Novosti

U PARTNERSKOJ SURADNJI GRADA IVANCA I LOKALNIH UGOSTITELJA Odsad autohtona ivanečka jela u ponudi restorana Pethrasti i hotela Orion - od juhe od domače žute čuče do ivonjskog rijepnjaka i tikvenjaka!

Petak

Temeljem uspostavljene partnerske suradnje Grada Ivanca i zainteresiranih lokalnih ugostitelja, s kojima je na tu temu u Gradskoj vijećnici i održan sastanak početkom listopada, od sutra (subota, 9. studeni), na njihovom meniju čekaju vas domaća autohtona jela Ivanca i ivanečkoga kraja! 

Najveći trud oko uvrštavanja tradicijskih jela u jelovnik svoga ugostiteljskog objekta dao si je Ivica Marković, vlasnik Restorana Pethrasti u Salinovcu, koji je sa svojim timom osmislio cjelovitu ponudu koja će od sada biti na raspolaganju svim gostima koji požele konzumirati nekadašnja jednostavna jela, ali i turistima, koji bi željeli kušati jela tipična za Ivanec i zagorski kraj. 

Kako bi domaćini u tome bili što uspješniji, angažirana je i Vlasta Friščić, predsjednica Društva prijatelja narodnih običaja Maska, koja je u kuhinji restorana Pethrasti pokazala kuharima kako se pripremaju pravi ivonjski rijepnjak i tikvenjak.

 

Tikvenjak, kolinjska juha, prežgana juha z jajcima

A rezultat svega je da vas odsad u stalnoj ponudi Pethrasti očekuju grah sa zeljem i grah z repom, hajdini i kuruzni žganci s kosanom mašču i mlijekom, pečene čurke, ali i tikvenjak, rijepnjak i sirni štruklji. 

Ako pak želite bogatiji meni – puricu ili racu z mlincima, pečenoga bunceka s krumpirom ili pak lokote v zelju, onda se morate prethodno najaviti i rezervirati si mjesto.

I nije to sve što vas od domaćih jela čeka u Pethrasti. Morete si naručiti i prežganu juhu s jajcima, juhu od domače žute čuče, kolinjsku juhu i ajngemahtec. Za predjelo meso z banjice, sir z vrhnjem i domače kobasice, a za desert more orehnjača i makovnjača.

-Ponuda je sažeta na najpoznatija jednostavna jela s time da će se mijenjati i dopunjavati prema potrebi ili zahtjevima gostiju.Jela se mogu konzumirati u našem restoranu prema sadašnjem radnom vremenu ili prema najavi i dogovoru – poručuje I. Marković, vlasnik restorana Pethrasti.

Naziv "Pethrasti," znači pet hrastova koji okružuju staru drvenu kućicu smještenoj u bajkovitom šumskom okruženju, s time da je najstariji hrast procijenjen na oko 230 godina.

 

Zagorski pinklec, juha od buče

Inicijativu Grada o uvrštavanju starih jela u svoj jelovnik prihvatio je i hotel Orion, koji je autohtona jela prilagodio hotelskim standardima i moderniziranim inačicama, prilagođenim zahtjevima i ukusima krajnjih konzumenata.

Pa tako iz hotela Orion poručuju da kod njih, uz meso iz banjice vlastite proizvodnje, kod njih možete dobiti i zagorski pinklec (miks suhomesnatih proizvoda ivanečkoga kraja), juhu od buče i zagorsku juhu, zagorske štruklje od sira u cimpletu pečene u krušnoj peći, tikvenjak, ali i sir s vrhnjem, mlince s kosanom masti i špekom, kao i razne druge varijante suvremenijih jela.

 

Inicijativa krenula od Grada Ivanca

Inicijativa lokalnim ugostiteljima da u svoje menije uvrste tradicijske specijalitete iznesena im je na sastanku 9. listopada kome su nazočili zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ljiljana Risek, direktorica Poslovne zone Ivanec Lana Labaš, direktorica Turističke zajednice Grada Ivanca Jelena Županić, v.d. predsjednika TZ Boris Jagetić Daraboš i viša stručna suradnica za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Ana Jagetić. 

Pozivu, koji je bio upućen svim lokalnim ugostiteljima koji u svojoj ponudi imaju hranu, odazvali su se samo predstavnici pizzerije Lipi, restorana Pethrasti i hotela Orion.

S obzirom na sve veći broj smještajnih kapaciteta na području grada Ivanca i povećan interes i broj upita gostiju vezan uz mogućnost konzumiranja autohtonih lokalnih specijaliteta ciljano vezanih uz domaću kuhinju, ugostiteljima je bio upućen upit o tome jesu li spremni da, ovisno o svojim mogućnostima i specifičnostima, na svoje jelovnike uvrste ponudu autohtonih ivanečkih specijaliteta.

Po tom pitanju Grad Ivanec je ugostiteljima ponudio partnerski odnos u vidu medijske promidžbe, tiskanja promo letaka, oglašavanje usluge ponude autohtone ivanečke hrane u gradskim programima itd. 

Kao što se vidi, dio ugostitelja ponuđenu je suradnju prihvatio, a sve navedeno bit će podloga Gradu Ivancu za daljnje aktivnosti na promociji izvornih ivanečkih specijaliteta, čime se štiti, čuva od zaborava i promovira izvorna ivanečka kuhinja.

print