Novosti

Projekt Tulum s(l)ova, ponikao u Ivancu, počinje svoj novi, jubilarni 5. ciklus

Četvrtak

U noći s 30. na 31. listopada, s početkom u 19 sati, počinje se u školskim knjižnicama odvijati jubilarni, 5. godišnji ciklus izvornog hrvatskog projekta poticanja čitanja iz užitka Tulum s(l)ova, namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda te prvih i drugih razreda srednjih škola, za koji su se već dosad prijavile 43 školske knjižnice iz čitave Hrvatske.

Ovog petka u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog susret će započeti motivacijskim igrama pod vodstvom Vesne Vitez i Ive Kelemen, a potom će ceremonijalnim čitanjem uploviti preko Skypea u druženje s OŠ Dobriše Cesarića iz Zagreba. Profesorica Zdravka Friščić će  potom voditi radionicu glagoljice, a pod vodstvom Josipa Kraša učenici će tražiti skriveno blago. U kasnovečernjim će satima ivanečka plesačica Ivana Matić učenike zabaviti plesom.

Taj originalni način promicanja čitanja iz užitka spoj je noćnih čitateljskih susreta u školskim knjižnicama i čitanja na javnim mjestima, ustanovama, udrugama i poduzećima, a osmišljen je idejom školske knjižničarke Draženke Stančić iz OŠ Ivanec u suradnji s Hrvatskom mrežom školskih knjižničara i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Noćni čitateljski susreti odvijaju se u realnom i virtualnom okruženju, a obavezni dio susreta čine ceremonijalno čitanje za sudionike iz vlastite školske knjižnice te druženje s učenicima drugih školskih knjižnica preko servisa Skype. Čitateljski se susreti dokumentiraju na servisima Facebook i Youtube, a na kraju godišnjeg ciklusa, na završnoj svečanosti u sklopu Interlibera, proglašava se najuspješnija knjižnica projekta. Glavni kriteriji za odabir su učestalost čitanja i kreativnost u odabiru mjesta čitanja i osmišljavanja dodatnog programa.

Koliko je ovaj projekt atraktivan među učenicima govori i činjenica da se u četvrti ciklus uključila 41 školska knjižnica sa 162 člana tima te 593 učenika! S obzirom na to da je taj ciklus još uvijek u tijeku, broj gostiju i broj čitanja u lokalnoj zajednici nisu konačni.

Usporedbe radi, u prvom ciklusu sudjelovale su 22 školske knjižnice, provela su ga 92 člana tima, uključeno je bilo 399 učenika i 37 gostiju i održan je 31 čitateljski susret u lokalnoj zajednici. U treći ciklus uključilo se 38 školskih knjižnica, 158 članova tima radilo je na njegovoj provedbi, angažirano je bilo 539 učenika i 255 gostiju, a provedeno je 75 čitateljskih susreta van škola.

Knjigoljupci na Tulumu s(lova) osim čitanja, vrijeme provode igrajući društvene igre, interaktivne računalne igrice, sudjeluju u karaokama, humanitarnim akcijama, imaju piknik na dekama, održavaju likovne, plesne i literarne radionice te radionice i kvizove iz ostalih predmeta, organiziraju književne susrete, gledaju filmove, natječu se u pjevanju, pripovijedaju bajke, održavaju mini glazbene koncerte, uređuju prostor knjižnice i slično. S obzirom na širok raspon aktivnosti, pojedine knjižnice osiguravaju i noćenje u vrećama za spavanje. Tulum s(l)ova uključuje i aktivnosti poput druženja s planinarima, čitanja na proslavama dana gradova te u projektima poput „Kretanjem do zdravlja”. Učenici čitaju posjetiteljima muzeja, štićenicima umirovljeničkih domova, djeci u vrtićima, u gradskim knjižnicama povodom Noći knjižnica, u supermarketima, djeci u bolnicama i s posebnim potrebama, učenicima nižih razreda, roditeljima, učiteljima na čitateljskim susretima, čitaju u drugim školama, na glavnim trgovima, kulturnim i prirodoslovnim izletima te na brojnim festivalima. Volonterskim čitanjima iz užitka naglas obogaćuju kulturnu ponudu svoje zajednice.

U skori početak 5. ciklusa zasad su se uključile OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, OŠ Tina Ujevića, Zagreb, III. osnovna škola Bjelovar, OŠ Podturen, OŠ Josipa Badalića, Graberje Ivanićko, OŠ Ludina, Velika Ludina, OŠ Viktora Kovačića, Hum na Sutli, OŠ Ivan Goran Kovačić, Gora, Prva gimnazija Varaždin, OŠ Ante Starčevića, Lepoglava, Češka osnovna škola Josipa Ružičke, Končanica, OŠ "Petar Lorini", Sali, Dugi otok, Srednja gospodarska škola Križevci, OŠ Dvor, Tehnička škola Čakovec, OŠ Šemovec, OŠ Vinica, OŠ grofa Janka Draškovića, Klenovnik, OŠ "Stjepan Radić", Božjakovina, Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, OŠ prof. Franje Viktora Šignjara, Virje, OŠ "Ljudevit Gaj", Lužani, OŠ Augusta Šenoe, Gundinci, OŠ Rugvica, Srednja škola Prelog, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, OŠ "Antun Mihanović", Nova Kapela, Batrina, OŠ Belica, OŠ Petar Zrinski Jalžabet, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, Varaždin, Industrijsko-obrtnička škola, Sisak, Tehnička škola, Sisak, 2. OŠ Varaždin, OŠ Frana Krste Frankopana, Osijek, OŠ Sračinec, OŠ Ivana Rangera, Kamenica, Srednja škola "Ivan Seljanec" Križevci, II. OŠ Vrbovec, OŠ Gvozd, OŠ Lapad, Dubrovnik, OŠ Trnovec, Osnovna škola Dobriše Cesarića, Zagreb , II. OŠ Čakovec. Ivanečka osnovna škola počinje novi ciklus noćnim čitateljskim susretom ovog petka, a neke od škola počet će s provedbom projektom i 6. studenoga.

print