Novosti

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE Odana počast poginulim antifašističkim borcima kod spomen obilježja u Ivancu, Radovanu i Margečanu

Subota

U povodu 22. lipnja, Dana antifašističke borbe, izaslanstvo Grada Ivanca na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem i zamjenikom Markom Friščićem na gradskom groblju Ivanec položilo je vijenac i zapalilo svijeće na spomen kosturnicu s posmrtnim ostacima poginulih partizana 1943. i 1944. godine. 

Počast su im odali i pojedini gradski vijećnici te predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca Ivanec na čelu s tajnikom Čedomirom Bračkom, zatim, predstavnici Policijske postaje Ivanec i SDP-a Ivanec.

Kod spomen kosturnice svima okupljenima obratio se zamjenik gradonačelnika M. Friščić te podsjetio na važnost dana koji obilježavamo, a to je osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941., prve antifašističke postrojbe u ovom dijelu Europe. Ona simbolizira početak organiziranog otpora protiv fašizma i nacizma, a koji je vrlo brzo prerastao u jedan od najvećih pokreta antifašizmu u cijeloj Europi.

Naglasio je da su pripadnici različitih naroda u bivšoj državi uzeli oružje u ruke jer nisu željeli živjeti pod fašističkim režimom. 

Osvrnuo se i na činjenicu kojoj danas svjedočimo, a to je da se pokušava staviti ljaga na antifašistički pokret, ponajviše od krajnje desnih snaga koje se pojavljuju na političkoj sceni. Takvi trendovi, istaknuo je, uzimaju toliko maha da se s pravom možemo pitati kakav će tek biti odnos budućih generacija prema antifašizmu te u tom kontekstu naglasio potrebu nastavka svih aktivnosti i napora protiv onih koji pokušavaju zatomiti i zanijekati tekovine antifašističke borbe, unatoč tome što je antifašizam utkan u Ustav RH.

Počast svima poginulima odana je minutom šutnje.

Vijećnici Nezavisne platforme Sjever Ivan Sedlar i Josip Grđan su, u ime Grada Ivanca, cvijećem okitili i zapalili svijeće na antifašističkim spomen obilježjima na grobljima u Margečanu i Radovanu.

print