Novosti

UDRUGA VINOGRADARA PEHARČEK Održana 25. izložba vina berbe 2023. – glavna nagrada šampionu, rajnskom rizlingu Berislava Gečeka

Subota

Velik broj članove Udruge vinara i vinogradara Peharček okupio se u petak, 14. lipnja, na terasi Ribičkog doma Ivanec, na jubilarnoj 25. izložbi vina ivanečkoga kraja, koja se tradicionalno održava u povodu Dana grada. 

Na prigodnoj svečanosti najuspješnijim podrumarima je gradonačelnik Milorad Batinić uručio medalje i priznanja.  Najvišu nagradu dobio je Berislav Geček iz Ivanca, čiji je rajnski rizling proglašen šampionom na ovogodišnjem ocjenjivanju vina, koje je u ožujku provedeno u društvenom domu Lančić-Knapić. 

Uz prigodan dar, vinsku bačvicu, Gečeku je uručena i NagradaDragutina Meseca-Momike. Riječ je o novom priznanju, koje će se šampionima ubuduće dodjeljivati svake godine, u znak sjećanja na pasioniranog vinogradara i podrumara te dugogodišnjeg predsjednika Peharčeka, prerano preminulog Drageca Meseca.

Čak 25 vinogradara primilo je zlatna priznanja, što najbolje govorio o kvaliteti vina ivanečkoga vinogorja.

U odsustvu predsjednika Željka Đurina (koji je iz bolničkog kreveta svim svojim pajdašima poželio dobro druženje), okupljenim vinogradarima i gostima uvodno se obratio dopredsjednik Krešimir Friščić te uputio zahvale Gradu Ivancu i gradonačelniku na kontinuiranoj potpori udruzi. 

Na kvalitetu vina berbe 2023. osvrnuo se predsjednik Ocjenjivačke komisije Davor Hižak te istaknuo da je, kao i većina berbi proteklih godina, i ova bila specifična zbog klimatskih promjena.

-Međutim, vidi se da su se tome prilagodili i vinogradari, koji su na vrijeme i spremno reagirali. Ove godine na ocjenjivanje je stiglo 117 uzoraka vina i mogu vam reći da je od toga broja 110 uzoraka bilo jako dobrih, a u konzumaciji 80 uzoraka smo uživali! Ocjenjivači vole doći na takva ocjenjivanja, a kao što vidimo, ona su na svim razinama i u svim dijelovima Hrvatske sve popularnija – istaknuo je Hižak te svima nagrađenima uputio čestitke.

S obzirom na to da su enolozi čak 25 vina ocijenili zlatnima, 66 srebrnima, 20 brončanima, dok je 9 vina nagrađeno priznanjima, a zlatnima su ocijenjene šljivovica Damira Fodreka i travarica Josipa Uršulina, okupljenima je na impozantnom broju medalja i priznanja čestitao gradonačelnik Batinić.

-Lijepo je od samih enologa čuti da ivanečko vino dobro kotira u konkurenciji i u usporedbi s najboljim hrvatskim vinima i izuzetno sam ponosan zbog toga što imamo samo dobrih i boljih vina! Unatoč svim izazovima koje nose klimatske promjene, budite ustrajni, jer vaši su potencijali i puno veći! Osim nešto malo tuče koju smo imali, vrijeme nam je dosad bilo sklono, pa se nadajmo da će nas tučonosne oluje i dalje zaobilaziti. Grad Ivanec i dalje će pratiti i vas i vaše aktivnosti što je moguće više – naglasio je Batinić te istaknuo da je ovo druženje vinogradara svakako među najljepšima. 

Nakon uručivanja priznanja i medalja koje je proteklo u dobroj atmosferi, vinogradari su svoje druženje nastavili uz glazbu i domjenak, pri čemu su delicije s roštilja zalili biranom kapljicom (i rakijom!) iz podruma i klijeti ivanečkih vinogradara.

 

print