Novosti

I DOK SI DRUGI PRIPISUJU SVE ZASLUGE Grad Ivanec već drugu godinu „uskače“ kako gerontodomaćice ne bi ostale bez posla, a stariji i nemoćni bez pomoći u kući

Utorak

I dok se država na sva usta hvali provedbom projekta Zaželi, kojim se iz EU sredstava zapošljavaju osobe iz teško zapošljivih skupina na pružanju pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama, te si uzima sve zasluge za provedbu toga programa, u stvarnosti situacija ni izbliza nije onako idealna kako je se želi prikazati.

Potvrđuje to i podatak da, zbog neorganiziranosti i neusklađenosti provedbe toga programa od strane državnih tijela, Grad Ivanec već drugu godinu zaredom pokriva troškove rada gerontodomaćica i to za 6 mjeseci prošle godine i sada ponovno, za razdoblje od prosinca do svibnja ove godine.

Da nema toga, gerontodomaćice bi ostale bez posla i bez primanja, a dio starijih i bolesnih osoba širom grada Ivanca ostao bi bez pomoći u kući.

Grad omogućio pomoć za 20-ero nemoćnih

Priča je počela u proljeće lani, kada je Grad Ivanec zaprimio zamolbu Gradskog društva Crvenog križa da osigura sredstva za nastavak projekta Pomoć u kući na području grada Ivanca. Naime, u tom je trenutku završavao EU projekt Zaželi – aktivni u zajednici, a budući da država nije osigurala sredstva kako bi gerontodomaćice u kontinuitetu nastavile pružati pomoć nemoćnim osobama do početka provedbe novoga projekta, to je za njih značilo gubitak posla, a s time i prestanak pomoći starijim osobama (kućanski poslovi, pomoć u osobnoj higijeni i sl.).

Kako bi to spriječio, u svibnju 2023. god. „uskočio“ je Grad Ivanec te s Crvenim križem zaključio sporazum kojim je omogućio nastavak Programa u kući daljnjih 6 mjeseci (lipanj-prosinac) i to na način da je osigurao sredstva za zapošljavanje 2 gerontodomaćice za 29 korisnika.

Grad je za njihove plaće i putne troškove osigurao s cca 12.000 eura, dok je za ovaj program dodatnih 1.000 eura osigurao i Crveni križ Ivanec.

Ostale korisnike „pokrilo“ je Društvo Crvenog križa Varaždinske županije putem istog programa koji financira Grad. Radi se o istom programu koji se provodi odvojeno, preko GDCKI i Društva Crvenog križa Varaždinske županije, ali uz napomenu da nemaju iste korisnike, odnosno ne dolazi do preklapanja korisnika, već se zbog ustrojstva Crvenog križa isti program provodi na dvije razine.

Grad pomaže i u 2024.

Ista situacija ponovila se i ove godine. Program se, naime, produljivao još od 1. prosinca 2023. jer nije bilo objavljenih rezultata za prijavu novog projekta Zaželi – IV. faza.

Pa sada u pomoć ponovno priskače Grad na način da financira isti projekt i za razdoblje prosinac-svibanj 2024. godine, za što je potrebno osigurati 12.450 eura.

A budući da taj trošak nije bio predviđen ni planiran, sredstva će se morati osigurati rebalansom gradskog proračuna.

S obzirom na to da iz svega proizlazi da je Grad osigurao sredstva za zapošljavanje i putne troškove gerontodomaćica za skoro punih godinu dana te samim tim omogućio da 30-ak osoba ne ostane bez neophodne pomoći u kući, to najbolje demantira tvrdnje onih koji isključivo sebi pripisuju zasluge za projekt pomoći u kući i zapošljavanje osoba iz skupine teško zapošljivih.

print