Novosti

Ministarstvo kulture ivanečkim kulturnim programima i projektima odobrilo 806.000 kuna potpora

Srijeda

Cijelom nizu institucija, ustanova i udruga s područja grada Ivanca stižu novčane potpore Ministarstva kulture koje će uvelike pomoći realizaciji njihovih ovogodišnjih, ali i dugoročnijih kulturnih programa i projekata. Pokazuje to i podatak da je, temeljem prijava na javni poziv Ministarstva za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2015. godinu, dosad ivanečkoj kulturi odobreno ukupno 806.000 kuna potpora.

U kategoriji investicijskih potpora, 400.000 kuna za nastavak uređenja Muzeja planinarstva stiže Gradu Ivancu. Dodatnih 80.000 kuna odobreno mu je za izradu muzeološke koncepcije preliminarnog postava muzeja. 

Pučko otvoreno učilište Ivanec za uređenje dijela unutrašnjosti zgrade dobilo je 80.000 kuna, a još 15.000 kuna za uređenje interijera stiže i Gradskoj knjižnici Gustav Krklec. Nadalje, za daljnje uređenje i opremanje Etnokuće u Bedencu ministarstvo će na račun Udruge za kulturu i šport doznačiti 20.000 kuna, a još 10.000 kuna odobreno je Udruzi građana Margareta iz Margečana za uređenje tradicijske kovačnice. 

U kategoriji programa zaštite na pokretnim kulturnim dobrima Ministarstvo kulture je župi Ivanec odobrilo financiranje sva tri kandidirana programa i to propovjedaonice u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Ivancu te oltara Duha Svetoga i oltara Blažene Djevice Marije u kapeli Duha Svetoga u Prigorcu s ukupno 105.000 kuna. Još 60.000 kuna župi Ivanec odobreno je u programu zaštite nepokretnih kulturnih dobara za radove u župnoj crkvi u Ivancu.

Ministarstvo je novčano vrednovalo i kandidirane programe kulturno – umjetničkih udruga u kategoriji kulturno – umjetničkog amaterizma. Najviše razloga za zadovoljstvo zacijelo ima KUD Salinovec, kojemu su „prošla“ sva tri kandidirana programa: za održavanje međunarodne dječje smotre folklora odobreno mu je 5.000 kuna, za nabavu glazbenih instrumenata 6.000 kuna, a ministarstvo će mu s još 5.000 kuna pomoći u pokrivanju troškova prijevoza na jedno od kulturnih gostovanja.

Jednakih razloga za zadovoljstvo ima i Udruga Canticum cordis, u čijem sastavu djeluju Kaliope iz Bedenca. I njima je ministarstvo poduprlo oba kandidirana programa te im odobrilo 5.000 kuna za potporu koncertu duhovne glazbe te dodatnih 5.000 kuna za nabavu odora. Udruga Margareta ostvarila je potporu i u ovoj kategoriji i to 5.000 kuna za održavanje Margetja i promidžbu starih obrta Tak se negda delalo.

Sve spomenuto nije i konačna bilanca, jer još nisu objavljeni rezultati za sve kandidacijske kategorije, u kojima se također očekuju potpore ivanečkim projektima. 

Valja naglasiti da su programi i projekti Grada, ustanova i udruga u međuvremenu kandidirani i na niz drugih natječaja što ih raspisuju ministarstva, Županija, velike tvrtke, banke i korporacije. Stoga se s pravom očekuje da će, nakon objavljivanja rezultata, spomenute financijske donacije dodatno biti „podebljane“ i sredstvima iz drugih izvora.

print