Novosti

GRADSKI POTICAJI Gradonačelnik M. Batinić uručio 17 novih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za rješavanje stambenog pitanja i povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća

Subota

U prostorijama Poduzetničkog inkubatora Ivanec u petak je, 12. travnja, održana prigodna svečanost na kojoj je gradonačelnik Milorad Batinić korisnicima uručio nove ugovore temeljem kojih će ostvariti bespovratne novčane poticaje Grada Ivanca za rješavanje stambenog pitanja te za povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. 

Što se tiče stambenih poticaja, u ovom, 9. krugu dodjele, pravo na gradska sredstva ostvarilo je 11 novih obitelji, čime se ukupan broj korisnika ove mjere popeo na 139.

Riječ je isključivo o mladim obiteljima s prebivalištem na administrativnom području Grada Ivanca, koje stambeno pitanje rješavaju (do)gradnjom, rekonstrukcijom ili kupnjom nekretnine.

-S obzirom na cijene na tržištu, nadam se da će vam gradski poticaji barem djelomično olakšati rješavanje stambenog pitanja. Posebno naglašavam da je ovaj program trajno otvoren i da će Grad za njega osigurati koliko god sredstavabude potrebno. A to znači da ne trebate žuriti jer ne postoji neki određen rok za iskorištenje sredstava – poručio je gradonačelnik.

Za program stambenih poticaja Grad je dosad mladim obiteljima izašao u susret s ukupno 125.500 eura.

-Kao i svakog puta do sada, i ovoga puta među korisnicima potpora su i obitelji koje su se doselile u Ivanec pa želim dobrodošlicu doseljenima iz Slavonskog Broda i Bednje – istaknuo je Batinić.

Podsjetio je da novodoseljeni u Ivanec čine oko 25% od ukupnog broja korisnika, a to ukazuje na povećani trend doseljavanja u naš grad i to ne samo iz susjednih općina i gradova, već i iz drugih županija.

 

Poticaji za solare, termo fasade, stolariju…

Uz dodjelu stambenih poticaja, održan je i treći krug dodjele gradskih poticaja za podizanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Pravo na gradske poticaje ostvarilo je 6 novih korisnika, tako da ovu vrstu potpora sada koristi 29-ero građana/obitelji s područja grada Ivanca

Najveći broj koristi potpore za ugradnju fotonaponskog sustava, ali i za dizalice topline, vanjsku stolariju, termo fasade, izolaciju krova te za Sunčani toplinski sustav za grijanje vode. 

-Drago mi je što ste se javili na Javni poziv Grada Ivanca te odlučili iskoristiti bespovratna sredstva koja vam nudimo zaenergetsku obnovu objekata, a u cilju smanjenja potrošnje energenata. Smatram da je to dobar potez te vas pozivam da o tome obavijestite i svoje prijatelje i znance te da tako dalje proširite glas o tome, to više što je i ovaj poziv trajno otvoren za sve naše građane – apelirao je gradonačelnik.

Inače, vlasnici obiteljskih kuća mogu ostvariti bespovratna sredstva koja, ovisno o mjeri koju izvode, iznose od 663,61 do max. 1.990,84 eura.

 

Brojni projekti u Ivancu

Naglašavajući da su ove mjere tek dio daleko šire priče o brojnim načinima na koji Grad potiče ostanak mladih u Ivancu, Batinić je podsjetio i na druge mjere koje idu u tom smjeru.

-Trenutačno gradimo dva nova dječja vrtića, u Ivancu i Radovanu, kao veliki prilog poboljšanju demografskih kapaciteta. Čekamo i najavljenu dogradnju Osnovne škole Ivanec. Temeljem velike potražnje za građevinskim površinama, u novoj zoni Gmajna pred završetkom smo formiranja novih 30 građevinskih parcela. Najavljen je i početak gradnje Super Nove, koja bi trebala smanjiti potrebu za odlaskom u Varaždin ili Zagreb. Uskoro na cijelom području grada kreće rekonstrukcija javne rasvjete i modernizacija novih cesta, a u završnu fazu ulazi i aglomeracija – izvijestio je gradonačelnik.

Inače, sve okupljene uvodno je pozdravila Ana Jagetić, viša stručna suradnica za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti. U nastavku se Anita Kos, viša stručna suradnica za pravne poslove, ukratko osvrnula na Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja te pozvala sve korisnike na daljnju suradnju i kontinuiranu komunikaciju.

Pročelnik za urbanizam i komunalne poslove Stjepan Vincek kratko se osvrnuo na poticaje koje Grad daje za energetsku učinkovitost obiteljskih kuća te pozvao sve zainteresirane da iskoriste bespovratna novčana sredstva koja su im na raspolaganju. 

Svečanosti dodjele ugovora nazočile su i pročelnica UO za lokalnu samoupravu i imovinu Irena Kresonja, pročelnica UO za poslove gradonačelnika Ljiljana Risek te voditeljica Odsjeka za redarstvo i komunalno gospodarstvo Jelena Cuković.

print