Novosti

PETICIJA MJEŠTANA PUNIKVI Peticiju protiv preseljenja u Punikve štićenika bivšeg Odgojnog doma Pahinsko potpisao 261 mještanin

Srijeda

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi, revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve opcije pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu. U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

-Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani najavljuju održavanje građanskog skupa te zahtijevaju da na nj dođu i predstavnici resornog ministarstva i Centra za pružanje usluga u zajednici. Gradonačelnik Milorad Batinić još je prošlog tjedna, kada je u svom Uredu primio predstavnike Vijeća MO-a i građana, najavio svoj dolazak na zbor građana te im izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije, smatrajući da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin.

print