitetom jedne manifestacije kao što je Draga domača rieč. Ove godine na natječaj se javilo 108 autora sa 206 rada, dok je prosudbena komisija u sastavu prof. Ružica Žunar, dipl. uč. Mirjana Posavec i Vesna Matišić, odabrala za objavljivanje u Zborniku ukupno 67 radova.

Središnja manifestacija i predstavljanje Zbornika Drage domače rieči 2015. održat će se 13. studenog u 18 sati u amfiteatru Srednje škole Ivanec.

Već trideset godina ovaj se kajkavski književni natječaj raspisuje i provodi u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice „Gustav Krklec“ Ivanec. Radi se o kajkavskom književnom natječaju za djecu i odrasle kojem je glavni cilj njegovanje i očuvanje domaćeg kajkavskog izričaja.

Prve aktivnosti vezane uz početak ovog natječaja sežu u 1977. godinu kada se on raspisuje u okviru Folklorno – umjetničke smotre općine Ivanec Poleg jedne velke gore. Natječaj je odrađen u suradnji i s Radio stanicom Ivanec čije je uredništvo emisije Zagorski cug, odnosno Po dragomu kraju, dodjeljivalo i svoje, posebne nagrade. Na taj se način natječaj organizirao do 1984. godine, kada se knjižnica preselila u nove prostore u Šabanovoj ulici i po prvi put  samostalno – kao organizacijska jedinica u sklopu Narodnog sveučilišta Ivanec - organizirala natječaj.

Od tada se Draga domača rieč tradicionalno održava u organizaciji knjižnice i postaje jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija grada Ivanca, a predstavlja se i tiskanim Zbornikom u kojem se objavljuju nagrađeni i odabrani radovi od 1990. godine do danas. Do 2015. godine u Zborniku su objavljena 1.303 rada od 1.191 autora, od toga 646 djece osnovnih škola i 659 odraslih.

Članovi komisije mijenjali su s godinama, a prema njihovom sudu odabirani radovi bili su predstavljani na završnoj večeri koja se posljednjih godina organizira kao kruna događanja u Mjesecu hrvatske knjige. Novčane nagrade autorima osigurava Grad Ivanec.

Budući da je kajkavština dio tradicije i življenja, zadatak svih kajkavaca je njegovati i sačuvati kaj za buduće generacije, uključiti što veći broj pjesnika, i onih velikih i onih malih, u nastojanje za očuvanjem kulturnog nasljeđa drage domače rieči.

print